Síria: la major crida humanitària de Nacions Unides

Post de Chris Niles, Corresponsal d'UNICEF.

UNICEF i les  agències germanes de Nacions Unides han llançat la major crida feta fins ara per aconseguir fons i poder respondre a las necessitats de milions de persones afectades pel conflicte a Síria, incloent les necessitats més urgentes de quatre miliones d'infants.

Sol · liciten 4.400 milions de dòlars (més de 3.300 milions d'euros) per a tot l'any 2013. UNICEF estima que, a dia d'avui, hi ha 6,8 milions de persones afectades pel conflicte. Quatre milions d'infants sirians necessiten ajuda de manera immediata. Almenys 1,6 milions de refugiats sirians estan vivint en països veïns com l'Iraq, Jordània, elLíban i Turquia.
 
"Són xifres enormes, que amaguen una tragèdia humana. Dones normals, homes i nens són els que s'estan duent la pitjor part d'aquesta crisi", assenyala la Valerie Amos, Secretària General Adjunta per a Assumptes Humanitaris de l'ONU.
 
A l'abril, el Director Executiu d'UNICEF, l'Anthony Lake, es va sumar a les principals agències humanitàries de les Nacions Unides a una crida conjunta, sense precedents, en favor d'una acció més urgent per part dels governs de tot el món per trobar una solució política al conflicte sirià, que amenaça la regió sencera.
 
"UNICEF demana a totes les parts en conflicte, i a aquells que exerceixen una influència sobre aquestes, a què reafirmin el principi que els infants no tenen cabuda en una guerra", indica en Ted Chaiban, director d'emergències d'UNICEF.

AUgMENT DEL RISc D'UNA ‘GENERACIÓ PERDuDA’

A més de la violència, eldesplaçament massiu i el col · lapse dels serveis vitals han creat una situació de caos i misèria. L'arribada de l'estiu porta amb si nous perills associats a malalties i la falta d'un sanejament adequat.
 
Països veïns, com Jordània i el Líban, estan lluitant per fer front a l'enorme flux de refugiats. "Les necessitats són grans i van creixent cada dia", informa la portaveu d'UNICEF, Sarah Crowe.
 
A principis d'any, UNICEF va advertir de la "pèrdua d'una generació" de nens sirians. Mentre la situació continua deteriorant-se, aquest risc es va tornant cada vegada més real.
 
Al costat dels seus aliats, UNICEF ha aconseguit arribar als nens a Síria i als països veïns amb materials i ajuda que salva vides. En el que portem d'any, UNICEF ha vacunat 1,5 milions d'infants contra el xarampió, i ha subministrataigua potable a més de 10 milions de persones. A més, més de 200.000 nens s'han inscrit a l'escola.
 
Amb tot, les necessitats superen als recursos a una velocitat molt ràpida. "Simplement no estem seguint el ritme.L'esforç humanitari és enorme, però com el conflicte continua, hem d'anar més ràpid", afegeix Crowe.