Sudan del Sud: la dura realitat dels nens soldat

Post de Christopher Tidey, UNICEF a Sudan del Sud.

En Ring Placido és un jove de 23 anys, de veu suau, que emana calidesa. Es mostra tranquil i alegre. És uncantant reconegut i director d'orquestra en l'escena de música reggae de Juba. EnRing és una estrella en potència.

Fill d'un coronel de l'exèrcit d'Alliberament Popular del Sudan (SPLA), en Ring va néixer en una caserna militar. El 1994, quan tenia 6 anys, un grup rebel va atacar la caserna i el va segrestar juntament amb altres nens.

Després el van portar a un poble lluny de casa i el van convertir en membre del batalló dels anomenats nens rebels oNyony.

"Jo estava molt espantat i molest perquè m'havien separat de la meva mare", recorda en Ring. "Peròno podia mostrar por o tristesa, perquè m'haurien colpejat. No tenia més remei que convertir-me en un d'ells".

sudan del sud: una vida entre armes

Durant els següents quatre anys, en Ring es va veure obligat a lluitar pels rebels, als quals els agradava que els nens fossin davant, a manera de línia de front d'avanç per combatre el foc enemic. Quan en Ring va fer 10 anys jahavia lluitat en tres grans batalles.

"Tenia ràbia i ressentiment dins perquè em van obligar a lluitar", diu en Ring.

El 1998 en Ring va escapar i, finalment, va trobar el seu camí a casa amb la seva mare i el seu pare. No obstant això, dos anys més tard, en Ring va ser reclutat novament a la força, aquesta vegada a les files de l'SPLA, on va ser utilitzat com a operador de ràdio fins que el Programa Nacional de Desarmament, Desmobilització i Reintegració (NDDRC) va assegurar el seu alliberament el 2009.

En essència, en Ring havia passat 11 dels seus 18 anys com a membre d'un grup armat.

Nous combats a l'estat més jove del món

Part del llegat de 30 anys de conflictes alSudan del Sud ha estat el reclutament de nens en grups armats, tant per lluitar com per ferfuncions de suport (portadors, cuiners o operadors de ràdio).

Fins que l'Acord General de Pau de 2005 (CPA) va posar fi a la lluita entre l'SPLA i el Govern del Sudan, els nens van ser reclutats de forma activa per l'SPLA i altres grups armats.

La independència del Sudan del Sud el 2011 va ser anunciada com l'alba d'una nova era de pau, esperança i oportunitat.

El nombre de nens reclutats va anar disminuint de manera constant, en part gràcies als esforços de la NDDRC amb el suport d'UNICEF. Al final de 2012 uns 4.000 infants havien estat alliberats i retornats a les seves famílies.

Ara, gairebé tres anys després de la seva aparició com a Estat més jove del món, Sudan del Sud viu de nou unconflicte violent, el desplaçament massiu i el sofriment humà.

"El que està succeint ara és dolent", diu en Ring. "Els nens han d'estar a l'escola aprenent a pensar, no amb uniformes militars aprenent a lluitar. Jo no vaig anar a l'escola perquè estava lluitant, i això ha fet que sigui difícil per a mi i per a altres com jo trobar una bona feina en l'edat adulta. Ens van deixar enrere. Però vaig tenir la sort de sortir quan ho vaig fer, perquè probablement estaria mort ara si no ho hagués fet".

Sudan del sud: 9.000 infants reclutats

UNICEF ha rebut informes que parlen d'un nombre estimat de9.000 infants reclutats per forces i grups armats d'ambdues parts en el conflicte.
 
El reclutament de nens és un tema complex, fonamentant en gran part en la pobresa devastadora del país. Alguns nens provenen de llars en extrema pobresa on els pares poden veure el reclutament com una oportunitat perquè els seus fills estiguin alimentats i protegits.
 
Per això UNICEF i la NDDRC treballen per desarmar i desmobilitzar els nens reclutats pels grups armats i per donar-los accés a educació i formació després del seu alliberament.
 
"Devem a aquests nens fer tot el possible per trobar-los i desmobilitzar-los i oferir-los oportunitats per a l'educació i la formació", diu en Ring. "Aquells de nosaltres que hem estat nens soldat només ens podem transformar a través del coneixement. Trague-nos, però porteu-nos a l'escola".
 
El reclutament forçós o voluntari de persones menors de 18 anys, ja sigui com a membre d'un exèrcit o d'una milícia informal, està prohibit. Produeix danys immediats a llarg termini, tant físics com psicològics, tant en ells com en les seves comunitats, ja que perden la seva educació i creixen en la cultura del conflicte.