Situació dels infants a Espanya: aquest any toca informe d'avaluació

Quan algú es compromet a fer quelcom, convé fer un seguiment de la promesa, sobre el grau de compliment d'aquell objectiu.

L'Estat espanyol es va comprometre el 1990, a través de la signatura i ratificació de la Convenció sobre els Drets de l'Infant, a garantir elsdrets de la infància al nostre país.

Cada quatre anys, als països signants els toca fer repàs i retre comptes davant el Comitè de Drets de l'Infant de les Nacions Unides (CDI), sobre els avenços i accions desenvolupades i impulsades per seguir demostrant el seu compromís amb els drets dels nens i les nenes.

El 2010, el Comitè va recomanar a l'Estat espanyol que formulés polítiques públiques per abordar el problema de la pobresa infantil, que elaborés un pla de lluita contra la pobresa o que redoblés els seus esforços per reduir la taxa de deserció escolar prematura, per esmentar només algunes de les recomanacions.

I aquest any toca revisió. A l'octubre, l'Estat presentarà el seu informe d'aplicació de la CDI i les organitzacions de la societat civil, entre les quals es troba UNICEF Comitè Espanyol, presentarem un informe complementari.

Les organitzacions d'infància tenim l'obligació de ressaltar i seguir cridant l'atenció sobre el que creiem que no es compleix adequadament. I a més volem que els protagonistes, els nens, opinin, suggereixin, denunciïn, i elaborin el seu propi informe incloent les seves opinions i valoracions.

Avui ens hem sentit orgullosos, en la jornada organitzada per laPlataforma d'Organitzacions d'Infància, en veure que moltes de les accions que el Govern mostra com avenços aconseguits davant les recomanacions que el Comitè va fer el 2010 han format part del nostre full de ruta durant aquests anys.

Des del 2010 fins ara, s'han desenvolupat dos avantprojectes per modificar la protecció de la infància, s'ha elevat l'edat per contreure matrimoni o per alconsentiment sexual; s'han produït algunes millores en la coordinació entre els diferents nivells de l'Administració i també en la recopilació i accés a les dades sobre infància, fins i tot ja hi ha una Estratègia d'infància en la cooperació espanyola.

Però encara queda molt per fer. El 2016 el Comitè farà les seves noves recomanacions i des d'UNICEF Comitè Espanyol seguirem construint un camí per canviar la vida delsinfants, que sens dubte anirà marcat per temes com la inversió en la infància, la lluita contra la pobresa infantil, la desigualtat, laeducació inclusiva i de qualitat i en definitiva el compromís d'Estat per la infància d'aquí i d'allà, pels nens i nenes de tots els llocs del món, perquè la responsabilitat enfront d'altres no acaba en les fronteres. Perquè UNICEF va néixer amb aquest compromís.

 
Post de Cristina Jonquera, Advocacy i Gestió del Coneixement a UNICEF Comitè Espanyol