11 consells per parlar amb un fill o filla adolescent

 Com abordar les vostres converses amb empatia i comprensió.

11 consejos para hablar con tu hijo adolescente.

© UNICEF/UN0217190/Shennawi

17/10/2022

Establir una connexió amb els nostres fills i filles adolescents és la base del seu benestar mental i el seu aprenentatge social i emocional. Quan estimem algú, ens interessem per aquella persona els seus pensaments i sentiments. A mesura que els nostres fills i filles van creixent, la forma de comunicar-nos amb ells és una manera de mostrar-los afecte i respecte.

Construeix la relació

1. Mostra interès en el que és important per a la teva filla o fill, per demostrar-lo que també t’interessa.

2. Comparteix coses sobre tu mateix i troba formes d’establir connexions i identificar interessos compartits.

3. Pregunta-li la seva opinió, punts de vista i perspectives perquè puguis entendre els seus sentiments.

4. Aprofita la comunicació que tenies amb el teu fill o filla quan era més petit: la comunicació és important des de la infància fins l’edat adulta, i si va haver una bona comunicació, i vau compartir sentiments i pensaments, és més probable que això continuï a mesura que s’avanci en l’adolescència.

Sigues un oient actiu.

L’escola activa és important quan s’interactua amb un fill o filla. Un oient actiu és qui es mostra compromès, amable, sense prejudicis i empàtic, inclús quan (i especialment quan) no s’està d’acord amb els punts de vista dels demés.

Si bé algunes creences i opinions dels adolescents poden diferir de les nostres, hem de respectar i valorar els seus punts de vista. Això també els ajudarà a respectar els nostres punts de vista i opinions.

Ser un oient actiu ajuda els infants a sentir-se escoltats, compresos, menys sols i més tranquils. Per contra, si no escoltem adequadament, correm el risc de fer-los sentir que ignorem les seves preocupacions i invalidem els seus sentiments. Això pot fer que es posin a la defensiva, se sentin frustrats o ferits en els seus sentiments.

5. Procura que el teu llenguatge corporal demostri atenció. Mantenir el contacte visual, assentir afirmativament, una mirada de preocupació o somriures encoratjadors, són petits gestos que els fan saber que estàs atent. Utilitza un llenguatge corporal natural i senyals que faci que el teu fill o fills et senti present, interessat i que realment et preocupa. Encara que no utilitzis la paraula, pots transmetre que estàs escoltant, fent-li saber al teu fill o filla que el que està dient és important per a tu.

6. Fes-li preguntes obertes i aclaridores per comprendre millor com se sent. Aquestes preguntes no tenen una resposta correcta o incorrecta, simplement ajuden a obtenir informació sobre el que pensa. Per exemple: “podries explicar què vols dir amb...”, “per què creus que et poses trist quan...”, o “ com t’hauries sentit si..” Utilitza frases per mostrat empatia.

7. Reflecteix el que el teu fill o filla està dient, reafirmant o parafrasejant el que t’ha transmès. Per exemple, podries dir: “el que m’estàs dient és que... o “és correcte si entenc que sents...”.

8. Respon amb afirmacions positives. Aquests elogis immediats poden ajudar a augmentar la confiança i l’autoestima dels adolescents i esperonant-los a continuar amb els mateixos comportaments. Per exemple, si el teu fill o filla comparteix que s’ha sentit molt estressat, podries respondre dient: “gràcies per sent valent i compartir com et sents en aquest moment” o “pot ser difícil dir-li a algú que et sents estressat. Estic molt contenta de que ho hagis compartit amb mi”.

9. Valida el que està expressant. Això pot ajudar-los a acceptar les seves emocions i sentir-se segurs per parlar-ne. Per exemple: “és comprensible que et sentis enfadat en aquest moment, jo sentiria el mateix”, “gràcies per compartir això amb mi. Pot ser difícil compartir-ho amb els altres quan estem tristos” o “em sap greu que et sentis estressat. Jo també em sentiria així si estigués al teu lloc. Plegats podem veure què hi podem fer”.

10. Sovint no és fàcil per a un adolescent parlar sobre el que li preocupa i és possible que no sàpiga que dir. Està bé explicar-li que hi ets, preparat per parlar i escoltar-lo en qualsevol moment. No forcis la conversa si no pot descriure què li està passant.

11. La comunicació no va només de compartir dificultats o sentiments difícils. És important compartir també coses divertides, el que ha anat bé durant el dia i trobar oportunitats per riure i ser afectuosos d’una manera còmoda per a l’adolescent. Divertir-se plegats i riure molt és meravellós per a sentir-se bé i enfortir la relació!

Aquest article està basat en la Guia per a professorat d’UNICEF i l’Organització Mundial de la Salut (en anglès).

¿Te gustaría hacer algo extraordinario hoy?

Hazte socio. Elige ahora tu aportación mensual.

¿Sabes que puedes recuperar hasta un 80% de tus aportaciones? Más info

Desgravació fiscal

Reordenació i desgravació de donacions a UNICEF

Si has decidit fer-te soci o realitzar un donatiu puntual a UNICEF t'informem que pots desgravar-te aquestes donacions de la teva declaració de la renda. Conèixer les deduccions aplicables a les donacions que es realitzin en favor d'UNICEF Espanya, com a entitat acollida al règim fiscal especial de la Llei 49/2002, de 23 de desembre:

Persones Físiques (IRPF)Percentatge de deducció
Primers 250 €80%
Resta40%
Donacions plurianuals (a la mateixa entitat durant almenys 3 anys) > 250€ *45%
Límit deducció base liquidable10%

* Per import igual o superior, en cadascun d' ells, al de l' exercici anterior.

Persones Jurídiques (IS)Percentatge de deducció
Donacions en general40%
Donacions plurianuals (a la mateixa entitat durant almenys 3 anys)*50%
Límit deducció base imposable10%

* Per import igual o superior, en cadascun d' ells, al de l' exercici anterior.

  • Si ets persona física, en l'IRPF corresponent a aquest any podràs deduir-te el 80% de l'import de les teves quotes i/o donatius íntegres per aportacions de fins a 250€ a l'any. A partir d'aquesta quantitat la deducció serà del 40% o del 45% si portes col·laborant amb nosaltres almenys 3 anys seguits, amb un límit del 10% de la base liquidable.
  • 2. Si ets persona jurídica, en l'impost de societats podràs deduir-te el 40% de les teves quotes i/o donatius íntegres. Si portes col·laborant amb nosaltres almenys 3 anys seguits la deducció serà del 50%, amb un límit del 10% de la base imposable.
  • 3. Si ets persona física o jurídica no resident a Espanya i obtens rendes al nostre país, tens també un benefici fiscal per l'import dels teus donatius. Pots consultar-ho a www.aeat.es
  • 4. Si resideixes en una comunitat autònoma subjecta a un règim foral particular o que ha establert deduccions addicionals per donacions a ONG, les deduccions aplicables poden ser diferents.

Recorda que perquè puguem informar l'Agència Tributària de l'import de les teves quotes i donatius és imprescindible que ens hagis facilitat el teu DNI o NIF i domicili.

Per favor, si encara no ho has fet, plors al 900 907 500 o escriu-nos a [email protected] o o facilítanes aquestes dades a través de la teva àrea del col·laborador a la nostra web: www.unicef.es/acceso.
Si vols ampliar la informació sobre aquests beneficis fiscals, per favor, consulta la web de l'Agència Tributària: www.aeat.es

Si prefieres, contacta con nosotros en el 900 907 074 de lunes a viernes de 9:00h a 21:00h y sábados de 11:00h a 17:00h | [email protected]

11 consells per parlar amb un fill o filla adolescent