La pobresa infantil a Espanya, entre les més altes dels països industrialitzats

UNICEF Espanya posa en marxa una recollida de signatures per reclamar que es compleixin els compromisos adquirits en la lluita contra la pobresa infantil al nostre país

Les taxes de pobresa infantil a Espanya són de les més altes dels països industrialitzats, només superades per Letònia, els Estats Units i Romania, segons un estudi sobre benestar infantil realitzat a 29 països per l'Oficina d'Investigació d'UNICEF amb dades de la primera dècada del segle XXI.

L'informe Report Card nº11 mesura la situació de la infància a les 29 economies més avançades del món d'acord amb cinc dimensions clau de la vida dels infants: benestar material, salut i seguretat, educació, conductes i riscos, i habitatge i medi ambient . La principal conclusió de l'estudi és que la pobresa infantil en aquests països no és inevitable, sinó que és sensible a les polítiques, i que determinats països protegeixen millor que altres els nens més vulnerables.

Els Països Baixos i quatre països nòrdics: Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia, copen els primers llocs de la classificació general del benestar infantil, mentre que quatre països del sud d'Europa: Espanya, Grècia, Itàlia i Portugal, es troben a la meitat inferior de la taula. En aquesta anàlisi comparativa, Espanya es troba a més a la cua en l'àmbit educatiu, ocupant el lloc 26 de 29 països analitzats.

"Tant actualment, amb la crisi, com en èpoques millors des del punt de vista econòmic, UNICEF sempre insta els governs i els interlocutors socials a col · locar els infants i els joves en el centre dels seus processos de presa de decisions", ha dit en Gordon Alexander, director de l'Oficina d'Investigació d'UNICEF. "Cada vegada que estudien o aproven una nova mesura política, els governs han d'analitzar les seves conseqüències concretes per als nens, les famílies amb fills, els adolescents i els joves adults. Aquests grups no participen en el procés polític o les seves veus poques vegades són escoltades."

Segons l'estudi, no hi ha una relació directa entre el PIB per càpita i el benestar general dels infants. Per exemple, Eslovènia està millor classificada que Canadà, la República Txeca, millor que Àustria, i Portugal, millor que els Estats Units.

Els infants amb pitjors nivells de benestar pateixen les conseqüències la resta de les seves vides. Intentar aturar o mitigar l'impacte de les seqüeles en el futur és més difícil, més costós i té menys probabilitats de tenir èxit. Per això les intervencions en la primera infància són crucials i han de ser recolzades per mesures en l'etapa escolar per no perdre els avenços fets al principi.

L'informe inclou una comparativa de dades entre el 2000 i el 2010 que mostra una contínua millora general en la majoria dels indicadors de benestar infantil. Moltes d'aquestes tendències positives són el resultat d'apostes i inversions a llarg termini en la vida dels infants assumides per molts Estats.

Per aquest motiu és crucial fer un seguiment molt proper de l'evolució de l'estat actual dels nens en els països industrialitzats, per prevenir els pitjors efectes de la recessió econòmica i evitar la pèrdua dels progressos aconseguits en la passada dècada.

El Report Card nº11 inclou, a més, les opinions dels infants respecte al seu grau de satisfacció amb la seva pròpia vida. Les seves conclusions es reflecteixen en la taula classificatòria de satisfacció vital i coincideixen, en línies generals, amb els mesuraments del benestar a partir de dades, encara que hi ha excepcions notables: els nens d'Espanya, Estònia i Grècia van atorgar als seus països una classificació molt més alta , mentre que els de Alemanya, Luxemburg i Polònia van puntuar pitjor els seus.

"No sabem prou sobre la manera com els nens perceben i avaluen les seves vides, hem d'esbrinar què és important per a ells, i fer-ho d'una manera més sistemàtica", va declarar en Gordon Alexander. "La veu dels infants, fins i tot la dels més petits, és fonamental. Reitera el missatge d'aquest i altres informes sobre el benestar de la infància: els governs han d'orientar les seves polítiques per protegir el futur a llarg termini dels seus infants i les seves economies. Avui, més que mai, es tracta d'una qüestió urgent".

Recollida de signatures per lluitar contra la pobresa infantil

El 2010 Espanya es va comprometre davant la Unió Europea a reduir en 250.000 el nombre d'infants en situació de pobresa fins al 2020, però el nombre de nens i nenes pobres segueix augmentant. El 2012 el nostre país va assumir que la pobresa infantil seria una prioritat en els plans d'acció que estan elaborant per la inclusió social i el suport a les famílies.

Per aquesta raó, UNICEF Espanya llança avui una acció de recollida de signatures en www.unicef.es/cat a la qual es pot sumar qualsevol persona per instar els responsables polítics i les administracions públiques que compleixin aquests compromisos amb la infància a Espanya: garantint els recursos suficients per a les llars amb nens, proporcionant serveis de qualitat i involucrant als propis nens i les seves famílies en el disseny de les mesures.

 

Más información:

Dailo Alli

Cap de premsa UNICEF Espanya

Tel: 609 160 051

[email protected]