La fugida d'una família siriana per buscar refugi a l'Iraq

Per Chris Niles, UNICEF.

La Shereen té 25 anys i és mare de dues filles: la Yasmine, de 2 anys, i l'Ayenda, de 7 mesos. La Shereen està preocupada per la més petita perquè té diarrea. 

 

La Shereen, les seves dues filles, la seva germana, el seu cunyat i els seus quatre nebots van ser dels primers a creuar la frontera siriana quan es va obrir fa poc més d'un mes. La seva casa és ara una petita tenda al camp de refugiats de Kawergosk. "És molt, molt diferent viure aquí", explica la Shereen. "No és el món que conec, vaig haver de sortir d'ell".
 
La Shereen conta com el conflicte se'ls anava aproximant a ella i la seva família, i començaven a quedar-se sense menjar. Quan va arribar l'oportunitat de venir al Kurdistan iraquià, així ho van fer. Igual que desenes de milers de persones, van caminar durant hores fins a arribar a la frontera, on van arribar només amb el que duien posat. Des que es va obrir la frontera a meitat d'agost, uns 60.000 sirians han creuat a l'Iraq, convertint-se en refugiats.
 
Kawergosk és un dels diversos camps que s'han construït en resposta a aquesta emergència. És una llar temporal per a unes 17.000 persones. UNICEF i els seus aliats treballen per donar resposta a aquesta crisi,subministrant 500.000 litres d'aigua potable al dia, i donant suport a la clínica que Metges Sense Fronteres va obrir aquesta setmana per tractar nens com l'Ayenda. A més, s'està duent a terme una campanya depromoció dels hàbits d'higiene, perquè, malgrat les altes temperatures i d'haver de compartir les infraestructures, les famílies puguin mantenir-se sanes.
 
Tenir a la seva família al voltant ajuda a la Shereen a lluitar amb aquesta situació, però anhela la comoditat de la seva antiga vida. "El més important és tenir un habitatge adequat", diu.
 
No obstant això, i malgrat les dificultats, està feliç de que les seves filles estiguin ara lluny del conflicte. Quan se li pregunta pel futur, vol dues coses: pau i tornar a casa. "Però desitjo això no per mi, sinó per les meves filles", diu.