127 milions de joves i adolescents no saben ni llegir ni escriure.

Durant els últims 20 anys, els adolescents s'han beneficiat dels progressos aconseguits en els sistemes d'educació i salut pública. No obstant això, més d'un milió d'ells perden la vida cada any i desenes de milions s'estan quedant fora dels sistemes d'ensenyament. Aproximadament 127 milions de joves i adolescents no saben ni llegir ni escriure a tot el món. Són dades del nou informe d'UNICEF sobre adolescents.

Segons aquest estudi,Un informe sobre los adolescentes,, Àfrica subsahariana és el lloc més difícil per viure sent adolescent. La població adolescent de la regió continua creixent i es preveu que concentri el major nombre d'adolescents al món per al 2050. Però només la meitat dels nens en aquesta regió completa l'ensenyament primari i lataxa d'ocupació juvenil és baixa.
 
També es posen de manifest altres conseqüències alarmants del repartiment no equitatiu dels beneficis del progrés entre el total de 1.200 milions d'adolescents que viuen al món. "Els desavantatges lligades a la pobresa, la condició social, el gènere o la discapacitat impedeixen a milions d'adolescents al compliment dels seus drets a una educació de qualitat, a la salut, la protecció i la participació", va dir la Directora Executiva Adjunta de UNICEF, Geeta Rao Gupta.

Cada cop més exposats a la violència

L'informe assenyala la necessitat d'augmentar la inversió en tots els aspectes de la vida i el benestar dels adolescents, fins i tot en la seva lluita per la supervivència. Cada any 1,4 milions d'adolescents moren a causa d'accidents de trànsit, complicacions en el part, suïcidi, sida, violència i altres causes. En alguns països d'Amèrica Llatina, moren més adolescents com a resultat d'homicidis que per accidents de trànsit o suïcidis. A l'Àfrica, les complicacions en l'embaràs i el part són la principal causa de mort d'adolescents entre 15 i 19 anys.
 
Els infants que arriben a l'adolescència estan cada vegada més exposats a la violència. Les adolescents són particularment vulnerables a la violència en el matrimoni. En una enquesta realitzada a la República Democràtica del Congo, el 70% de les noies entre 15 i 19 anys que estaven casades van declarar haver patit violència per part de la seva antiga parella o del seu cònjuge.

71 milions d'infants no estan a l'escola

A nivell mundial, el 90% dels infants en edat d'assistir a l'ensenyament primari estan matriculats a les escoles primàries. No obstant això, la matriculació en ensenyament secundari continua sent baixa, especialment a Àfrica i Àsia. Molts alumnes en edat de cursar estudis de secundària estan a primària. A l'Àfrica subsahariana es donen els pitjors indicadors d'educació secundària de totes les regions. Uns 71 milions d'infants en edats d'iniciar l'ensenyament secundari no són a l'escola, i 127 milions de joves i adolescents entre 15 i 24 anys són analfabets, la gran majoria a Àsia meridional i Àfrica subsahariana.
 
L'informe afirma que són necessaris esforços significatius en matèria de promoció, programes i polítiques per fer realitat els drets de tots els adolescents. L'adolescència és una etapa crítica de la vida en què una inversió correcta pot trencar el cicle de la pobresa i aconseguir beneficis socials, econòmics i polítics per als adolescents, les seves comunitats i nacions.