5 coses que has de saber sobre la crisi de refugiats

Acabo de tornar de passar una setmana en la ruta que estan seguint els refugiats i migrants a Europa.

    Comencem a la frontera de Grècia amb l'ex República Iugoslava de Macedònia. Caminem durant un quilòmetre per una carretera atrotinada fins al centre de recepció de Gevgelija, enmig del no res.

    En aquest centre vaig conèixer una dona de 105 anys en cadira de rodes. Els seus néts s'encarregaven de traslladar-la. També vaig veure moltes parelles joves de la mà, transportant amb si tan sols unes poques pertinences. Vaig ser testimoni de com centenars de persones, mares, nens, famílies, gent gran i joves, feien cua per pujar a un tren rumb a l'estació de tren de Tabanovce, prop de lafrontera de Sèrbia.

    Només es permetia pujar a un petit grup de persones en cada tren. El bitllet costa 25 euros, 5 vegades més del que costava el mateix trajecte abans de l'estiu.

    AjUDA REFUGIAtS: "vaig poder veure com ALGUNeS FAMíLIeS se SEPARAven ENTRE LA MULTITUt"

    El tren estava brut; elsbanys, encallats i tancats. Vaig poder veure com algunes famílies se separaven entre la multitud, cridant-se els uns als altres des de les finestres del tren i prometentreunir-se en la següent parada.

    La prioritat de tots és no retardar el procés. Cal mantenir un ritme constant en el flux de refugiats i migrants que passa pel centre.

    Vaig poder veure la tristesa i l'ansietat en els ulls dels pares, aterrits per la possibilitat de ser retinguts durant el viatge. Però també vaig veure l'esperança que, en algun lloc d'Alemanya o del nord d'Europa, hi havia un futur esperant els seus fills.

    CRISI DE REFUGIAtS: PROTEGiR  eLS infantS INDEPENDENTMENT DEl SeU ESTATUS LEGAL

    En UNICEF lluitem per protegir tots els infants independentment del seu estatus legal. Estem sobre el terreny en els centres de recepció i els punts fronterers de la ruta migratòria per proporcionar espais en què els infants puguin descansar,jugar i rebre suport psicosocialsi ho necessiten. També establim llocs en els quals les mares podentenir cura dels seus fills i on tothom pot consumir aigua potable. Treballem amb els governs per assegurar-nos que les mares i els infants reben unaatenció especial i prioritària.
     
    Per tot això, m'agradaria compartir 5 dades principals sobre els infants refugiats i migrants que crec que tothom ha de conèixer:
     
    1. Els nes i nenes efugiats i migrants són abans de res infants. No són només refugiats, migrants o sol·licitants d'asil. Són infants, independentment del seu estatus legal. Tots els infants tenen dret a ser protegits.
    2. Els infants es troben al mateix centre de la crisi. Els nens que estan travessant Europa pateixen les conseqüències d'una situació de la qual no en són responsables. Molts expliquen les terribles escenes de guerra i violència que han viscut. A Presevo vaig conèixer l'Ahmad, que va fugir de Bagdad amb els seus dos fills discapacitats i ens va explicar que no volia que els seus fills creixessin en una comunitat que els estigmatitzés i en què haguessin de viure tancats la resta de la seva vida.
    3. El nombre d'infants que arriben a Europa no deixa d'augmentar. Des de començaments d'anys fins a mitjans de setembre, 60.000 nens havien arribat a Grècia. Dos mesos després, el nombre havia augmentat fins als 175.000 (1 de cada 4 persones que arriben a Grècia en aquests moments és un nen). A l'ex República Iugoslava de Macedònia, la proporció d'infants registrats ha augmentat d'1 de cada 10 al juny fins a 1 de cada 3 a l'octubre. I la xifra segueix creixent.
    4. Els infants es veuen obligats a madurar de la nit al dia. Vaig veure molts nens que portaven a nadons en braços o que tenien cura dels seus cosins i germans més petits. A Opatovac, Croàcia, vaig conèixer l'Abd al-Rahman, els seus tres germans, la seva mare i la seva germana qui, al seu torn, viatjava amb els seus tres fills. Havien fugit de Síria a Turquia i van aconseguir arribar a Grècia després de tres intents de creuar el mar. Amb només 16 anys i una explicació d'un minut per part de les màfies, l'Abd al-Rahman va haver de conduir la barca fins a les illes gregues. Els seus germans van haver de alleugerir el pes de l'embarcació quan aquesta va començar a enfonsar-se, fins i tot després d'haver tirat totes les seves pertinences per la borda. Per superar-lo, no perdien de vista els seus plans de futur: arribar a Alemanya per poder seguir estudiant.
    5. Els infants no estan sent registrats. Aquesta situació, unida a la velocitat amb la qual la gent passa pels centres de recepció i els nostres espais amics de la infància, fa que per a les organitzacions humanitàries sigui molt difícil atendre les necessitats dels nens i protegir els no acompanyats o reunificar famílies. Moltes vegades, els adolescents que viatgen en grup eviten registrar-se per por de ser retinguts en procediments legals que retardarien l'arribada a les seves destinacions a Europa occidental.

    AjUDA REFUGIAtS: eNS ADAPTeM AL CONTEXT PeR PROTEGiR eLS infantS

    En aquest context, les formes habituals de respondre a les crisis no funcionen. En UNICEF treballem amb les autoritats locals i altres organitzacions humanitàries per adaptar-nos a la situació i protegir aquests infants com ho necessiten.

    La pregunta és, està preparada Europa per ajudar a construir un futur a aquests infants i les seves famílies per les quals posen en perill les seves vides?

    Post escrit per Marie-Pierre Poirier, coordinadora especial d'UNICEF per a la crisi dels refugiats i migrants a Europa.