Dia Internacional de la Dona: "Volem llibres, no marits!"

"Volem llibres, no marits!". Amb aquesta frase, tan rotunda i tan directa, es tancava un post ple d'energia sobre la importància de l'educació per a les nenes escrit per una jove bloguera. La Bora, de 14 anys, congolesa, valenta, compromesa amb la seva generació, conscient dels reptes a enfrontar, amb moltes preguntes i amb no poques propostes.

Però per què una adolescent ha de reclamar en ple segle XXI el seu dret a rebre educació?

Vivim en un món on el fet de néixer nena o nensegueix determinant les oportunitats que una persona té per créixer sana, protegida i amb accés a l'educació. En massa ocasions, les nenes s'enfronten a amenaces desproporcionades per al seu benestar i la realització dels seus drets humans.

DiA INTERNACIONAL DE LA dona: 700 MILiONS DE donES Es van CASAR amb MENyS DE 18 AnyS

Vivim en un món en què continuen vigents pràctiques que perjudiquen la nena i que provoquen greus seqüeles físiques i emocionals de per vida:mutilació genital femenina, matrimoni precoç, proves de virginitat, infanticidis o modificacions corporals que inclouen l'engreix, l'allargament del coll o el planxat dels pits... Pràctiques que, emparades pel costum o la cultura, perpetuen la discriminació femenina i suposen un fre per al desenvolupament físic i emocional de generacions senceres.
 
Vivim en un món on almenys 200 milions de nenes i dones han estat sotmeses a la mutilació genital femenina i on hi ha 700 milions de donesque van contraure matrimoni abans de complir els 18 anys, de les quals 250 milions ho van fer abans de fer els 15 .
 
Per això la Bora ha de seguir reclamant llibres, perquè viu en un món on néixer nena l'obliga a seguir reclamant els seus drets més bàsics.
 
En UNICEF creiem que partir d'aquesta evidència és clau per abordar el nostre treball des d'un enfocament adequat. Per això totes les nostres accions, també en contextos d'emergència, estan dissenyades per contribuir a laigualtat de gènere de manera clarament definida.
 

DiA INTERNACIONAL DE LA dona: QUè éS LA IGUALtAt DE GèNERe?

La igualtat de gènere significa que dones i homes, nenens i nens, gaudeixen dels mateixos dretsrecursosoportunitats i protecció.

La igualtat entre dones i homes és una qüestió de drets humans, perquè implica que les nenes i els nens gaudeixen dels seus drets sense cap tipus de discriminació.
 
La igualtat és una condició prèvia i, al mateix temps, un indicador, d'undesenvolupament sostenible i centrat en les persones.
 
La igualtat entre homes i dones proporciona als nens i nenes un model de respecte mutu per relacionar-se.
 
Tots hem sentit alguna vegada això que "cal educar amb l'exemple". I és que, si els nens i les nenes no perceben, senten i comproven que al seu voltant les normes, actituds i conductes dels seus majors estan d'acord amb la igualtat de gènere, serà difícil per a ells fins i tot imaginar, i sobretot aconseguir, un món igualitari.
 

DiA INTERNACIONAL DE LA dona: TOtS podem aportar molt

Per això tots podem aportar molt, encara que "només" sigui amb la nostra actitud, amb les nostres paraules, amb el nostre compromís, amb els nostres tuits... Perquè som el reflex del que pensem i del que sentim. Tan sols cal que prenguem consciència d'això i que cadascú trobi la seva forma de expressar-ho.

Milions de nenes que viuen al món tenen dret a molt més que llibres. Mereixen tenir escoles amb bons professors i instal·lacions adequades, comptar amb espais de participació, tenir accés a serveis de salut, ser protegides... Mereixen, al cap i a la fi, que els seus drets siguin respectats. I no és una qüestió menor: d'això depèn que el nostre món avanci.

La Bora ho té clar, per això fa sentir la seva veu a través de les xarxes socials. En UNICEF també en som molt conscients, per això no deixem de treballar per aconseguirun món més igualitari. I tu, t'hi uneixes?

Post per Nazareth Mateos, especialista en gènere d'UNICEF Comitè Espanyol