El Govern aprova el II Pla Nacional d'Infància

Post de Gabriel González-Bueno, responsable de Polítiques d'Infància d'UNICEF Espanya.

Després de més de dos anys de preparació, el Consell de Ministres ha aprovat el segon Pla Estratègic Nacional d'Infància i Adolescència (PENIA).

És una excel · lent notícia perquè el Pla permet coordinar esforços i visibilitzar la importància dels infants com a part essencial de la nostra societat.

El nou Pla conté vuit objectius i més d'un centenar de mesures destinades a garantir i promoure els drets dels infants i el benestar infantil al nostre país.

El PENIA recull en el seu contingut els principis de laConvenció sobre els Drets de l'Infant, i serà amb seguretat una eina útil per avançar en els objectius proposats.Un dels seus valors més importants és el de promoure la coordinació i la cooperació de totes les administracions públiques (central, autonòmiques i locals) en àmbits tan importants per a la infància com la salut, l'educació, la participació infantil, la protecció dels infants o laintervenció en situació de risc o exclusió social.

 

l'impacte de les lleis i les polítiques en els infants

El procés d'elaboració, encara que una mica dilatat, ha permès també millorar i afinar la definició de les mesures i conté un primer objectiu que, al nostre parer, és molt important per a la consecució de tots els altres: el de promoure el coneixement de la situació de la infància i l'adolescència, l'impacte de les polítiques en elles i la sensibilització sobre els seus drets.
 
Entre altres coses, donem la benvinguda a les mesures que eleven l'edat de matrimoni i de revisió de l'edat de consentiment sexual. Mesures que recullen algunes de les recomanacions que el Comitè dels Drets del Nens li va fer a Espanya el 2007 i 2010.
 
El Pla recull a més una mesura per la qual UNICEF Espanya ha advocant des de fa temps: que tots els projectes de llei i reglaments incorporin un informe d'impacte en la infància, tal com es fa amb l'Informe d'Impacte de Gènere.
 
Potser, en el 'ha de' del nou PENIA cal destacar que es troba a faltar un enfocament més centrat en la protecció dels infants de l'impacte que la crisi està tenint en ells i les seves famílies, ja que el context econòmic i pressupostari condiciona l'èxit de molts dels objectius d'aquest Pla.
 
El Govern s'ha compromès a recollir aquest tema de manera més específica en el proper Pla Nacional d'Inclusió Social, l'elaboració i aprovació considerem que ha de seruna de les prioritats més immediates per atendre la infància més vulnerable.
 
Això no és obstacle perquè en UNICEF Espanya reiterem el nostre compromís com a organització en el desenvolupament d'aquest Pla en els pròxims anys, un Pla en què hem estat partícips juntament amb altres plataformes i organitzacions socials.
 
Es tracta d'una eina que suposa un pas més per fer d'Espanya un país millor per a tots els nens i nenes, per tant, ha de ser àmpliament difós i conegut entre tots aquells que treballen amb i per a la infància.