UNICEF Espanya i Save the Children proposen mesures per combatre la violència contra la infància i afrontar la pobresa infantil a Espanya

Les dues organitzacions han traslladat a tots els grups parlamentaris propostes per al benestar i la protecció de la infància davant la celebració del Debat sobre l'Estat de la Nació.

UNICEF Espanya i Save the Children han fet arribar a tots els grups parlamentaris 'El present dels infants és el futur de tots', un document amb una sèrie de propostes perquè siguin abordades en el Debat sobre l'Estat de la Nació , per tal d'afrontar la pobresa infantil i de combatre la violència contra la infància a Espanya.

En l'actual context econòmic, s'estan prenent decisions que afecten de manera directa la infància. Els nens i les nenes no poden ser els més afectats per una crisi de la qual no en són responsables, i el cumpliment dels seus drets s'ha d'incloure en l'agenda política. Per això, les dues organitzacions plantegen que la situació de la infància a Espanya ocupi un espai en el Debat que demà comença, així com en el conjunt de la legislatura. Ambdues organitzacions plantegen que a Espanya, la violència contra la infància és una realitat poc coneguda i documentada que no s'ha percebut fins ara com un problema social greu. No obstant això, prevenir les diferents formes de violència contra els infants requereix una atenció específica, adequada i coordinada per part de totes les administracions públiques.

Per aquesta raó, proposen l'aprovació d'una llei integral per combatre la violència contra la infància i establir estàndards mínims comuns per a totes les administracions públiques en la pròxima modificació de la Llei Orgànica de Protecció Jurídica del Menor. L'objectiu és poder garantir la detecció precoç de qualsevol tipus de violència contra la infància.

D'altra banda, atès l'impacte que la crisi està tenint en els nivells de pobresa infantil i les dificultats de les famílies amb nens al seu càrrec, UNICEF Espanya i Save the Children proposen que es concreti el compromís del Govern d'establir mesures orientades a lluitar contra la pobresa infantil, dotant-les dels recursos necessaris. El 19 juny del 2012 es va aprovar per unanimitat en el Ple del Congrés una Proposició no de Llei sobre reducció de la pobresa infantil, en la qual es reconeixia que "l'impacte d'una situació de pobresa sobre els nens és molt diferent al cas dels adults". "Una situació d'aquest tipus, encara que sigui conjuntural, pot tenir impactes a llarg termini sobre el seu desenvolupament físic, intel · lectual i social", advertia la proposició. A més, la Proposició argumentava que "els beneficis de protegir la infància no només afecten els nens i les seves famílies, sinó que constitueixen la millor mesura per garantir una societat cohesionada i sostenible a mitjà i llarg termini". UNICEF Espanya i Save the Children han proposat als grups parlamentaris l'aprovació de mesures concretes com l'increment de l'import i l'ampliació de la cobertura de les ajudes per fill a càrrec de la Seguretat Social, la millora substancial de la cobertura de beques de menjador i de llibres que garanteixin l'accés a l'educació en condicions d'igualtat, i que es millorin les condicions de nutrició dels nens en llars pobres. També es proposa que es faciliti l'accés a l'ocupació dels adults amb fills a càrrec, mitjançant ajudes o desgravacions que millorin la seva ocupabilitat, juntament amb la millora dels serveis de primera infància (0-3 anys) i la seva accessibilitat per a les famílies amb menys recursos.


 

Mesures per protegir els drets de la infància

El principi de l'interès superior de l'infant, recollit en la Convenció sobre els Drets de l'Infant, ha de guiar les actuacions de les administracions. No obstant això no es té prou en compte els infants en la presa de decisions normatives, polítiques o administratives, tot i que moltes d'elles tenen o poden tenir un fort impacte sobre ells. En aquest sentit, es proposa incorporar a la pràctica legislativa i administrativa, amb caràcter vinculant, un informe d'impacte sobre la Infància en la legislació i les disposicions normatives, a semblança de l'Informe d'Impacte de Gènere. Addicionalment, és fonamental reforçar les funcions i recursos de l'Observatori d'Infància i crear en el seu si un centre d'estudis per a la protecció de la infància, que impulsi la investigació i la recollida de dades i permeti obtenir una radiografia anual dels principals problemes que afecten la infància i la seva evolució.


 

Infància i cooperació internacional

   

Fins ara, la Política de Cooperació al Desenvolupament espanyola ha atorgat a la infància un tractament fragmentat i dispers en les diferents prioritats sectorials, tot i que està al cor de qualsevol política de desenvolupament i, en particular, de la lluita contra la pobresa . UNICEF Espanya i Save the Children han proposat als grups parlamentaris revitalitzar el consens polític al voltant de la cooperació internacional com a política d'Estat, comprometent-se a protegir les partides pressupostàries destinades a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament i impulsar la seva recuperació progressiva per reprendre el camí del 0,7% assumida formalment per Espanya en diversos fòrums nacionals i internacionals. Les dues organitzacions també proposen vetllar perquè s'adopti i es comenci a implementar l'Estratègia d'Infància de la cooperació espanyola, garantir que Espanya defensi en el marc del debat Post-2015 que la infància i les llars més vulnerables ocupin el cor de l'agenda del desenvolupament i la lluita contra la pobresa, i promoure que en fòrums multilaterals, com el G-20, Espanya advoqui per mesures que aborden els grans reptes que afecten la infància en el món, com l'alta taxa de mortalitat de menors de 5 anys o la desnutrició infantil.

Más información:

Dailo Allí,

Cap de premsa UNICEF Espanya,

609 160 051

[email protected]

 

Mariluz García,

Coordinadora de Premsa Save the Children

91 513 05 00 / 618 272 070

[email protected]