Síria: ajudar els infants a superar el conflicte

Post de Lorena Cobas, responsable d'Emergències d'UNICEF Comitè Espanyol

"Nens, no us baralleu. Vinga, doneu-vos una abraçada i feu les paus". Quantes vegades hem repetit frases com aquesta als nostres fills, nebots, néts... i, de sobte, els veiem jugant i rient junts una altra vegada.

Aquesta escena, que per a nosaltres és normal i natural, és possible quan la baralla és per qui es menja l'última gominola o qui juga amb el cotxe verd. És possible perquè aquests nens no carreguen amb una pesada motxilla d'experiències violentes en la seva memòria i en el seu cor.
 
Però, com fer això mateix amb un nen que porta tres anys vivint enmig d'unconflicte com el de Síria? La frase "feu les paus" té un sentit molt diferent quan elsinfants sirians han incorporat en les seves vides el soroll de les bombes a la porta de casa seva, la violència com a manera de relacionar-se; quan han vist que es matava gent al seu voltant, de vegades fins i tot amics i membres de la seva família.
 

eLs infants de Síria han perdut tot el que tenien

És difícil posar-se en la pell d'aquestes mares que intenten que els seus fills no quedin marcats per la guerra, quan elles mateixes estan marcades, quan molts d'aquests nens han hagut de fugir de casa d'amagat, amb el que duien posat i amb molta por; quan han perdut tot el que tenien: les seves cases, les seves joguines, la seva escola i fins i tot els seus somnis de futur.
 
A UNICEF sabem que si no donem suport a les famílies perquè els infants curin aquestes cicatrius invisibles, correm elrisc que hi hagi tota una generació perduda. Ara és el moment de redoblar els nostres esforços per evitar-ho, perquè els nens que pateixen aquesta guerra recuperin els seus somnis i la seva felicitat, i que quan siguin adults tinguin la capacitat de ser els veritables agents de la reconciliació a la regió.
 

EDUCACIÓ i PROTECCIÓ, CLAu PeR ALS infants DE SíRIA

I també sabem que les claus són la protecciói l'educació. Educació perquè tinguin els coneixements, capacitats, valors cívics i de convivència per a la reconciliació en una societat malmesa per la violència. I protecció perquè per a això han de sentir-se segurs i superar el trauma viscut, abans que la guerra els faci creure que la violència és normal i abans que caiguin en els horrors d'un conflicte tan dolorós.
 
UNICEF treballa amb els seus aliats en aquestes dues àrees des que va començar el conflicte. Durant el 2013 hem donat accés a programes de recuperació psicosocial a més de660.000 infants. I durant els últims mesos, la campanya de tornada a l'escola ha estat en el centre del nostre treball: actualment més de 465.000 nens estan matriculats.
 
Però encara hi ha més de 2,2 milions d'infants a Síria fora de l'escola. Entre els refugiats la situació no és millor perquè 7 de cada 10 nens no pot estudiar.
 
Volem donar suport als nens sirians, perquè també puguin "fer les paus", perquè puguin superar els traumes, perquè siguin agents de recuperació i així no repliquin en el futur el seu tràgic present. Per això a UNICEF renovem i reforcem el nostre compromís amb l'educació i la protecció, perquè estem convençuts que fer-ho és possible.