La petita Malala de Tombouctou

Post publicat en elmundo.es

"Em comprometo a treballar incansablement per recuperar el temps perdut". La petita Fadimetou de 12 anys viu a Tombouctou i és la portaveu de la seva escola, Ben Bahadou Abubakar.

Fa uns dies, durant la cerimònia de llançament de la campanyaTornada a l'escola, mentre els habitants de la zona cantaven i ballaven vestits amb les seves millors gales, la Fadimetou va alçar la veu: "Volem la pau al món, volem una educació de qualitat, serveis de salut adequats, un menjador escolar perquè la fam ja no sigui un obstacle per a l'educació de cap nen. Sí, volem més llibres,materials i mobiliari escolar,aules i professors. Volem un món adequat per als infants perquè un món adequat per a nosaltres és un món just per a tots".

Com a conseqüència del conflicte a Mali, uns 800.000 infants van haver d'interrompre els seusestudis. La crisi nutricional i les inundacions han estat altres pedres al camí per a la seva educació. Molts es van veure forçats a fugir del conflicte al nord.

Amb el cor ple d'orgull el seupare, en Sidi Mohammad Dicko, anomenat col·loquialment Sergou, es dirigeix ​​cap a la seva filla amb llàgrimes als ulls i la veu entretallada per l'emoció. L'abraça amb totes les seves forces. Ell, que mai va tenir l'oportunitat d'assistir a l'escola.

"Fa 50 anys l'escola no era per a nosaltres. Els nostres pares pagaven suborns per inscriure'ns", es lamenta. Avui dia s'erigeix ​​com a ambaixador de l'escolarització de les nenes i fa especial èmfasi: "L'escola és un do de déu".

Mali: infants vulnerables als ataqcs

A casa, s'assegura ajudar els seus fills tots els dies amb elsdeures. Atès que l'educació a la llar és complementària a la rebuda a l'escola, en Sourgou imposa restriccions a les seves filles. "Res de veure la televisió els dies lectius! Només una bona feina durant la setmana mereix una recompensa pel cap de setmana de descans davant de la pantalla petita".

A causa del conflicte que va afectar el nord de Mali, en Sourgou es va veure obligat a enviar fa un any la Faty, la seva filla gran, de 14 anys, a estudiar a Bamako. Segons ell, "elsinfants són vulnerables alsatacs. Allunyar temporalment la meva filla de les vicissituds de Tombouctou la protegeix dels abusoscomesos pels grups armats contra lesdones".

La campanya de Tornada a l'escola arriba a 1.500 escoles i 500 centres d'aprenentatge per a primera infància repartits en les nou regions del país. Més de500.000 estudiants i 9.000 professors es beneficiaran, amb especial atenció a aquells la educació dels quals ha estat interrompuda i afectada per les diferents crisis que Mali ha patit.

Entre elles està la Fadimetou, la petita Malala de Tombouctou. Una nena que promet seguir alçant la veu per defensar l'educació de tots els infants a Mali per sobre dels conflictes, perquè sap que és la clau per tancar aquest cicle injust de la pobresa.

Escrit per Ismail Maiga i Cindy Cao d'UNICEF a Mali.