1.400 infants menors de cinc anys moren al dia per causes relacionades amb la manca d'aigua, de sanejament i d'higiene

A tot Espanya, més de 80.000 nens participen en carreres de l'aigua a favor de la infància a Níger. Mañana se celebrará en numerosas piscinas de Cataluña ‘La Nit de l’Aigua’ (La Noche del Agua) con actividades deportivas a favor de la infancia .

Gairebé quatre anys després que el món conquistés la fita de l'aigua potable fixada en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i després que l'Assemblea General de les Nacions Unides declarés que l'accés a l'aigua és un dret humà, milions de persones encara no disposen d'aquest element vital, segons va afirmar UNICEF amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, que es commemora demà.

Els càlculs estimats d'UNICEF i l'OMS publicats el 2013 indiquen que al món hi ha 78 milions de persones que no tenen accés a aigua potable i per això cada any emmalalteixen i moren centenars de milers d'infants. De forma majoritària, les persones que careixen d'accés a l'aigua potable són pobres i viuen en zones rurals apartades o en barris urbans marginals.

UNICEF calcula que 1.400 infants menors de cinc anys moren diàriament per malalties diarreiques relacionades amb la manca d'aigua potable, de sanejament adequat i d'higiene.

"Tot nen, ja sigui ric o pobre, té dret a la supervivència, a la salut i al seu propi futur", va afirmar en Sanjay Wijesekera, cap dels programes mundials d'aigua, sanejament i higiene d'UNICEF. "El món no hauria de descansar fins que tots els infants, dones i homes tinguin l'accés a l'aigua i el sanejament que els correspon per tractar-se d' un dret humà".

La meta d'accés a aigua potable inclosa en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni es va aconseguir i fins i tot es va superar el 2010, quan el 89% dels habitants del món comptava amb accés a fonts millorades d'aigua potable, com el servei d'aigua corrent, pous equipats amb bombes d'aigua i pous coberts. Aquell mateix any, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar que l'accés a l'aigua potable i al sanejament constitueix un dret humà, fet que significa que totes les persones haurien de tenir accés a l'aigua potable i al sanejament ambiental bàsic. No obstant això, molts dels habitants més pobres del món continuen privats d'aquest dret humà fonamental.

"El que resulta sorprenent, i potser fins ofensiu, és que fins i tot en els països d'ingressos mitjans hi ha milions de persones pobres que no tenen aigua potable", ha afegit en Wijesekera. "Hem d'orientar els nostres esforços als grups marginats i sovint oblidats, a aquells sectors de la població als quals resulta més difícil d'arribar, els més pobres i els que estan en situació de major desavantatge".

Els càlculs estimats d'UNICEF i l'OMS indiquen que dues terceres parts de la població mundial que no disposa de fonts millorades d'aigua potable es concentren en només 10 països. Es tracta de: Xina (108 milions), l'Índia (99 milions), Nigèria (63 milions), Etiòpia (43 milions), Indonèsia (39 milions), la República Democràtica del Congo (37 milions), Bangla Desh (26 milions), la República Unida de Tanzània (22 milions), Kenya (16 milions) i Pakistan (16 milions).

UNICEF assegura que les nenes i les dones pateixen de manera desproporcionada les conseqüències de la manca d'accés a l'aigua potable. S'estima que sobre elles recau el 71% de la càrrega que representa la recollida d'aigua per al consum.

UNICEF compta amb programes d'Aigua, Sanejament i Higiene en més de 100 països, i mitjançant l'aplicació d'iniciatives noves, com la perforació de pous per mitjans eficaços amb relació al seu cost i plans de salubritat de l'aigua basats en les comunitats, es subministra aigua potable a les famílies de les regions més apartades. Des del 2012, per exemple, UNICEF ha emprat pous de sondeig excavats manualment per proveir d'aigua potable a unes 100.000 persones al Pakistan. I els programes d'Aigua, Sanejament i Higiene a les escoles que es duen a terme amb el suport d'UNICEF han proveït d'aigua potable, sanejament i instal·lacions d'higiene a milions d'alumnes d'escoles d'arreu del món.

Gotes per al Níger

UNICEF Comitè Espanyol espera que aquest any corrin més de 80.000 nens i nenes per la infància del Níger a través de les Carreres de l'Aigua. Aquestes carreres formen part de la campanya Gotes per al Níger, en el marc del programa Enreda't amb UNICEF.

Les carreres de l'aigua contribueixen a donar suport al treball d'UNICEF a Níger per millorar l'accés de la població a l'aigua, la higiene i el sanejament, contribuint així a que cada vegada més infants nigerians gaudeixin del seu dret a la salut, l'educació i la protecció. Níger és un dels països on la manca d'un accés universal i segur a fonts d'aigua potable i serveis de sanejament i higiene limita els drets de més nens i nenes. Al Níger, el 50% de la població roman sense aigua potable i només un 4% dels que viuen en zones rurals té accés a sanejament. Més informació a: http://www.enredate.org/gotes

La Nit de l’Aigua

Un any més, UNICEF Comitè Catalunya celebra La Nit de l'Aigua, un esdeveniment esportiu a favor de la supervivència infantil que té lloc en clubs esportius i de natació de la comunitat. Els fons que s'obtenen amb aquesta acció es destinen a donar suport als programes d'aigua, sanejament i higiene que UNICEF duu a terme en països en vies de desenvolupament. Per conèixer el programa complet d'activitats: http://www.lanitdelaigua.org/ca/#inici

Más información:

Dailo Allí

Cap de Premsa d'UNICEF Comitè Espanyol

Tel: 609 160 051 / 91 378 95 55

E-mail: [email protected]