Desenes de milions d'infants viuen en situació de pobresa en els països rics del món

Enmig del debat sobre mesures d'austeritat i ajustos en la despesa social, un nou informe revela l'abast de la pobresa infantil i els nivells de privació amb què viuen els infants  les economies més avançades del món. A la Unió Europea (al costat de Noruega i Islàndia), uns 13 milions d'infants  no tenen ítems (elements bàsics que defineixen el grau de privació) necessaris per al seu desenvolupament. Mentrestant, 30 milions de nens i nenes  viuen en situació de pobresa en 35 països d'economies desenvolupades.

L'informe Report Card 10, de l'Oficina d'Investigació d'UNICEF, analitza els índexs de pobresa i privació infantil que viuen els infants  al món industrialitzat, realitzant comparatives en el desenvolupament entre països. Aquesta comparativa internacional, diu l'informe, demostra que la pobresa infantil en aquests països no és inevitable, però que sí que és susceptible a les polítiques públiques, i que alguns països ho estan fent millor que altres pel que fa a mesures de protecció per als nens i nenes més vulnerables.
 
"Les dades insisteixen que massa infants segueixen patint mancances bàsiques en països amb mitjans suficients", ha dit Gordon Alexander, Director de l'Oficina de recerca d'UNICEF. "L'informe també mostra que alguns països ho han fet bé - observant dades anteriors a la crisi - gràcies als sistemes de protecció social que existien. El risc és que en la crisi actual, fins d'aquí a molt temps no veurem les conseqüències de les decisions poc encertades. "
 
L'informe Report Card 10 analitza la pobresa i la privació infantil de dues maneres completament diferents. En analitzar aquests dos tipus de pobresa infantil, l'informe agrupa les dades més recents sobre pobresa i privació infantil a les economies industrials més avançades del món.
 
El primer indicador és l'índex de Privació Infantil, basat en les dades del document de la Unió Europea Informe sobre Ingressos i Condicions de Vida de 29 països europeus, que per primera vegada inclou una secció dedicada als infants. El Report Card 10 defineix l'infant  'amb privacions' com aquell que no té dos o més ítems de primera necessitat inclosos en un llistat de 14, com ara fer tres àpats al dia, disposar d'un lloc tranquil per fer les tasques escolars, comptar amb llibres educatius a casa, o tenir accés a internet. Les taxes més altes de privació es troben a Romania, Bulgària i Portugal (amb més del 70%, 50% i 27% respectivament), encara que fins i tot alguns països més rics, com França i Itàlia, tenen taxes de privació superiors al 10%. Els països nòrdics tenen les menors taxes de privació entre nens, registrant tots ells nivells inferiors al 3%.
 
El segon indicador analitzat en el Report Card 10 es fixa en la pobresa relativa, examinant el percentatge de nens i nenes que viuen per sota del llindar de la pobresa del seu país, definit com el 50% de la renda mitjana disponible de les llars.
 
D'aquesta manera l'Oficina d'Investigació d'UNICEF tracta d'estimar quin percentatge d'infants s'està quedant molt per darrere del que és el normal en les seves societats.
 
Els països nòrdics i els Països Baixos tenen les taxes més baixes de pobresa infantil relativa, al voltant del 7%. Austràlia, Canadà, Nova Zelanda i el Regne Unit tenen taxes d'entre un 10% i 15%, mentre que més del 20% dels nens de Romania i els Estats Units viuen en situació de pobresa relativa. Només Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Països Baixos, Noruega, Suècia i Xipre es troben entre els deu primers països en ambdós indicadors.
 
Criden particularment l'atenció en el Report Card 10 les comparatives entre països amb economies similars, el que demostra que les polítiques públiques poden tenir un impacte significatiu en les vides dels nens. Per exemple, Dinamarca i Suècia tenen taxes molt més baixes de privació que Bèlgica o Alemanya, encara que els quatre països tenen nivells similars de desenvolupament econòmic i d'ingressos per càpita.
 
"L'informe deixa clar que alguns governs ho estan fent molt millor que altres en afrontar les privacions dels nens i nenes", va assenyalar Alexander. "Els que millor ho han fet demostren que és possible lluitar contra la pobresa en el context financer actual. A l'altra cara de la moneda, fracassar en la protecció dels nens davant la crisi és un dels errors més costosos que una societat pot cometre ".
 
Per descarregar l'informe complet - www.unicef-irc.org
 
Participa @
 
Twitter: @ Unicefinnocenti
 
www.facebook.com / UnicefInnocentiResearchCentre
 
Nota sobre pobresa infantil a Espanya
 
UNICEF Espanya va presentar el passat dia 21 el seu informeLa infancia en España: el impacto de la crisis en los niños que revela que gairebé 2,2 milions d'infants  estan sota el llindar de la pobresa. Aquest informe es basa en dades provisionals 2011, dades definitives de 2010 i d'anys anteriors, mentre que el Report Card analitza dades de 2009, les últimes disponibles per fer comparatives de 35 països. Per aquest motiu, les dades sobre pobresa infantil a Espanya poden variar entre els dos informes.
 
Més informació sobre l'informe La infància en España:
 
http://www.unicef.es/sala-prensa/por-primera-vez-los-ninos-son-el-colectivo-mas-pobre-en-espana

Más información:

James Elder

Departamento de Comunicación

Oficina de Investigación de UNICEF

Teléfono: +39 335 758 2585

[email protected]

Twitter: @james_unicef

 

Marixie Mercado

Portavoz Departamento de Comunicación Fondo de Naciones Unidas para la Infancia (UNICEF) 5-7 Avenue de la Paix 1211 Geneva, Suiza Teléfono: +41 22 909 5716 fax: +41 22 909 5908

Móvil: +4179 756 7703 email: [email protected]

 

Diederik Kramers

Departamento de Comunicación

UNICEF Bruselas, oficina de la UE

Tel: 00-32-2-2130070 (oficina), 00-32-486-089293 (móvil)

e-mail: [email protected]

 

Patrizia Faustini Departamento de Comunicación

Oficina de Investigación de UNICEF

Teléfono: +39 055 2033 253

[email protected]

 

Dailo Allí

Departamento de Comunicación

UNICEF España

Teléfono: +34 609160051

[email protected]

 

Laia Ruich

Responsable Comunicació UNICEF Comitè Catalunya

93-4531782 Ext. 107

[email protected]