Sudan del Sud: UNICEF es prepara per ajudar a les víctimes del conflicte

El comtat de Pibor, a l'estat de Jonglei (Sudan del Sud), és el lloc on s'ha produït un recent conflicte entre els membres de les tribus Murle i Lou Nuer. La violència ha obligat a milers de persones a refugiar-se a les àrees boscoses de la zona.

Sunil Verma, d'UNICEF, informa sobre una missió d'avaluació organitzada per la Missió de les Nacions Unides a Sudan del Sud.

Per Sunil Verma, d'UNICEFEren les 7 del matí quan vaig pujar a un helicòpter de les Nacions Unides amb col·legues de la secció de Drets Humans i Protecció Infantil de la Missió de les Nacions Unides a Sudan del Sud (UNMISS), així com amb representants de la Comissió de Drets Humans de Sudan del Sud, Comissió de la Pau de Sudan del Sud, el Programa Mundial d'Aliments, i representants de ràdio i televisió.Quan ens apropem a Pibor vam poder veure que alguns tukuls (barraques), envoltats de terra estèril i sense signes de vida, havien estat incendiats. Quan la violència entre la tribu Lou Nuer i la tribu Murle va esclatar el 23 de desembre en el poblat de Kurwanya, en Likuangole Payam, els habitants de Pibor van fugir. El conflicte es va intensificar cap al final de l'any passat. L'Oficial de Seguretat de UNMISS, Ravi Nair, ens va rebre en la pista d'aterratge i ens va informar sobre la seguretat."Tot està en calma ara", va dir, "però la situació és impredictible". Vam ser a l'Oficina del Comissionat del Comtat. La ruta ens va portar a través d'una zona residencial, on els soldats de l'Exèrcit d'Alliberament del Poble Sudanès viuen amb les seves famílies. Vam veure també a moltes famílies que estan vivint sota els arbres i en refugis improvisats. Segons ens van dir, eren persones desplaçades pel conflicte.

Nens desplaçats i segrestats

Vaig anar amb Abraham, Oficial de Protecció Infantil d'UNICEF, per reunir-me amb els menors no acompanyats i els orfes de la zona. Els nens, les edats dels quals oscil·lavenentre un mes i 14 anys, estaven asseguts en el sòl d'un recinte segur, amb alguna vestimenta i amb prou feines gens que menjar. Un grup de dones voluntàries, desplaçades també per culpa de la violència, s'ocupaven d'ells. Un dels nens, Allan Joko, tenia al voltant de 10 anys. Va parlar de la seva recent fugida després de que el segrestessin de la seva casa a la població de Kongor. Es va veure obligat a viatjar amb els seus captors i altres segrestats fins que fa dos dies, quan els homes estaven distrets, va aconseguir escapar-se i va passar la nit a la muntanya abans de caminar cap a la comunitat més propera. No sap on està la seva família. "Mai em van maltractar", va dir Allan dels seus captors, "però no sé si els meus pares encara estan vius i si van a venir a buscar-me".

Acció d'UNICEF

En resposta a la crisi, UNICEF participa en avaluacions i exàmens organitzats pel govern. També està enviant professionals de nutrició, de protecció infantil i de comunicació, així com del programa d'aigua, sanejament i higiene.De manera preventiva, UNICEF ha emmagatzematsubministraments per a la resposta humanitària, que s'iniciarà tan aviat com s'estableixi l'accés a la població afectada. S'ha iniciat, en conjunt amb els aliats, un programa dereunificació familiar perquè els nens desplaçats i segrestats puguin tornar amb les seves famílies. Queda molt més treball per fer.