Dia Mundial contra la Pneumònia: descobreix 5 dades sorprenents sobre aquesta malaltia

Un any més, arriba el Dia Mundial contra la Pneumònia, que se celebra el 12 de novembre, i des d'UNICEF us volem explicar 5 dades sorprenents sobre aquesta malaltia. La pneumònia segueix sent la principal causa de mort en infants menors de 5 anys.

Només l'any passat, gairebé 1 milió d'infants menors de 5 anys van morir a causa de la pneumònia. L'impacte d'aquesta malaltia és més gran entre els més pobres i vulnerables. Però la bona notícia és que es pot prevenir amb accions senzilles!

1. La pneumònia és la malaltia infecciosa més letal
 
El 2015, la malaltia es va emportar la vida de 922.000 nens i nenes menors de 5 anys en el món. Això implica una pèrdua de 2.500 vides al dia, 100cada hora.
 
 
2. Les morts per pneumònia s'han reduït gairebé a la meitat
 
Des de l'any 2000, el nombre de morts infantils ha disminuït en un 47 %. L'enorme progrés s'ha aconseguit gràcies a les vacunes, les millores en lanutrició i el tractament. No obstant això, la incidència de la pneumònia no s'ha reduït tan ràpid com la malària (58 %), elVIH/sida (61 %) o el xarampió (85 %).
 
 
3. Les morts de nens a causa de la pneumònia es distribueixen de forma desigual
 
El nombre de morts infantils varia significativament, colpejant més fort als més pobres. Gairebé dos terços de les morts infantils per pneumònia es concentren en només10 països: l'Índia, Nigèria, el Pakistan, la República Democràtica del Congo, Etiòpia, Angola, Indonèsia, la Xina, el Txad i l'Afganistan.
 
 
4. Amb solucions simples podem salvar vides
 
La lluita contra les morts causades per pneumònia se centra en la prevenció, la protecció i, quan es produeix la infecció, tot depèn d'un bon tractament:
  • Prevenció. Les vacunes poden evitar les morts per pneumònia. El llançament de 2 noves vacunes ha suposat un gran avenç en matèria de prevenció. Les vacunes contra el xarampió i la tos ferina també són essencials per evitar infeccions que podrien complicar-se i acabar en pneumònia.
  • Protecció. La lactància materna exclusiva en els 6 primers mesos de vida és una forma molt efectiva per protegir els infants de pneumònia i altres malalties infeccioses. A més d'una bona nutrició, el rentat de mans, l'aigua potable i la descontaminació de l'aire de fums, també pot protegir els nens de la pneumònia.
  • Tractament. Per salvar els nens i nenes de la pneumònia es necessita actuar ràpidament davant de qualsevol possible símptoma, incloent la dificultat de respiració i la tos. El tractament per a la majoria de tipus de pneumònia sol ser l'ús d'antibiòtics, que costen menys de 50 cèntims per a un tractament complet.
5. Molts infants que mostren símptomes de pneumònia no reben tractament!

Portar els infants al metge com més aviat pot salvar vides. No obstant, només 3 de cada 5 nens reben l'atenció i les cures necessàries. A l'Àfrica subsahariana, on es donen la majoria de morts, només s'atén a 2 de cada 5 nens amb símptomes de pneumònia.

Fes un cop d'ull al mapa interactiu que et mostrem a sota (en anglès) i podràs comprovar com en la majoria de països, els infants més vulnerables tenen menys probabilitats de rebre l'atenció que necessiten.

 
 

Post escrit per Agbessi Amouzouis i Liliana Carvajal, UNICEF Data