T'imagines un món sense vacunes?

Post publicat en eldiario.es

Una cama ben subjectada, una punxada ràpida gairebé per sorpresa, un plor enèrgic de protesta, una abraçada consoladora de la mare o el pare i ja està.

En l'altiplà de Bolívia, en un centre de salut a Valladolid, en un hospital de Luanda o en un camp de refugiats sirians a Jordània, un nen o unanena acaba de rebre un regal de vida: una vacuna que el protegiràcontra la diftèria, el tètanus, el xarampió, la pneumònia...

La vacunació és una de les intervencions de salut pública més rendibles isalva cada any entre 2 i 3 milions de vides.

En 1792, Edgard Jenner va demostrar l'eficàcia de la immunització contra la verola. Gairebé 200 anys després, el 1977, i gràcies a la vacunació massiva, la verola va ser eradicada.

En els anys 80, el llavors Director Executiu d'UNICEF James P. Grant va comprometre l'organització en una aposta decidida per universalitzar la vacunació i fer-la arribar a tots els infants del món. Gràcies a aquest impuls, més del80% dels infants estan avuivacunats contra les principals malalties.

Emergència sanitària per l'augment dels casos de pòlio

Fa pocs dies ens sobresaltava la declaració d'emergència sanitària per l'augment de casos depòlio al món: 74 casos aquest any. Una malaltia que ataca sobretot els menors de 5 anys i deixa seqüeles de per vida.
 
La poliomielitis no té tractament, però es pot prevenir mitjançant una rutina de vacunació completa i adequada. És més, la pòlio es pot eradicar amb només vacunar correctament tots els nens.
 
És difícil imaginar un món sense vacunes. I no obstant això, en ell, en aquest món sense vacunes, hi viuencara 1 de cada 5 nens. Els més pobres, els que viuen en zones aïllades o enmig de conflictes. Viuen en llocs on ni reben vacunes ni tenen qui els curi si cauen malalts.
 
A més de violar el dret a la salut dels nens més vulnerables, aquest món sense vacunes posa en risc la salut de tots els nens perquè només la cobertura universal, vacunar el 100%, manté a ratlla la propagació de les malalties prevenibles.
 
Per tot això val la pena invertir enimmunització, en aconseguir aquest 100% de nens vacunats. Perquè el 100% dels nens del món llanci aquest plor de protesta després de la punxada, ja que aquesta és probablement una de les poques raons per les quals compensa fer plorar un nen.