Cada dia 2.500 joves contreuen el VIH/SIDA

Una publicació d’UNICEF, ONUSIDA, la UNESCO, l’UNFPA, l’OIT, l’OMS i el Banc Mundial recopila, per primera vegada, dades sobre el VIH/la SIDA en adolescents

 

Uns 2.500 joves contreuen diàriament el VIH/SIDA, segons un informe mundial donat a conèixer avui. Malgrat que la taxa general de prevalença en els joves ha disminuït lleugerament, les dones joves i les adolescents encara corren un risc desproporcionadament alt d’infecció a causa de la seva vulnerabilitat biològica, la disparitat social i l’exclusió.

L’informe Oportunitats en temps de crisi: evitar el VIH/SIDA des de la primera adolescència fins al començament de l’edat adulta presenta, per primera vegada, dades sobre la infecció per VIH/SIDA entre els joves i recalca els riscos que corren els adolescents durant la seva transició a l’edat adulta. L’informe, que és una publicació conjunta d’UNICEF, ONUSIDA, la UNESCO, l’UNFPA, l’OIT, l’OMS i el Banc Mundial, explica quins són els factors que augmenten el risc d’infecció, i es refereix a les oportunitats d’enfortir els serveis de prevenció i descoratjar les pràctiques socials perjudicials.

“Per a moltes persones joves, la infecció per VIH/SIDA és el resultat de la negligència, l’exclusió i les violacions que tenen lloc amb el coneixement de les famílies, les comunitats i els dirigents socials i polítics”, afirma Anthony Lake, director executiu d’UNICEF. “En aquest informe s’exhorta els líders de tots els nivells que creïn una cadena de prevenció que mantingui els adolescents i els joves informats, protegits i saludables. UNICEF manté un ferm compromís amb aquesta causa. Hem de protegir els qui viuen la segona dècada de les seves vides, de manera que el VIH/SIDA no descarrili el pas de la infància a l’edat adulta, que és una travessia particularment arriscada en el cas de les nenes i les dones joves”.

Segons l’informe, el 41% dels nous afectats majors de 15 anys el 2009 tenien d’entre 15 i 24 anys. Uns 5 milions de joves d’aquestes edats vivien amb VIH/SIDA al món el 2009. Al sector de la població d’entre 10 i 19 anys d’edat, segons les noves dades, hi ha uns 2 milions d’adolescents que viuen amb VIH/SIDA. En la seva majoria, es tracta de persones que viuen a l’Àfrica subsahariana i són dones. Molt poques d’elles estan al corrent que han contret el virus. A nivell mundial, més d’un 60% de les persones joves que viuen amb VIH/SIDA són dones. Aquesta taxa arriba al 72% en el cas de l’Àfrica subsahariana.

“L’èxit assolit respecte a l’augment de l’accés als medicaments antiretrovirals significa que més persones joves amb VIH/SIDA tenen taxes més altes de supervivència, però moltes d’elles no estan al corrent de la seva infecció", apunta Margaret Chan, directora general de l’Organització Mundial de la Salut. “L’OMS està compromesa a ajudar a augmentar l’accés dels adolescents a les proves del VIH/SIDA i als serveis d’orientació psicològica, així com a garantir que els serveis de salut donin resposta a les seves necessitats en matèria de prevenció, tractament, atenció i suport”.

La primera adolescència és una oportunitat per intervenir abans que la majoria dels joves comencin a tenir una vida sexual activa i a acatar normes socials i de gènere perjudicials que agreugin el perill d’infecció de VIH/SIDA. Les comunitats, els dirigents i els joves poden exercir papers molt importants respecte a la modificació dels comportaments que posen en perill els joves i atempten contra l’establiment d’àmbits en els quals puguin progressar. A la regió meridional d’Àfrica, per exemple, on es registren altes taxes d’infecció en els sectors de la població d’edats més avançades, està en augment la transmissió del VIH entre els joves, especialment el contagi de les dones joves, a causa de les relacions sexuals amb diverses parelles, així com de les relacions sexuals entre persones d’edats molt diferents. Tanmateix, és possible aconseguir avenços. Diverses iniciatives comunitàries orientades a modificar aquestes normes i aquests comportaments han tingut èxit a diverses comunitats de Tanzània, on la imatge d’un home intentant mantenir relacions sexuals amb nenes i dones joves s’ha convertit en objecte de ridícul.

“Tal com indica l’informe, són masses les adolescents que es queden embarassades quan encara no estan preparades i tenen fills quan encara són nenes”, assenya Babatunde Osotimehin, director executiu de l’UNFPA. “D’aquesta manera, corre perill la salut tant de les mares com dels fills, i es redueixen les oportunitats i les possibilitats d’aquestes adolescents. Per assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, és absolutament imprescindible augmentar l’accés a l’educació sexual integral i als serveis integrats de salut reproductiva, entre els quals han de figurar els de planificació familiar i la distribució de preservatius masculins i femenins. Existeixen proves convincents que el subministrament d’informació i la prestació de serveis de salut sexual i reproductiva no comporten un augment de la freqüència de les relacions sexuals ni l’adopció de comportaments de risc, sinó que deixen un saldo de menys embarassos no desitjats, menys infeccions de VIH/SIDA i una millora general de la salut”.

Alguns comportaments d’alt risc, com ara la iniciació sexual precoç, l’embaràs adolescent i el consum de drogues, constitueixen clars símptomes que alguna cosa no funciona en els entorns dels adolescents, i aquests símptomes poden guardar relació amb la violència, l’explotació, l’abús o l’abandonament. Però els sistemes de protecció social que tenen en compte els aspectes relacionats amb el VIH/SIDA poden brindar ajuda financera a les famílies vulnerables, augmentar el grau d’accés als serveis socials i de salut, i garantir la prestació de serveis als joves marginats.

“El món necessita, de manera urgent, noves estratègies de prevenció del VIH/SIDA”, indica Mahmoud Mohieldin, director general del Banc Mundial. “Per cada dues persones que obtenen tractament contra el VIH/SIDA que amenaça les seves vides, unes altres cinc s’infecten amb el VIH, fet que col·loca en situacions impossibles molts països pobres i les comunitats que els integren. Les estratègies de prevenció que s’han dut a terme fins ara han tingut èxits limitats, de manera que hem de buscar enfocaments nous i originals per revertir l’avanç de l’epidèmia del VIH/SIDA. Aquestes estratègies han de satisfer les necessitats bàsiques de la població en matèria d’educació, seguretat econòmica, inclusió, dignitat i drets humans. Aquests són temes de fonamental importància quan es tracta de la salut i el benestar dels adolescents, les mares i els seus fills, a més dels sectors de la població que pateixen marginació social”.

Els familiars dels joves, els seus mestres i professors i els líders de les seves comunitats poden exercir un paper important pel que fa a establir hàbits de comportament responsable i advocar perquè es presti als joves tots els serveis que necessiten per mantenir-se saludables. En realitat, per reduir els nivells d’incidència del VIH/SIDA no és suficient una sola intervenció, sinó un procés constant de prevenció que contempli el subministrament d’informació i suport, i la prestació de serveis durant tota la vida. Tanmateix, molts adolescents no disposen d’accés a la informació, els elements i els serveis d’exàmens mèdics bàsics i de prevenció del VIH/SIDA.

“Cal que els joves disposin d’accés a coneixements i serveis integrals, per tal que puguin prendre decisions segures sobre la seva salut i les seves relacions", explica Irina Bokova, directora general de la UNESCO. “Estem plenament compromesos amb aquests esforços, posant-nos al davant de l’impuls basat en les proves per ampliar les activitats d’educació sobre la sexualitat i brindant suport als joves amb les seves necessitats durant la seva transició des de la primera adolescència a l’edat adulta. Hem de col·laborar per garantir que tots els joves, especialment les nenes i els integrants dels sectors més vulnerables de la població, rebin l’educació, el suport i la protecció que necessiten per prevenir el VIH/SIDA i fomentar el seu benestar general”.

Molts joves de tot el món, forçats per les dificultats econòmiques, l’explotació, l’exclusió social i la manca de suport familiar, recorren a la comercialització sexual o a l’ús il·lícit de drogues injectables. En aquests casos, s’exposen a un risc extremadament elevat d’infecció, a més de la discriminació i l’estigma general que impliquen aquests comportaments. Aquests mateixos joves no solen tenir accés als serveis de prevenció i protecció del VIH/SIDA. Perquè les respostes nacionals contra el VIH siguin eficaces, els governs han de donar resposta als problemes subjacents de la pobresa, l’exclusió i la disparitat de gènere que amenacen la salut de les generacions futures. El criteri d’equitat com a punt de referència per a la prestació d’aquestes i altres formes d’ajuda possibilita que els sectors de la població als quals resulta més difícil prestar serveis no siguin els darrers de la fila, i que puguin disposar de serveis i fer-ne ús.

“Gairebé un de cada dos nous casos d’infecció d’adults per VIH/SIDA afecta una persona de 15 a 24 anys d’edat. El Codi de Pràctiques sobre el VIH i la SIDA i el Món del Treball de l’Organització Internacional del Treball (OIT) recomana que les polítiques i els programes nacionals referents al VIH/SIDA prestin especial atenció als joves, i subratlla la importància dels sistemes d’educació i capacitació i dels programes i els serveis d’ocupació juvenil, ja que es tracta de mitjans fonamentals per a la difusió plena de la informació sobre el VIH/la SIDA”, indica Juan Somavia, director general de l’OIT. “Sobre els joves ja recau una proporció exagerada de la càrrega de la desocupació, la subocupació i la pobresa, i la seva situació s’agreuja encara més per culpa de la recessió mundial. Hem de capacitar els joves perquè puguin desenvolupar plenament tot el seu potencial, perquè una joventut vigorosa significa comunitats, societats i economies vigoroses”.

Tal com assenyala l’informe Oportunitats en temps de crisi: evitar el VIH/SIDA des de la primera adolescència fins al començament de l’edat adulta, en tots els contextos d’epidèmies es presenten oportunitats d’emprar estratègies de prevenció d’eficàcia comprovada. Als països que pateixen epidèmies generalitzades, hi ha oportunitats d’augmentar les actituds i els comportaments saludables, de garantir un major grau d’equitat entre els gèneres i d’aconseguir que la protecció es converteixi en la nova norma acceptada. A l’Àfrica subsahariana, per exemple, les mateixes normes socials que toleren la violència domèstica impedeixen que les dones rebutgin les insinuacions sexuals no desitjades, requereixin l’adopció de mesures de protecció en les seves relacions sexuals o critiquin la infidelitat de les seves parelles, circumstàncies que posen en perill l’objectiu d’alliberar la propera generació de l’amenaça del VIH/SIDA. Als països amb epidèmies concentrades i de baix nivell, on les infeccions per VIH/SIDA són degudes principalment al consum il·lícit de drogues injectables i a l’explotació sexual, hi ha oportunitats de reformar les pautes jurídiques i socials que agreugen la vulnerabilitat i de potenciar els joves mitjançant la informació i la prestació de serveis de prevenció i d’atenció de la salut.

“Els joves no són només els dirigents del futur, sinó els líders del present”, explica Michel Sidibé, director executiu d’ONUSIDA. “Si potenciem les persones joves, de manera que es puguin protegir contra el VIH/SIDA, podran conduir-nos a la conquesta d’una generació lliure d’aquest virus”.

Nota per als mitjans:

A www.thenewsmarket.com/unicef hi ha material de vídeo i imatges d’alta resolució a disposició dels mitjans.

I.

Más información:

 

Laia Ruich i Ruiz

Responsable Comunicació UNICEF Comitè Catalunya

93-4531782 Ext. 107