Infants nascuts en conflicte: 16 milions de nadons rodejats de violència

A Espanya viuen 8,3 milions d'infants. Imagina't que tots aquests nens i nenes haguessin nascut en plena guerra. Que no haguessin tingut hospitals segurs en què arribar al món. Que l'únic que els hagués envoltat durant els seus primers dies de vida fossin les bombes, la pobresa i la fugida constant.

Ara multiplica el nombre d'infants que viuen aEspanya per dos. Doncs aquest és el nombre de nens i nenes que, només durant aquest any, han nascut en situació de conflicte a tot el món. Més de 16 milions de nadons la vida dels quals corre greu perill des del minut u.

Els infants que neixen en països assolats per la violència i la guerra s'enfronten a enemics que es fan més forts en aquest tipus de situacions. La pobresa, les malalties infeccioses, ladesnutrició o la falta d'atenció sanitària s'intensifiquen en llocs on pràcticament totes les infraestructures han deixat d'existir.

infantS NAsCuts EN CONFLICTe: EFECTeS PSICOLòGICS PeR A TOtA LA VIDA

A més de les conseqüències que la guerra té en la salut física d'aquests infants, elsefectes psicològicspoden arribar a acompanyar-los durant tota la seva vida. Els nivells d'estrès que aquests infants experimenten en els primers anys de vida determinaran inevitablement el seu desenvolupament.

Malauradament, molts països al món viuen terribles conflictes, uns més mediàtics que d'altres. Llocs que estan a l'extrem oposat de ser un 'entorn amigable' per a la infància i en els quals elsdrets dels infantsque acaben de néixer estan totalment desprotegits. Per destacar alguns dels casos més greus:

  • A la República Centreafricana els infants pateixen les formes de tortura i assassinat més inimagibles.
  • A Síria les escoles són objectiu deliberat de molts atacs aeris.
  • Al Sudan del Sud 16.000 infants han estat reclutats pels diferents grups armats enfrontats en un conflicte que també s'ha emportat la vida de 1.500 nens i nenes.
  • A Nigèria el nombre de dones i nenes que estan sent utilitzades com a suïcides ha augmentat en els últims mesos.

infantS NAscuts en conflicte: Moltes MARES Donen a llum en EL CAMí de fugida

En moltes ocasions, els conflictes obliguen a infants i famílies a fugir de les seves cases, que han deixat de ser un lloc segur onl viure. És el cas de les 870.000 persones que han arribat a Europa aquest any per demanar asil i entre les quals hi ha moltes mares que han donat a llum en el camí.

A més de les guerres i la violència, el canvi climàtic i la pobresa extrema també estan empenyent a milers de persones a emprendre perillosos viatges. Infants, dones embarassades i famílies senceres es desplacen fugint de la vulnerabilitat en què viuen.

En definitiva, milions d'infants estan naixent en les pitjors condicions possibles. Milions de nadons envoltats deviolència, de fam i depobresa. Països, governs i persones tenim unagran responsabilitat amb ells i no els podem decebre.

Post escrit per Lara Aparicio, storyteller d'UNICEF Comitè Espanyol