COVID-19: UNICEF posa en marxa un servei de suport tècnic als equips educatius dels centres de protecció

En aquest blog pots trobar algunes respostes a preguntes freqüents que ens arriben des dels centres i altres recursos de protecció i reforma
Covid 19 post proteccion

En un moment en que a tots se'ns demana que ens quedem a casa, hi ha nens i nenes que es troben separats de les seves famílies, en una situació emocional difícil i d'extrema vulnerabilitat. Les persones que en tenen cura, professionals dels diferents recursos de protecció i de reforma, també estan passant per un moment dur en què tenen moltes preguntes i, potser de moment, poques respostes. Aquest blog vol ser un punt d'entrada en aquests llocs, ara tancats, en el qual compartir pautes, experiències i reflexions.

Un nou repte per a professionals en la primera línia de cura

La crisi generada per l'expansió de la COVID-19 ha suposat una pressió addicional per als equips dels centres residencials o en altres recursos amb nens, nenes i adolescents al seu càrrec, enfrontant-los a una doble responsabilitat: d'una banda, protegir-los de possibles contagis i complir les mesures de salut establertes, de l'altra, acompanyar-los emocionalment en un moment en què no tenen el suport de la seva família ni dels altres adults o iguals amb els que havien generat un vincle. Evitar que s'agreugi el dolor emocional que ja experimenten és clau perquè puguin superar aquesta situació amb resiliència.

Per a cada professional, independentment de la seva experiència, aquesta és una situació molt nova i amb potencial de risc. Per més eines amb les que comptem, una pandèmia mundial d'aquestes característiques és una cosa a la que cap professional s'ha enfrontat abans. Intentar complir amb els objectius de cura i educatius que s'havien plantejat abans de la crisi és una tasca ara impensable: adolescents confinats, sense accés a l'aprenentatge que els proporcionava una expectativa de futur, afrontant la cancel·lació de les activitats que els ajudaven, i amb la inestabilitat i incertesa rondant en els caps de tots.

Explica'ns els teus dubtes, compartim la resposta

Un article recent a The Lancet  ha volgut alertar sobre els efectes que l'aïllament i la quarantena poden tenir sobre els infants separats dels seus pares. Mentre tots els esforços es concentren a cobrir les seves necessitats diàries, no s'estan fent les intervencions psicològiques necessàries. Per això recomana la formació dels treballadors de la salut per a una identificació primerenca de problemes de salut mental en la infància, així com la creació de xarxes comunitàries en què participen psicòlegs, psiquiatres, investigadors i voluntaris.

El missatge és clar: no desatendre la salut mental dels nens i nenes aïllats i separats de les seves famílies, ni tampoc la dels que els atenen i en tenen cura.

Volem donar suport i respondre als dubtes que els professionals dels diferents recursos de suport a la infància teniu en aquests moments. Les guies, vídeos i respostes a preguntes freqüents que ens arriben apareixeran al blog al llarg de les properes setmanes, i estan sent preparades per l'equip d'Espirales Consultoría de Infancia, amb una llarga trajectòria en el suport i assessoria en contextos de trauma infantil.

Però aquest és un blog compartit; per això us encoratgem també a compartir experiències que funcionen i recursos posats en marxa. En aquest blog pots trobar-ne algunes. I si no trobes la resposta als teus dubtes, pregunta'ns.

Desitgem que aquest servei et sigui útil. Molts ànims!

 

Haz tu consulta

 

Fes la teva consulta

Aquesta és una situació complicada per a tothom. Tens algun dubte o idea sobre com donar seguretat i suport als nens, nenes i adolescents amb els quals treballes? Pot ser útil per a altres! Comparteix-la aquí perquè puguem abordar-la al blog. La teva consulta és completament anònima, només necessitem un parell de dades de context per poder donar-te millor resposta.

O si ho prefereixes, posa't en contacte amb nosaltres en aquesta adreça de correu: [email protected]