© UNICEF/UN0713616/Bunsak
© UNICEF/UN0713616/Bunsak
© UNICEF/UN0713616/Bunsak

Dia Mundial de
la Infància

El Dia Mundial de la Infància, que se celebra cada any el
20 de novembre
, és un dia dedicat a tots els nens
i nenes del món.

El Dia de la Infància celebrem els avenços aconseguits, però sobretot és un dia per cridar l'atenció sobre la situació dels nens i nenes més desafavorits, donar a conèixer els drets dels infants i conscienciar les persones de la importància de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament.

UNICEF treballa tot l'any per aconseguir canvis reals a la vida dels nens i les nenes, i el Dia Mundial de la Infància és un moment clau per sumar-nos a aquesta crida mundial a favor de la infància i dels infants més vulnerables.

Quan se celebra el Dia Mundial de la Infància?

Nacions Unides celebra el Dia Mundial de la Infància el 20 de novembre, data en què l'Assemblea General de l'ONU va aprovar la Declaració dels Drets de l'Infant el 1959. Aquesta declaració, que no tenia legalment caràcter vinculant, no era suficient per protegir els drets dels infants. Després de trenta anys de negociacions amb governs de tot el món, líders religiosos, ONG, i altres institucions, es va aconseguir acordar el text final de la Convenció sobre els Drets de l'Infant, el 20 de novembre de 1989, el compliment de la qual és obligatori per a tots els països que l'han signat.

L'objectiu del Dia de la Infància és recordar a la ciutadania que els nens i nenes són el col·lectiu més vulnerable i, per tant, el que pateix més les crisis i els problemes del món.

Què se celebra?

L'Assemblea General de l'ONU va recomanar el 1954 destinar un dia a fomentar la fraternitat entre els nens i les nenes del món, i promoure'n el benestar amb activitats socials i culturals.

Nacions Unides celebra aquest Dia Mundial de la Infància en honor a l'aprovació de la Declaració dels Drets de l'Infant el 1959 i a la Convenció sobre els Drets de l'Infant el 1989, el tractat internacional de drets humans més ratificat de la història.

Per a què serveix el Dia Mundial de la Infància?

Fotografía de una niña en un aula

Aquest dia mundial recorda que tots els infants tenen dret a la salut, l'educació i la protecció, independentment del lloc del món on hagin nascut.

Dedicar un dia mundial a la infància també serveix per fer una crida mundial sobre les necessitats dels més petits i per reconèixer la tasca de les persones que cada dia treballen perquè els nens i nenes tinguin un futur millor.

Per què UNICEF commemora el Dia Mundial de la Infància?

UNICEF és la principal organització internacional que s'encarrega de protegir els drets de la infància i aconseguir canvis reals a les vides de milions de nens i nenes. Fa 75 anys que treballem pels drets dels infants. La nostra tasca es basa en la Convenció sobre els Drets de l’Infant, que es va aprovar un 20 de novembre i va canviar la nostra manera de treballar.

El Dia de la Infància, UNICEF s'uneix a la comunitat internacional en la promoció i defensa dels drets dels infants.

Què es pot fer aquest dia?

El 20 de novembre és una ocasió especial perquè tothom conegui els drets dels infants i per recordar la importància de treballar per aconseguir el benestar de tots els nens i nenes del món.

És un bon dia per conèixer les diferents formes de col·laborar amb els infants més vulnerables, perquè els seus drets siguin reconeguts i garantir-ne el benestar i el desenvolupament.

Contingut relacionat

El mural de los derechos

Dia Mundial de la Infància: el mural dels drets

Activitat per celebrar el Dia Mundial de la Infància als municipis.

Actividad para celebrar el Día Mundial de la Infancia

Omple d'art els drets de la infància!: #muraldrets

Activitat per a centres educatius - Si a la teva escola dediquessis un mural als drets, quins destacaries?