Quin és el millor país per néixer?

M'encanta veure els nous rànquings que surten cada any de tots els països del món. 

Algunes d'aquestes llistes diuen quins són els llocs on la gent és més feliç. Altres parlen d'on està elmillor sistema de transports, on podem trobar elmillor cafè o on es pot reservar l'habitació d'hotel més barata. Aquestes llistes em fan pensar... On vull viure? On hauria deviatjar? On m'hauria agradatnéixer?

Per a mi un d'aquests rànquings està per sobre dels altres. Si pogués triar seria tan simple com això: m'agradaria néixer on tingués l'oportunitat de poder celebrar el meucinquè aniversari.

Vaig passar la major part de la meva infànciaen un barri als afores de Melbourne. En la llar d'infants local vaig aprendre anglès i em passava els dies jugant, rascant-me els genolls contra el ciment, acolorint fora de les línies i prenent tasses de xocolata amb llet escumosa.

No hi va haver res únic o inusual en la mevainfància. Només vaig gaudir dels drets bàsics, dels quals qualsevol nen n'hauria de poder gaudir: protecció, salut,joc i educació.

DESIGUALtAt INFANTIL: MILiONS D'infants SoFREixeN LeS CONSEqüENCIeS

Abans, però, de respirar per primera vegada, la vida de milions d'infants està marcada per sempre pel seupaís, comunitat igènere. Els infants neixen en circumstàncies que ells no trien i que els obliguen a lluitar contra malalties per mantenir-se sans i poder arribar als5 anys d'edat.

Hem aconseguit grans avenços en elsúltims 25 anys. Des del 1990, el món ha reduït la taxa de mortalitat infantil i això és quelcom del qual tots hauríem de sentir-nos orgullosos. No obstant això, les desigualtats entre els països rics i pobres són persistents. Una nena que neix alTxad30 vegades menys probabilitats de celebrar el seu cinquè aniversari que una nena nascuda aAustràlia.

Tots els anys, en UNICEF realitzem l'informeEstat Mundial de la Infància sobre lesdesigualtats a què s'enfronten els infants de tot el món. Les diferències en l'índex de supervivència infantil són les més evidents.

DESIGUALtAt INFANTIL: els infants, on tenen millors OPORTUNItatS? 

Com és d'esperar, algun dels llocs amb les taxes més baixes demortalitat en menors de 5 anys són també els països més rics del món. En aquests llocs, 3 (o menys) infants de cada 1000 moren abans del seu cinquè aniversari:

  • Luxemburg
  • Islàndia
  • Finlàndia
  • Eslovènia
  • Singapur
 
Aquestes encoratjadores xifres reflecteixen que els nens i nenes d'aquests països han accedit al que necessiten per desenvolupar tot el seu potencial: una bonaalimentació, aigua potable,protecció i atenció mèdica. Però les millores en l'índex de mortalitat infantil no ho són tot: els nens més pobres i marginats d'alguns països no s'han beneficiat del progrés general.
 
Tot i les millores significatives des del1998, els infants aborígens australians segueixen tenint 2 vegades més probabilitats de morir abans dels 5 anys que els que no ho són. El 2013, els fills de pares afroamericans tenien 2 vegades més probabilitats de perdre les seves vides que els nascuts d'americans blancs. Amb la deguda inversió, els països podrien reduir la bretxa de la desigualtat i garantir que tots els infants es beneficiïn del progrés nacional.
 

DESIGUALtAt INFANTIL: on s'enfronten els infants ALS MAjORS DESAFiaments?

El2015, al voltant del 80 % dels infants que no arribaven a complir els 5 anys vivien al sud d'Àsia i a l'Àfrica subsahariana. En aquests països, al voltant d'1 nen de cada 10 no viurà per celebrar el seu cinquè aniversari:

  • Angola
  • Txad
  • Somàlia
  • República Centreafricana
  • Sierra Leone

L'accés a serveis essencials pot marcar una profunda diferència en el desenvolupament dels fills. Quan laHawa, la filla de la Mariama, va començar a mostrar signes de desnutrició, la seva mare la va portar a un centre clínic a Sierra Leone on UNICEF proporciona l'alimentació terapèutica que la Hawa necessita per sobreviure i recuperar-se.
 
Però un altre dels fills de la Mariama no va tenir la mateixa oportunitat. ''El meu tercer fill va morir perquè, quan li va pujar la febre, no teníem diners i no vam poder comprar medicina. El programa de salutgratuïta no havia començat encara. El vam mantenir a les nostres mans i Déu se'n va dur la seva vida''.

DESIGUALDtAt INFANTIL: EL CAMBIO ES POSIBLE

Un món més just és possible. La vida d'un infant pot semblar com una loteria on la mala sort decideix si tindrà menjar, si podrà anar a l'escola, o si podrà anar almetge quan estigui malalt.

 
No obstant això, encara que els infants no poden triar on neixen, nosaltres podem assegurar que tots tenen lesoportunitats que necessiten perviure i prosperar.
 
En UNICEF treballem per aconseguir-ho. Uneix-te i ajuda'ns a seguir lluitant pels drets dels infantsen més de 190 països.
 
Post per Rashini Suriyaarachchi, UNICEF Austràlia