Crisi de refugiats: l'hivern, una amenaça per a milers d'infants

Des d'aquest estiu, intento imaginar-me com seria la meva vida si un dia hagués de fugir de casa meva sense saber si hi tornaria. Deixar les meves coses, els records o els amics i emprendre un llarg viatge.

Intento posar-me en la pell d'aquestes persones que han de sortir de països assolats per la violència, però no ho aconsegueixo. No aconsegueixo imaginar-me en la seva situació perquè la realitat de la crisi de refugiats supera tot el que puc intentar imaginar.

Ara l'hivern s'acosta i en UNICEF sabem que el fred complicarà molt el viatge a les milers de persones que estan creuant Europa per demanar refugi en alguns països del continent, especialment en el cas dels infants.

CRISI DE REFUGIAtS: EL FRed AUgMENTA EL RISc D'HIPOTèRMIeS i pNEUMòNieS

L'hivern, igual que el perillós viatge amb llanxa pel Mediterrani o les llargues caminades a peu, no frena els milers de refugiats que arriben cada dia i que vénen de viure coses infinitament pitjors. No obstant això, el fred pot posar en risc la seva vida.

Les temperatures sota zero cada vegada són més freqüents i augmenten les probabalididades que els nens i nenes pateixin hipotèrmies durant el viatge o contreguinmalalties respiratòries molt perilloses com lapneumònia.

"Fins ara, l'hivern a Europa ha estat relativament suau, però això està canviant. La roba d'abric, les bufandes i els mitjons per a nadons no són suficients. Aquests infants han sobreviscut a guerres,adversitat i dificultats; ara necessiten estabilitat, protecció i suport", diu Marie-Pierre Poirier, coordinadora especial d'UNICEF per a la crisi de migrants i refugiats a Europa.

CRISI DE REFUGIAtS: 1 DE CADA 5 SóN InfantS

Des d'UNICEF ja hem començat a distribuir material per a l'hivern com mantes,abrics i sabates. En els països de major afluència de refugiats, hem instal·lat sistemes de calefacció en els nostres espais amics de la infància, on els infants juguen i aprenen mentre els seus pares fan gestions.

Segons les xifres oficials, 1 de cada 5 refugiats que arriben a Europa són nens i nenes. En aquesta crisi de refugiats, són precisament ells qui més perills corren. Els seus drets i les seves vides es veuen constantment amenaçats durant el viatge.

No podem oblidar-nos d'aquests infants, ni ara, ni a l'hivern, ni mai. Ajuda'ns a recordar-li a tothom el que està passant!

Post escrit per Lara Aparicio, storyteller d'UNICEF Comitè Espanyol