Tractat d'armes: més que una armilla antibales per als infants

Per Sara Collantes, Responsable de Seguiment dels Objetius de Desenvolupament del Mil·lenio (ODM) d' UNICEF España

Establir límits al comerç d'armes és una mesura urgent si volem evitar violacions sistemàtiques de drets de la infància. És una assignatura pendent, per això assistim esperançats a la negociació que s'està duent a terme aquest mes a la seu de Nacions Unides a Nova York sobre la signatura d'un Tractat sobre Comerç d'Armes, que controlarà el subministrament d'armes, municions i armament a nivell internacional.

Lainfància, juntament amb altres poblacions vulnerables, és la que més pateix per la proliferaciód'armes, sobretot les lleugeres i petites. La violència armada posa en greu perillla vida dels nens i el respecte dels seus drets fonamentals. Molts nens són assassinats o pateixen lesions irreversiblesderivades de l'ocupació de tota mena d'armes, que cada vegada són més accessibles.

Un altregran nombre de nenses veuen obligats a desplaçar massivamentdins iforade les seves fronteres per culpa d'enfrontamentsiconflictes armatso renunciar a drets tan fonamentals com anar a l'escola, apropar-se a buscar aigua o anar al metge. Les armes i el seu comerçil · lícit estan també darrere de nombrosos episodis d'abúsiexplotació, en què els nens són reclutats per grupsper participar en conflictes o venjances o enganyats i obligats atransportar i transferir pistoles, rifles o bales.

El negoci d'armes mou 6.000 milions d'euros l'any

Les líniesbàsiques d'aquest Tractat estan ara sobre la taula, encara que no està sent fàcil arribar a un acord.Hi ha nombrosos interessos econòmics en joc.Nomésel negoci d'armes lleugeres i les seves municions,mou ​​al voltant de 6.000 milions d'euros a l'any. També hi ha qüestions que es volen obviar per alguns païsosihi ha molts interrogants sobre si s'han d'aplicaren la pràctica els compromisos assumits.

UNICEF, altres agències de Nacions Unides i organitzacions nogovernamentals estan fent crides a favor d'aquestTractat, valorant els avenços, però cridant l'atenció també sobre els aspectes que nopodenquedar-se fora,com les armes lleugeres (revòlvers, pistoles, escopetes ...) i les municions per a totes les armes (cartutxos, bales ...).

A més,tambés'insisteix que es controli la transferènciad'armes quan hi hagiriscde violacions serioses de drets, que tots els aspectes estiguin regulatsies cobreixi el procés complet: trànsit, transbord, préstecs, arrendaments, intermediació i totes les activitats relacionades.

Esperem que s'aconsegueixiun acord i que passin a la història xifres tan esgarrifoses com les de Nyanga, a Sud-àfrica, on un nen de 15 anys una possibilitat d'1/20 de rebre un tretabans de complir els 35.