El miracle del doctor Coca: la supervivència infantil a Bolívia

Blanca Carazo, Responsable de Projectes de Cooperació d'UNICEF Espanya

Post publicat en el blog 3500 Millones d'El País

Per arribar a Ucumasi, a l'altiplà bolivià, fan falta gairebé 4 hores de viatge des d'Oruro, la capital del departament, per camins que es tornen intransitables quan plou diversos dies seguits. A Oruro, per cert, hi ha l'hospital més proper on es pot atendre una urgència que requereixi cirurgia, incloent-hi una cesària.

Vestit amb texans i una samarreta groga, i somrient sempre, el Dr. José Coca Paniagua, director del centre de salut d'Ucumasi, mostra orgullós les dependències: el servei de pediatria ple de joguines, la farmàcia escrupolosament ordenada, la sala de parts perfectament equipada, la consulta de medicina tradicional... I a les parets, reflectida en gràfics i indicadors a tot color una història d'èxit: 0 % de mortalitat neonatal (fins a 28 dies) i 0 % de mortalitat infantil de menors d'1 any des del any 2009 fins ara.

Des de fa quatre anys, cap nen ha mort a Ucumasi perfalta d'atenció mèdica adequada. En un país on 42 (*) de cada mil infants nascuts no arriben al seu primer aniversari, i 23 d'ells ni tan sols superen els 28 (*) dies de vida, aquests resultats poden qualificar-se de miraculosos.

Els programes i recursos assignats pel Govern de Bolívia i la cooperació internacional, i aplicats per les xarxes de salut regionals han aconseguit ampliar la cobertura dels serveis de salut d'una manera sostenible i reduir en un 46 % la mortalitat infantil a Bolívia en els últims 20 anys.

El Dr Coca, un home jovial i decidit de 38 anys, va arribar a Ucumasi fa 10 anys, recent graduat, perquè "ningú volia el lloc". En un armari hi havia les pertinences dels metges anteriors que, després d'uns dies o, com a màxim dos o tres mesos, se n'havien anat i mai havien tornat. "Ningú venia a l'hospital. No teníem aigua, ni energia elèctrica. Era molt dur " diu. Aconseguir bons professionals de salut que treballin en zones rurals és un repte encara pendent a Bolívia, i una condició indispensable per reduir les bretxes en l'accés a la salut. Les condicions dures, l'aïllament i els baixos salaris no ho posen fàcil.

"Jo també vaig voler anar-me'n", reconeix, "però no em van deixar". Així que es va quedar. I va transformar un petit dispensari oblidat del món a la casa dels gairebé 3.000 habitants d'Ucumasi. Va saber guanyar-se a una comunitat escèptica i desconfiada, i va aconseguir salvar moltes vides i fer dels serveis de salut quelcom accessible i desitjable, adaptat a les necessitats de la comunitat, i incorporar els coneixements aimares tradicionals.

El Dr. Coca no ha estat sol en aquest canvi. El Programa de Suport al Sector Salut, desenvolupat pel Servei Departamental de Salut d'Oruro, la cooperació internacional i UNICEF, han permès ampliar el centre d'acord amb un disseny decidit per la comunitat, adquirir equipament de primera qualitat i rebre capacitació per oferir tractament a la major part dels problemes de salut de les famílies d'Ucumasi, evitant que hagin de desplaçar-se fins a Oruro.

A Ucumasi, l'alegria, la voluntat, el treball i la confiança vencen cada dia les dificultats, el desànim i la pobresa. A Ucumasi, cada mare, cada nen i cada nena tenen ara més oportunitats que fa 10 anys de tenir un desenvolupament ple i amb salut.

A Bolívia, i en molts altres llocs, la cooperació internacional, els governs, les comunitats, i les persones entusiastes i compromeses com el Dr. Coca avancen junts en la lluita contra la mortalitat infantil i en la construcció d'un món millor per a la infància.