Acostar el sistema de salut a les comunitats a Haití

La salut i la nutrició han sigut dos de les principals prioritats d’UNICEF després del terratrémol. La prevenció de qualsevol brot epidèmic greu en els mesos posteriors al terratrémol, a pesar del col·lapse total del sistema de salut, ha sigut una de les accions clau d’UNICEF. Així mateix, superar el brot de còlera que va afectar el país a partir del mes d’octubre ha sigut un dels principals reptes a què hem hagut de fer front.

Durant les campanyes d’emergència successives que es van fer del gener a l’octubre, UNICEF i els aliats van aconseguirimmunitzar 1.940.000 infants contra malalties prevenibles, com ara la pallola, la rubèola i la poliomielitis, entre d’altres, alhora que rebien també suplements de vitamina A.

Les accions es van centrar en els infants que vivien en campaments de desplaçats i es van ampliar en una segona fase a les comunitats veïnes, les escoles i els centres d’atenció residencial de les zones afectades. Actualment UNICEF se centra en el restabliment dels programes rutinaris d’immunització a escala nacional.

La imporTÀncia d'una clínica A Jacquot

Esta prioritat es posa de manifest amb la posada en marxa d’una clínica subvencionada per UNICEF a Jacquot, un poble de muntanya prop de Port-au-Prince, la capital, on abans del terratrémol no hi havia cap centre de salut. Esta clínica ha millorat considerablement la vida dels habitants del municipi, especialment ara, en temps de còlera, quan l’atenció immediata és fonamental per al tractament de la malaltia.

“Havia d’alçar-me a les tres de la matinada a fi de portar el xiquet a la consulta del metge”, conta Marie Marthe Aristile en eixir de la consulta local. Abans que es construïra la clínica, Aristile i mares com ella havien de fer almenys huit hores a peu fins a un centre de salut que hi havia als afores del poble.

Sor Marie Benedicte, que dirigix la clínica, explica com ha canviat la vida dels 8.000 habitants del poble i de les àrees pròximes. “Amb l’ajuda d’UNICEF som capaços de fer front a la majoria dels casos. Ara bé, si el pacient està molt greu, el traslladem a un hospital general a la capital”.

Per al cap de Salut, Jean-Claude Mubalama, la clínica ha sigut una millora en la salut per als membres de la comunitat. “Tindre un centre de salut com este a les zones rurals ha fet més fàcil per a les famílies tindre accés a atenció mèdica. UNICEF continuarà donant suport a este projecte i ampliarà les instal·lacions de salut a les àrees rurals, especialment les que han quedat destruïdes pel terratrémol”.

El rePTE DEL CÒLERA

Tan bon punt esclatà el còlera a l’octubre, UNICEF i els seus aliats mamprengueren diverses accions de resposta. A final del desembre UNICEF donava suport a 24 centres de tractament del còlera (CTC), 48 unitats més menudes de tractament del còlera (CTU) i una xarxa de punts de distribució on la gent podia accedir ràpidament a la teràpia de rehidratació oral.

La desnutrició, una emergÈncia silenciosa

Un any després del terratrémol no hi ha hagut cap deteriorament dels nivells de desnutrició entre els xiquets d’Haití, encara que, amb el sisme, s’ha posat en relleu que la desnutrició és un problema estructural arrelat al país. La desnutrició crònica s’ha mantingut com una crisi silenciosa per a un de cada tres menors de cinc anys al país.

UNICEF subministra suplements nutricionals als infants i les mares més vulnerables. Així mateix, ha oferit orientació i informació sobre nutrició a uns 102.000 infants i 49.000 mares a través d’una xarxa de 107 tendes de campanya per als nadons. Estes tendes es van crear, a més, amb l’objectiu que els nadons pogueren trobar-se dins d’un entorn segur i que les mares aprengueren els beneficis de la lactància materna.