UNICEF protegeix els infants de Síria que arriben sols als camps de refugiats

Per Melanie Sharpe, UNICEF.

UNICEF i els seus aliats treballen per identificar i protegir els infants de Síria que han arribat sols, sense els seus pares o familiars adults, al campament de refugiats de Za'atari, a Jordània, el segon camp de refugiats més gran del món que acull avui més de 120.000 persones.

 

En un centre de protecció de la infància per a nens de Síria que han arribat sols al camp deZa'atari trobem, l'Ahmad*, de 12 anys, que es frega els ulls inflats. Ens explica que els seus ulls li han produït molèsties des que era petit, quan va començar a treballar. "Però aquí m'han donat medicaments, així que es posaran millor", diu.
 

l'AHMAD, DE 12 AnyS, Arriba SOL AL CAMPament

Fa unes setmanes, l'Ahmad caminava sol al voltant del campament. Els treballadors socials van portar-lo al centre especialitzat d'UNICEF per a menors no acompanyats o separats de les seves famílies. Des que el camp de Za'atari va obrir al juliol de 2012, s'han identificat més de 1.000 nens no acompanyats o separats.
 
Originari de Dara'a, l'Ahmadexplica: "Vaig venir aquí perquè, quan estava a la meva ciutat, la nostra casa tremolava quatre o cinc vegades al dia a causa dels bombardejos".
 
L'Ahmad no conta per què va deixar la seva àvia, però, per alguna raó, va viatjar ell sol 70 quilòmetres en autobús des d'Irbid fins al camp de Za'atari.
 
Les seves dues activitats favorites són nedar i jugar a futbol, m'explica. Per ara, de l'Ahmad en tenen cura constant els treballadors socials. Assisteix als Espais Amics de la Infància i està apuntat per tornar a l'escola aquest mes.
 
"Estic desitjant tornar a l'escola. Vull tenir un futur. M'agradaria ser metge, o mestre, o enginyer", diu.
 

germanS REUNItS

En Hassan ha estat al camp de Za'atari menys de 24 hores. Té 16 anys i va arribar sol al camp.
 
Originari d'Homs, va abandonar l'escola a vuitè grau i es va traslladar al Líban, on treballava en un restaurant per poder mantenir-se i enviar diners a la seva família. La seva vida va canviar quan va començar la guerra. "Van començar a bombardejar la meva ciutat, així que la meva família va abandonar Síria i van anar a Jordània", explica. "Després que marxessin, vam perdre el contacte. Estava tan preocupat que em vaig posar malalt. Tot el que volia era venir aquí i reunir-me amb ells".
 
En Hassan va viatjar sol per la frontera amb Jordània durant tres dies. Abans de marxar, en Hassan va dir al seu germà Bilal, de 21 anys, que estava en camí.
 
"Els treballadors del Comitè Internacional de Rescat em van trucar ahir a la nit i em van dir que el meu germà era aquí", explica en Bilal. "L'última vegada que el vaig veure va ser fa tres mesos. Estic molt content que estigui aquí, ara podré tenir cura d'ell".
 
En Hassan es quedarà al centre de protecció d'UNICEF les pròximes 24 hores, fins que els treballadors socials acabin amb el procés de reagrupació familiar, per assegurar-se que en Hassan està segur a cura del seu germà.
 

PROTECCIÓ 24 HOReS AL DiA

Hi ha moltes raons per les quals els infants de Síria estan escapant sols del seu país.
 
Alguns ho fan per la por que tenen als grups armats, o de ser arrestats per tenir algun membre de la família lluitant. Altres volen allunyar-se de la violència constant que viuen, i han estat forçosament separats de les seves famílies. Altres han vist morir els seus familiars.
 
"Hem trobat a nens de tan sols 9 anys arribant al camp sols", explica la representant d'UNICEF a Jordània, Dominique Hyde. "Tots ells han vist enormes atrocitats i s'han enfrontat a un perill immens al fugir del conflicte sense la seva família.Aquests nens són extremadament vulnerables a l'abús i l'explotació".
 
UNICEF i el Comitè Internacional de Rescat ofereixen suport especialitzat 24 hores al dia per identificar i protegir aquests nens.
 
Un procés molt rigorós verifica els llaços familiars abans que els nens es reuneixin amb les seves famílies. En els casos en què no es poden trobar els llaços familiars, els infants es quedaran amb famílies d'acollida al camp de Za'atari que han estat curosament seleccionades, informades i aprovades. Els treballadors socials duran a terme un seguiment diari d'aquests nens.
 
Com la crisi de refugiats continua a tota la regió, és probable que més nens com en Hasaan i l'Ahmad comencin un perillós viatge ells sols.
 
UNICEF i els seus aliats treballen per assegurar-se que aquests nens, els més vulnerables, estan protegits, de manera que el seu perillós viatge de fugida acabi bé.
 
Qualsevol persona pot col · laborar enviant un missatge de text amb la paraula UNICEF al28028, o fent un donatiu a través del web https://www.unicef.es/cat/cooperacio-internacional/donar-ong/fer-donacio/ajuda-urgent-siria
 
*Els noms s'han canviat.