Só 1 de cada 6 nenos menores de 2 anos consome suficientes nutrientes para a súa idade

No mundo, só 1 de cada 6 nenos menores de 2 anos consomen suficientes alimentos nutritivos para a súa idade. Así o afirma o último informe que lanzamos desde UNICEF e que alerta de que a privación de enerxía e nutrientes nos nenos desta idade pode afectar o desenvolvemento físico e cognitivo destes nenos. 

 

"Durante os primeiros anos de vida, os nenos necesitan máis nutrientes que en calquera outra etapa da súa vida. Con todo, os corpos e cerebros de millóns de nenos non desenvolven todo o seu potencial porque consomenpoucos alimentos e demasiado tarde", asegura France Begin, asesora de UNICEF sobre nutrición. "Anutrición precaria nunha idade tan temperá causadanos físicos e mentais irreversibles".

AS PRÁCTICAS NUTRICIONAiS INADECUADAS ESTÁN Moi EXTENDIDAS

O noso último informe tamén revela que as prácticas nutricionais inadecuadas como a introdución tardía de alimentos sólidos, as comidas pouco frecuentes e a falta de variedade na alimentación, están moi estendidas. Isto priva aos nenos dos nutrientesque máis necesitan os seus corpos, os seusósos e os seus cerebros cando están en pleno desenvolvemento. Outros achados do informe demostran que:

  • Os nenos pequenos consomen osprimeiros alimentos sólidos demasiado tarde.1 de cada 5 bebés non os consome antes de cumprir os 11 meses.
  • A metade dos nenos de entre6 meses e 2 anos non consome a cantidade mínima de comidas que debería para a súa idade, o que aumenta o perigo de sufrir atraso no crecemento.
  • Menos da terceira parte dos nenos deste grupo de idade leva unha dieta variada (é dicir, inxere alimentos de catro ou máis grupos alimentarios); non facelo causa deficiencias en vitaminas e minerais.
  • Preto da metade dos nenos en idade preescolar sofre anemia.
  • Só a metade dos nenos de entre6 e 11 meses consome alimentos procedentes de animais (peixe, carne, ovos e lácteos), esenciais para proporcionar ferro e zinc.
  • O elevado prezo dos alimentos procedentes de animais dificulta que as familias melloren a dieta dos seus fillos. En África subsahariana e en Asia meridional, só 1 de cada 6 nenos dos fogares máis pobres e de entre 6 e 11 meses leva unha dieta minimamente variada, en comparación a 1 de cada 3das familias máis ricas.
  • Mellorar a nutrición dos nenos pequenos podería salvar 100.000 vidas ao ano.

"NOn PODEMOS FRACASAR NA LoitA POR MEllORAR A NUTRICIÓN DOS NenOS"

Para lograr que os nenos máis pobres accedan a alimentos nutritivos, é necesario que os gobernos e o sector privado aumenten os investimentos e diríxanas a quen máis as necesitan. Astransferencias en efectivo ou en especie para as familias vulnerables, os programas de diversificación de cultivos e o reforzo de alimentos básicosson fundamentais para mellorar a nutrición dos nenos.
 
Ademais da auga potable e o saneamento, os servizos médicos da comunidade que ensinan aos coidadores a mellorar as súas prácticas de alimentación son fundamentais e determinantes para previr a diarrea nos nenos.
 
"Non podemos permitirnos fracasar na nosa loita por mellorar a nutrición dos nenos máis pequenos. A súa capacidade para crecer, aprender e contribuír ao futuro do seu país depende diso", asegurou Begin.