Bolívia: consolidant avenços en salut infantil i materna

Post d'Ildefonso González, Responsable de Publicacions i Fotografia d'UNICEF Espanya

 
Si la Rosa Parks no s'hagués negat a cedir el seu seient a l'autobús a un jove blanc allà pel 1955, és molt probable que la fi de la segregació racial als Estats Units s'hauria dilatat en el temps. "Com més obeíem, pitjor ens tractaven", va assegurar després. Gent com la Rosa Parks tenien clar que les coses podien canviar.

A Bolívia, les comunitats són cada vegada més conscients dels seus drets, que poden i han de reclamar, que un món millor és possible gràcies a la seva implicació i participació en la presa i execució de decisions.

El treball de la cooperació internacional, de la mà d'organitzacions com UNICEF, i el procés dereconeixement històric dels drets indígenes impulsat pel Govern d'Evo Morales, està apoderant no només a la societat civil de Bolívia, sinó també a les institucions i elscol · lectius professionals.

Ho vam poder comprovar en un recent viatge a Loma Alta, una comunitat remota de l'Amazònia boliviana la població de la qual ha votat perquè els comptes públics prioritzin la salut per sobre de qualsevol altra despesa del municipi. Una de les seves victòries ha estatno tenir cap cas de mortalitat materna en quatre anys, tot i que la desnutrició imalalties com la malària, el dengue, la leishmaniosi o la diarrea presenten uns índexs més alts en aquesta regió que en la resta del país.

A Loma Alta hi ha dues associacions de dones molt actives. Han creat un Club de Mares amb 40 afiliades i el dia que vam arribar ens van explicar lacapacitació en drets que han rebut d'UNICEF i ens lliuren una llista de peticions que inclou des medicaments com el Glucantime (per al tractament de la leishmaniosi) fins a material molt divers com una camioneta, una ambulància, una bomba d'aigua, equipament per al centre de salut i formació per al seu personal.

 

“LA SALUt éS PRIMORDIAL”

A totes aquestes dones els preocupa la salut dels seus fills i reclamen una bona atenció sanitària per a ells, encara que reconeixen que la situació ha millorat en els últims anys. La Julia Lurici, de 48 anys i mare de 8 fills, ens explica que l'altre dia va anar al centre amb la seva filla malalta i se'l va trobar buit; a més, la farmàcia estava tancada. "M'he queixat al doctor i m'ha dit que la cosa millorarà. La salut és primordial i no la poden abandonar".
 
El conformisme i els complexos desapareixen per donar pas a legítimes reivindicacions que superen el simple anhel que els seus petits sobrevisquin. "Volem que vagin a la universitat", s'aventura a dir l'Edna mentre somriu i mira el seu petit Virgili, de 5 mesos.
 
A centenars de quilòmetres de Lloma Alta, a l'altiplà, el doctor José Coca, director del centre de salut d'Ucumasi, ens explica amb les seves paraules el canvi de mentalitat que s'està operant entre el personal sanitari i la comunitat, i del qual responsabilitza la cooperació internacional.
 
"Ens han donat una infraestructura i un equipament excel · lent, i ens han ajudat amb cursos d'actualització. Ucumasi està aprenent a valorar la vida, a que les nostres senyores cuidin els seus fills des del ventre, i que no siguni un 'producte' més perquè els ajudi, que no sigui com una cosa material que si neix viu, bé, i si neix mort, bé també. Volem que ens segueixin ajudant a construir el nostre futur".
 

EL PEix i LA CAnyA DE PESCAR

En el món de la cooperació internacional per al desenvolupament, la metàfora del peix i la canya de pescar (no donar el peix, sinó ensenyar a pescar-lo) és recurrent.
 
A Bolívia, UNICEF i altres organitzacions aliades estan contribuint, mitjançant l'acompanyament i assessorament a les autoritats, la formació i capacitació del personal sanitari, i l'apoderament de les comunitats, que el país construeixi un futur. Un futur sense barreres en l'accés a la salut com el que avui vol i pel que lluita la Julia Lurici per als seus fills i veïns.