Ajuda refugiats: 10.000 infants desapareixen a Europa

La crisi de refugiats a Europa ens ha tornat a deixar una xifra dolorosa i esgarrifosa. Segons la Europol, 10.000 infants refugiats i migrants no acompanyats han desaparegut dins de les nostres fronteres sense deixar rastre i la xifra podria augmentar.

Sabem que aquests infants van arribar a les nostres costes perquè estaven cansats de viure rodejats de guerra i de violència. Sabem que es van registrar en algun país europeu. Però no sabem res més d'ells. 

A UNICEF estem molt preocupats per l'extrema vulnerabilitat a la qual s'enfronten els infants i joves no acompanyats o separats de les seves famílies. A viatjar rols, aquests infants són el blanc perfecte deltràfic de persones i altres organitzacions criminals.

Ajuda refugiats: EXISTEIXEN 90.000 INFANTS NO ACOMPANYATS A ALEMANYA I SUÈCIA

A més, els infants no acompanyats  corren el risc de convertir-se en víctimes d'abusos sexuals i violència, sobretot quan estan retinguts en centres de detenció. En molts països els joves són explotats per pagar als contrabandistes el preu del seu viatge.

Es calcula que hi ha uns 90.000 infants i jovesno acompanyats només a Alemanya i Suècia. És necessari ampliar reforços per identificar on estan, quines són les seves necessitats i com protegir-los. Els infants no acompanyats han de ser una prioritat en cada punt del camí. 

Un cop han arribat al seu destí, és necessariincrementar les mesures de precaució en els centres d'acollida en els quals esperen la seva sol·licitud d'asil. Això implica entre altres coses, que hi hagi personal atenent aquests centres les 24 hores del dia.

Ajuda refugiats: l'odissea d'en munir

Missing fitxer.
Entre tantes males notícies, ens agradaria compartir una història dura i esperançadora a la vegada. Aquesta història ens explica l'odissea d'en Munir, un jove d'Afganistan de 16 anys al qual un bombardeig sobre casa seva el va deixar amb el cantó esquerre del seu cos semiparalitzat. La violència al seu país el va empényer a prendre una important decisió. Tot i la seva discapacitat, en Munir va emprendre un llarg viatge el va portar a passar per països com Iran, Turquia, Bulgària i Sèrbia. Va ser en aquest últim país on el van identificar com a menor no acompanyat i on els treballadors socials, amb el suport d'UNICEF, el van ajudar a continuar el viatge de forma segura. 

Des de llavors, en Munir s'ha mantingut en contacte amb nosaltres i ens ha informat de la seva trajectòria. Gràcies a ell sabem que ja ha arribat a Suècia, on ha iniciat la sol·licitud formal d'asil. "Estic a casa i hi ha molta gent que m'ajuda" ens explica des d'allà. 

Ajuda refugiats: TOts els infants necessiten protecció 

La crisi de refugiats i migrants posa de manifest la necessitat de protegir tots els infants que aquests dies creuen les nostres fronteres buscant un futur lluny dels trets i els bombardejos. Aquesta protecció hauria de ser encara més intensa per als més vulnerables, com són els infants que viatgen sols.

La notícia dels 10.000 infants no acompanyats desapareguts a Europa confirma que aquests infants s'enfronten a grans perills durant el seu viatge. Un viatge que tenim l'obligació de fer-lo el més segur possible inclòs eldestí final.

Tú pots col·laborar perquè puguem aconseguir-ho. Ajuda'ns a protegir els infants refugiats i migrants

Post escrit per la Lara Aparicio, storyteller d'UNICEF Comitè Espanyol