25 anys de Drets dels Infants. El món és un lloc millor per als nens i les nenes?

En el marc del 25 aniversari de la Convenció sobre els Drets de l'Infant, llancem varies preguntes: Un infant nascut avui té millor perspectiva de vida que un nascut el 1989? La CDI ha tingut un impacte positiu en al vida dels nens a tot arreu? Els Drets dels Infant s'han complert amb la mateixa intensitat per a tots?  

Les dades demostren que el món és un lloc millor que fa 25 anys, i que s'han donat importants progressos en àrees claus per la infància. No obstant, els avenços no han sigut iguals per a tots els nens i les nenes del planeta. Les seves oportunitats segueixen depenent del seu gènere, la seva ètnia, o de la riquesa dels seus països, barris o famílies.  

A totes les regions, la CDI ha inspirat canvis en les lleis per tal de protegir els infants i ofereix un marc per fer polítiques concretes. És el tractat més ratificat de la història, i ha proporcionat un mandat i un full de ruta per concretar els drets dels infants en programes. Els ha reconegut com a independents, propietaris i defensors del seu dret a la salut, protecció, educació, participació i oci. També ha facilitat una millor entesa del que significa la pobresa infantil, les seves diferents dimensions i el seu impacte en el desenvolupament i el dels seus països.

La mortalitat infantil s'ha reduit a la meitat 

El nombre de nens que mor abans del seu cinquè aniversari és avui la meitat que el 1989. La matriculació a l'escola primària és gairebé universal en tots els països i moltes més escoles tenen el mateix nombre de nenes i nens matriculats a primària. Gairebé 2.300 milions de persones han accedit a fonts d'aigua potable entre 1990 i 2012 i la pòlio és avui una malaltia pràcticament eradicada. Les noves infeccions per VIH / SIDA entre els nens han caigut gairebé un 60% des de 1990 i al voltant de 10.000 comunitats han declarat el seu compromís per abandonar la Mutilació Genital Femenina.

A més, en aquests 25 anys de la CDI, els ODM han estat impulsors de l'avanç en els drets dels infants. S'han registrat progressos en tots els objectius i assolit tres metes abans del termini: la reducció a la meitat de la pobresa extrema a l'Àsia oriental, sud-oriental i meridional, el Caucas, Amèrica Llatina i el Carib; l'accés a l'aigua potable; i la millora de les condicions de vida en els suburbis urbans. Queden moltes fites no assolides i qüestions sense resposta com les desigualtats i la degradació ambiental, sent una gran responsabilitat saber que podem aconseguir-ho i no posar tots els recursos.

què passa amb els infants deixats enrere?

El 25 aniversari de la CDI és també una oportunitat única per celebrar els avanços però, per sobre de tot, per saber qui són aquells nens i nenes que s'han deixat enrere.

Els nens deixats enrere estan en molts llocs, viuen en diferents regions i estan en tots els països. Són els nens de grups minoritaris, els nens amb discapacitat, els que viuen en àrees rurals o en llars pobres. Poden estar en països estripats pels conflictes com Síria, on els nens suporten anys de violència i desplaçaments, República Centreafricana, Sudan del Sud, l'Iraq o Gaza, on els conflictes violents i atacs indiscriminats posen en perill a molts nens.

Aquest és el preàmbul d'una llarga llista de nens deixats enrere. No podem parlar del respecte universal d'aquests drets fins que els avenços siguin iguals per a tots els nens en tots els llocs.

Molts nens a l'Àfrica Subsahariana segueixen morint cada dia per causes evitables i 2,8 milions de nadons al món moren en el seu primer mes de vida. Més de 30 milions de nenes encara no van a l'escola primària i s'estima que 1 milió i mig es casa en matrimonis forçats. No podem parlar de respecte universal quan els nens són arrencats de les seves famílies, reclutats per grups armats i obligats a lluitar i morir. Quan les decisions que s'apliquen aprofundeixen les desigualtats i empitjoren les vides dels més vulnerables.

Tenim la responsabilitat de cercar noves formes per arribar-hi i impulsar el canvi amb la innovació. Aquestes fórmules, algunes inspirades per nens, ja estan aconseguint canvis reals en la vida de la infància en molts llocs del món. L'informe Estat Mundial de la Infància 2014 - Reimaginar el futur: Innovació per a tots els nens i nenes recull les innovacions i convoca els governs, experts del desenvolupament, empreses, activistes i comunitats locals a què col·laborin en l'objectiu de generar noves idees per donar resposta a alguns dels problemes més urgents que amenacen a la infància. Et sumes al canvi?

Post de Ianire Molero, Tècnica de Sensibilització i Polítiques d'Infància UNICEF Comitè Espanyol