Síria: la lluita de les mares per protegir els seus fills

Post d'Iman Morooka, Especialista en Comunicació d'UNICEF

L'Iman es va reunir recentment a la ciutat d'Homs amb mares i infants afectats pel conflicte. 

No cal conduir massa per veure els signes de destrucció i devastació. El so eixordador dels bombardejos forma part de la vida quotidiana en aquestes terres. Centenars de milers de civils han hagut de fugir de casa seva des de moltes parts d'Homs a la recerca de seguretat.

Als albergs col · lectius per a les famílies desplaçades, a les zones més tranquil · les de la ciutat,vaig ser testimoni del dolor per les vides que se n'han anat. Vaig conèixer famílies que han perdut les seves pertinences i una vida més digna. Moltes famílies desplaçades han de compartir habitació en antics edificis públics i escoles amb altres famílies, en un espai dividit només per mantes i roba, on sovint no tenen serveis bàsics com aigua calenta i dutxes.

Però també he vist la resiliència i unfort sentit de comunitat. Els infants juguen i riuen als passadissos i patis dels centres d'acollida, aparentment feliços i contents. En parlar amb alguns d'ells, esmenten com troben a faltar casa seva i els seus vells amics, molt d'ells en parador desconegut.

Una nena em va dir que el que més troba a faltar és la seva tortugueta. Un nen de 12 anys em va explicar que troba a faltar la seva llar, on no havia de suportar la humiliació.

 

LA HISTòRIA D'UM AHMED

En una ONG que rep suport d'UNICEF, vaig conèixer  l'Um Ahmed (nom fictici per protegir la seva identitat) fent la seva visita mensual amb dos dels seus fills a coll.
 
L'organització dedica dos dies a la setmana a ajudar a les famílies que han perdut els seus mitjans de subsistència, principalment pel conflicte, proporcionant-los suport financer i en espècie, com subministraments mèdics, articles no alimentaris i roba. UNICEF ha lliurat kits familiars d'higiene i mantes a aquesta organització per distribuir a les famílies afectades.
 
L'Um Ahmed viu en un barri on els intensos combats han causat destrucció a gran escala i desplaçament. Tant el seu marit com el seu fill gran han mort. L'Um Ahmed va tornar recentment a casa amb els seus quatre fills, després de resultar desplaçada.
 
La seva única font d'ingressos és una ONG local: sobreviu amb 7.800 (uns 60 euros) al mes, a banda de la caritat. La família viu en una habitació d'una casa que va quedar greument danyada. Es formen goteres al sostre quan plou.
 
"La vida és molt difícil perquè els preus són molt alts. El pa, per exemple, és molt car i per aconseguir pa subvencionat, has d'esperar una llarga cua. Verdures, llet, ous, sucre i combustible són un luxe que no ens podem permetre", assenyala.
 

“els MeuS fills tenen por tot el temps”

"Estem gairebé confinats a casa. Elsmeus fills no surten de casa, excepte per anar a l'escola. Cada vegada que s'inicien els enfrontaments, els vaig a buscar d'hora per portar-los a casa.Els meus fills tenen por tot el temps", explica l'Um Ahmed.
 
Una altra dona amb la qual vaig parlar em va dir que tem per la seguretat del seu fill, que té 16 anys, cada vegada que surt de casa per anar a l'escola. "Tinc por que el segrestin o el detinguin en un lloc de control, però destaca a l'escola i li he de deixar anar. Vull que rebi també una educació superior".
 
Sobre els desafiaments als quals s'enfronta la família, l'Um Ahmad també va afegir: "Si els meus fills es posen malalts a la nit, o un divendres, no hi ha cap lloc on els pugui portar.No ens sentim segurs on vivim. Hi ha hagut casos d'augment de saquejos i altres delictes. A la nit barro la porta amb una fusta perquè tenim por que entrin homes".
 
Hi ha massa famílies que s'han vist privades del seu passat i suporten un present cruel. No obstant això, enmig de tota aquesta devastació, el que em crida l'atenció, i el que em dóna esperança, és la determinació dels pares i les comunitats per garantir que els seus fills rebin una educació, malgrat els riscos.