Ajuda refugiats: els infants sirians dormen al fang de les fronteres dels Balcans

Les últimes setmanes estan sent terribles per als infants refugiats a Europa. Fa uns dies vaig ser testimoni del seu patiment en l'embarrat centre de trànsit de Tabanovce, prop de la frontera amb Sèrbia.

Mentre 14.000 persones, la meitat de les quals eren infants, estaven atrapades en les seves improvisades tendes de campanya a Idomeni, Grècia, jo presenciava una escena molt similar a la frontera de l'Antiga República Iugoslava de Macedònia iSèrbia.

Els últims 437 refugiats sirians que van creuar la frontera des de Grècia pel sud, estaven encallats al nord, i no podien continuar el seu viatge cap aSèrbia. Un quart d'aquestes persones ereninfants menors de 5 anys, 12 d'ells tenien només uns mesos d'edat.

Una jove parella siriana es va acostar tímidament per demanar-me ajuda per a la seva filla, traumatitzada des que van sortir del seu país. "Si la toques només amb la mà es posa a cridar. No sabem què fer per ella".

Un altre pare em va donar una ampolla de lletusada, bruta, buida... I em va demanar que l'ajudés a trobar una mica de llet per als seus fills. Com a mare i àvia, no vaig poder evitar mirar l'ampolla i sentir molta ràbia. Vaig pensar en els 3,7 milions de nens i nenes de Síria que, des que van néixer, només coneixen la guerra. Després de ser testimonis de la destrucció de les seves cases i de com la seva vida es feia trossos, aquesta gent està passantnits senceres sota la pluja, sense accés a aliments ni cap tipus de serveis.

AjUDA REFUGIAtS: 1.000 PERSONeS ATRAPADeS a Tabanovce

Les restriccions a les fronteres dels Balcansja han deixat a més de 1.000 persones atrapades al centre de trànsit de Tabanovce. El 7 de març, quan va tenir lloc la cimera entre la Unió Europea iTurquia, aquestes persones van poder creuar a l'Antiga República Iugoslava de Macedònia des deGrècia. Ara es troben encallades a lafrontera amb Sèrbia.

"Després d'estar al tren durant més de 4 hores, arribem a la frontera. La policia macedònia ens va posar un segell de sortida i vam caminar cap a Sèrbia, però la policia d'aquest país no ens deixava passar", em va explicar un pare mentre tractava de protegir el seu nadó de la pluja i el fred. "No podem tornar al centre de trànsit. No tenim cap lloc en el qual protegir-nos de la pluja i no tenim menjar", ha afegit.

Dos dies després, vam tornar a aquest lloc. Seguia plovent. Elscamps de fang estaven ara plens de tendes de campanya. El coordinador de terreny d'UNICEF i altres treballadors humanitaris havien estat treballant per posar els petits refugis de la millor manera possible, entre els solcs d'aigua i fang. La superfície estava tan enfangada que un home refugiat va venir a ajudar-me perquè no em caigués mentre caminava per parlar amb la gent.

AjUDA REFUGIAtS: "NO PODEM tornar emrere"

"No podem tornar enrere", em va dir una mare. "Tinc dues filles adolescents que van viatjar soles aAlemanya fa uns mesos i he d'anar amb elles".

Aquesta dona em va recordar els riscos de la separació familiar i que els tancaments de fronteres no anul·len la voluntat d'aquestes persones de continuar el seu camí. Els pares accepten que els seus fills pateixin aquestes terribles condicions durant dies perquè mantenen l'esperança que esreobrin les fronteres i puguin reprendre el viatge.
 
Molts fins i tot estan fent grans sacrificisper suportar la manca de serveis bàsics. No obstant això, no podem permetre que això segueixi passant. Des d'UNICEF, juntament amb altres organitzacions, estem distribuintmenjar, kits d'higiene,bolquers i roba d'abric, alhora que animem les mares a seguir donant el pit als seus nadons. Però es necessita molt més. Quants dies han de dormir els nens i nenes al fang?
 
Els infants són els que més estan patint aquesta crisi. Només en els primers anys de vidahan patit més del que la majoria de nosaltres hem suportat en tota la nostra vida.
 
Els governs han de recordar la seva obligació de proporcionar vies segures per als infants que fugen de la guerra i donar-los suport amb mesures com la reunificació familiar perquè no pateixin ni un minut més.
 
Post per Rajae Msefer Berrada, representant adjunta d'UNICEF en l'Antiga República Iugoslava de Macedònia.