Crisi de Síria: el futur d'una generació està en joc

Veig a tres nenes rebent classe al costat d'un home amb una arma a no més d'un metre d'elles.

Però si em fixo amb més atenció, veig que estan assegudes davant d'una paret que no fa gaire va rebre forts impactes de metralla, just en el mateix lloc on el fotògraf Niclas Hammarström, Fotografia de l' any UNICEF 2013, va fotografiar aquesta escena.

Em veig a mi mateixa, de petita, asseguda al costat d'elles en aquest pupitre. I és llavors quan començo a sentir el fred i la por que podien sentir aquestes nenes.

Por perquè estan al carrer d'una ciutat que està en guerra, perquè problabemente a escassos metres hi hagi tirotejos. I perquè hi ha un home armat al seu costat.

Fred perquè estan al mig del carrer i a jutjar per com van abrigades segur que la temperatura és més baixa del que podem imaginar.

Aquestes nenes de la imatge, de les quals no coneixem el seu nom, estan passant la seva infància, una de les etapes més importants de la vida, envoltades de bales i bombardejos. Una etapa que hauria de ser felicitat i jocs s'està convertint en anys de violència i por.

 

Educar enmig del carrer, enmig d'una guerra

Prop de 3 milions d'infants sirians han hagut d'abandonar els seus estudis. Nens que s'enfronten diàriament a col·legis destruïts o tancats a causa dels constants atacs. Es calcula que 1 de cada 5 escoles ha deixat de funcionar a Síria.

Algunes vegades, com en el cas d'aquesta imatge, s'improvisen les classes. "Aquest dia, com no hi havia calefacció a l'aula, van treure els bancs al carrer perquè hi feia més calor. Això no passa cada dia perquè les escoles romanen tancades durant els bombardejos", explica el fotògraf premiat.

Encara que sembli mentida, les tres protagonistes de la imatge van tenir sort de poder aprendre coses noves aquell dia. No obstant això, el conflicte impedeix saber si aquesta escena es podrà repetir o no. Els nens de Síria estan creixent sense escola, estan creixent en la incertesa.

I el més greu és que aquests nens seran els encarregats dereconstruir el seu país quan creixin. Posaran tots els esforços a fer-ho però, si se'ls segueix privant d'un dret tan essencial com és l'educació, el resultat no serà el mateix.

Si estàs llegint això i t'estàs preguntant si hi ha alguna cosa que pots fer, ens alegra poder dir-te que sí. És un gest senzill però significatiu. Una simple signatura per evitar que es perdi una generació d'infants sirians i el seu futur.