Treballem pels infants, però amb ells?

Post de Sara Collantes, responsable de Polítiques d'Infància i Desenvolupament d'UNICEF Comitè Espanyol.

En UNICEF Comitè Espanyol fem tot el que podem perquè els infants tinguin veu i vot al nostre país. La Convenció sobre els Drets de l'Infant (CDI) els reconeix com a ciutadans de ple dret.

Una de les iniciatives més noves i interessants que desenvolupem des de fa uns anys és el Parlament Infantil en línia en què nens i nenes de tot Espanyadebaten sobre assumptes que elsinteressen o que estand'actualitat. A nivell local, també hem aconseguit que molts ajuntaments (les Ciutats Amigues de la Infància) donin suport a la creació de consells, fòrums i audiències públiques en què els ciutadans més joves puguin expressar la seva opinió i presentarpropostes, per exemple, sobre espais públics i instal·lacions. 
 
Però no volem quedar-nos aquí. Sempre hem estat convençuts que hi ha molt marge per seguir avançant. La veu dels infants encara no s'escolta prou, tot i que tinguin molt a dir, ¡i tant que tenen! 
 
Fins ara havíem organitzat pocs processos de participació juvenil sobre temes de política decooperació al desenvolupament, però se'ns va encendre una bombeta quan des de la Secretaria General de Cooperació al Desenvolupament ens van convidar a participar en un fòrum online per comentar la propera Estratègia d'Infància de la Cooperació Espanyola. Per què no implicar-hi joves? vam començar a preguntar-nos. Ens vam posar mans a l'obra, vam generar algunes eines amb llenguatge adaptat a l'edat i vam fer una preselecció de temes que els resultessin pròxims, com l'educació, lesnoves tecnologies o la participació infantil
 
I com va anar? Deixem que ens ho expliquin ells mateixos...
 

Alicia Vázquez, 14 anys

"En les notícies sempre veia l'enorme pobresaque alguns països del món patien i davant d'això em sentia bastantimpotent, ja que pensava que amb la meva edat ides d'Espanya no podria fer gran cosa. Avui, quan ja porto gairebé dues setmanes amb UNICEF, sé que no és tan rellevant l'edat que tinguis o on estiguis, el que realment importa són les ganes que tinguisd'ajudar
 
Ens van proposar participar fent comentaris a l'esborrany d'Estratègia d'Infància de la Cooperació Espanyola, fet que m'està semblant molt interessant perquè és on veritablement estem podent expressar la nostra opinió, donar idees i conèixer més a fons la situació actual del món. 
 
A partir de tota aquesta experiència m'he adonat queel món s'arregla a poc a poc, pas a pas i que precisament per això és molt important que cada persona aporti el seu petit granet de sorra al món, perquè al final i només així aconseguirem el que ens portem proposant tants anys".
 

Alejandro Menéndez, 17 anys

"Amb aquesta experiència ens hem sentit útils, compresos, ja que tot i no tenir vot naixem amb veu, una veu que en la nostra societat sembla que no té pes fins que no complim els 18. I, encara que normalment no se'ns escolti,tenim molt a dir
 
Personalment, agraeixo que se'ns doni l'oportunitatd'expressar la nostra opinió i que se'ns tingui en compte. Estic segur que si es donés més importància a la joventut, es podria arribar molt lluny. És cert que potser no estem preparats per enfrontar-nos als tecnicismes i a la paperassa que comporten aquesta mena de projectes i la gestió en general; per això cal que, per facilitar la nostraparticipació, s'adaptin els documents. Només cal mostrar una mica d'interès en la joventut, ja que qualsevol esforç fet serà retornat amb escreix. Entre el soroll de la societat hem de fer un esforç per trobar una veu que potser no soni tan alt com la de la resta, però que té molt a aportar".
 

Carlos Caro Álvarez, 16 anys

"He tingut l'oportunitat d'entrar en el debat d'un esborrany oficial del Ministeri d'Exteriors sobre lainfància dins de la Cooperació al Desenvolupament que fa el nostre país. He de dir que no m'esperava que pogués ser tan atractiu tocar aquests temes; tot i així em va semblar molt interessant reflexionarsobre els meus propis drets i la seva aplicació en altres llocs més desfavorits. Ara penso que nosaltres, elsjoves, hauríem de ser escoltats i preguntats més sovint sobre aquests temes. Estem en una posició privilegiada per opinar sobre com millorar elsdrets de la infància al món".
 

Irene Vázquez, 17 anys

"Quan al principi ens van proposar participar enl'estratègia de la cooperació espanyola, crec que parlo per tots en dir que ens va semblar una idea molt atractiva i alhora un gran desafiament, ja que com a joves, no estem acostumats que se'ns demani l'opinió sobre temes tan importants com aquests. 
 
Considero que tot el treball que hem realitzat per poder aportar el nostre granet de sorra ha estat moltenriquidor per a nosaltres, ja que ens ha permès conèixer més sobre les necessitats dels països en vies de desenvolupament i ens ha portat a plantejar-nos moltes coses noves per a nosaltres. 
 
Crec que és important ressaltar que els joves tenim opinió, i que aquesta opinió ha de ser tinguda en compte, especialment en temes com lainfància, ja que considero que podem aportar unpunt de vista completament diferent. 
 
Finalment m'agradaria agrair a UNICEF que hagi tingut en compte la nostra opinió i ens hagi donat la possibilitat de compartir-la".
 

Jesús Arcenegui Méndez, 16 anys

"Recordo que vaig venir a UNICEF amb alguns companys d'escola, no sé per què, i a la sortida vaig sentir parlar d'un voluntariat jove. Òbviament vaig decidir apuntar-m'hi, si no, no estaria aquí. El projecte que ens van proposar va resultar interessantíssim. Se'ns demanava opinar sobre un esborrany amb propostes sobreinfància de la Cooperació Espanyola que es podien adoptar en diferents països. El primer que vaig pensar, sent totalment sincer, va ser "Buah, tio. I perquè m'ho demanen a mi?" Cada vegada el projecte m'atreia més i més, atès que es tracta d'una cosa del Ministeri d'Exteriors! I a mi m'agradaria dedicar-me a les Relacions Internacionals. I és que, encara que al principi pensava que no tenia res a aportar,els joves tenim molt a dir i a més ho fem amb passió. Perquè som diferents, ho vivim en les nostres pròpies carns i aportem una nova perspectiva de la vida, ja oblidada per alguns adults. 
 
Acabem amb un document d'unes 1.200 paraules! La veritat, va ser una experiència inoblidable i molt important no només per al currículum, sinó també per a la vida en general com formació. S'hauria sempre donar l'oportunitat als joves de col·laborar ja que tenim la capacitat d'aportar nous punts de vista".
 

Julia Chiloeches, 16 anys

"Quan ens van explicar que havíem de participar en un projecte de cooperació espanyola, per donar la nostra opinió, la meva primera reacció va ser de sorpresa ja que no m'ho esperava. De seguida ens vam posar a treballar i a poc a poc vam treure bones idees i encara que era una feina bastant dura, també era una gran oportunitat de dir el que pensem, el que ens agrada i el que no. Sens dubte la meva major por era que les nostres idees no fossin escoltades, que pensessin 'són joves i no saben'. Però em vaig adonar que és just el contrari. 
 
Aquesta Estratègia busca millorar la vidad'aquests nens i qui millor que nosaltres, joves d'edats aproximades, per buscar el mitjà de fer-ho. No podem donar exemples concrets perquè cada país té els seus costums i la seva forma de veure la vida, però podem donar les grans direccions, el camí a seguir. La veu dels joves s'escolta molt poques vegades i això hauria de canviar ja que podríemaportar moltes coses. Qui millor que nosaltres perajudar a la infància ja que estem dins d'ella". 
 
Per cert, els seus comentaris a l'esborrany de l'Estratègia d'Infància ja estan penjats alfòrum en línia de la Secretaria de Cooperació Espanyola. Voler és poder!