Sudan del Sud: les pluges empitjoren la situació dels desplaçats

Post de Christopher Tidey, portaveu d'UNICEF a Sudan del Sud. 

 
La tempesta va arribar tan ràpid i d'una manera tan ferotge que ningú estavapreparat. M'ho explicava en Thot, de 20 anys, al dia següent, mentre les famílies al nostre voltant tractaven de trobar un lloc sense aigua i sense fang per poder assecar la roba i el matalassos.
 
"Estava assegut amb els meus cinc germans i germanes jugant a la nostra tenda de campanya, i de sobte... Bum! Lapluja va començar a caure tanfort que semblava com si el cel estigués enfadat amb la gent".
 
"El sòl es va omplir de seguida d'aigua i totes les nostrescoses (la roba, el menjar, els subministraments...) es van amarar. Els petits tenien por, però què podíem fer? Ens vam quedar aquí asseguts, fins que la pluja va passar".
 
Havia anat a visitar un dels camps deJuba, la capital del Sudan del Sud, on 27.000 persones esvan refugiar després del recent esclat deviolència al país. Així que vaig poder veure les conseqüències de la tempesta. La devastaciócausada en només dues hores de pluja era impactant. El sòl s'havia transformat en una sopa fangosa de runa. La gent tractava de no relliscar i caure en el fang. Cada persona que mirava, nen o adult, estava intentant salvar tot el que podia.
 
Sortint de la via plena de fang que forma la carretera principal del camp, em vaig aventurar entre el laberint de camins que discorren entre les fileres de tendes de campanya i allotjaments. Aviat em vaig trobar amb fang fins als turmells, amb tolls d'aigua bruta d'almenys un peu de profunditat.
 
Una constant processó de dones i nens passava al meu costat, xipollejant en l'aigua mentre buscaven un terreny elevat en què assecar la seva roba i els seus llençols al sol. Tots, incloent-me ara a mi també, estàvem bruts.
 
I va ser en aquest laberint de camins inundats on vaig conèixer en Thot, que em va portar a veure què havia passat en el seu refugi. La major part del tendal improvisat que feia de sostre havia caigut a causa força de la pluja. El sòl estava inundat. "No podem quedar-nos aquí, així que hem agafat el que ha quedat i ens hem assegut al camí principal del camp. No tenim cap altre lloc on anar, ni un lloc on dormir".
 
"Les nostres cases estan fora del camp, aquí a Juba. Però qui podrà protegir-nos si tornem?". M'ho pregunta un home anomenat Gar mentre treballa amb uns amics apilant fang al voltant de les plaques de plàstic intentant fer el seu refugi més resistent.
 
Hi ha prop de 740.000 persones desplaçadesinternes, incloent més de 400.000 infants, a causa de la violència, sorgida després de la crisi política que va esclatar a final del 2013. Moltes d'aquestes persones s'han refugiat en terrenys baixos que són propensos a inundar-se durant la temporada de pluges (entre abril i octubre).
 
Incapaços de tornar a casa perquè en elles no se senten segurs, els desplaçats al camp de Tomping, i centenars de milers més al llarg de tot Sudan del Sud, s'enfronten al desastre. "Si en només una nit la pluja pot fer això", diu un home gran anomenat Paul mentre assenyala les inundacions al nostre voltant, "què passarà quan plogui cada dia?".
 

Hi ha poc temp per actuar abans que arribin les pluges

Ho esbrinarem aviat si no donem passos urgents per assegurar que els nens desplaçats i les seves famílies poden resistir la temporada de pluges.
 
La tempesta de fa una setmana i el dany que ha causat en el camp de Tomping ja han demostrat que la falta de preparació davant les imminents pluges podria tenirconseqüències catastròfiques per als desplaçats del Sudan del Sud.
 
"Amb les pluges properes en només unes setmanes, ens queda molt poc temps per actuar", declara el representant d'UNICEF al Sudan del Sud, l'Steven Lauwerier.
 
"Les latrines en els assentaments per a desplaçats propensos a inundar-se han de ser mogudes a terrenys més alts; els subministraments humanitaris, medicinesessencials i suplements nutricionals per als infants han d'arribar abans que les carreteres es facin impracticables; i els nens han de ser vacunatsurgentment contra malalties que solen aparèixer en aquestes condicions, com ara el còlera. Actuar ara salvarà les vides dels nens en el futur".
 
UNICEF i els seus aliats estan treballant per ajudar els nens vulnerables i les seves famílies a preparar-se per la temporada de pluges. Les accions inclouen el pre-posicionament de subministraments com a aliment terapèutic llest per a usar (un tractament per la desnutrició), el llançament de campanyes de vacunació contra el còlera i el xarampió i l'establiment de programes clau en llocs que probablement quedaran inaccessibles durant les pluges.
 
Encara s'ha de fer més, i més ràpid, per mantenir els infants desplaçats sans i estalvis. UNICEF al Sudan del Sud ha fet una crida de 75 milions de dòlars (55 milions d'euros) per poder donar una resposta humanitària d'emergència en els primers 6 mesos d'aquest any. Falta per cobrir el 80%.