O Neno en Malawi: a seca fai sufrir á pequena Konja

Jolita Dezmata é agricultora en Malawi. O seu marido morreu fai catro anos e ela quedou ao coidado do seu seis fillos. Desde entón, a vida non foi fácil e tivo que ocuparse da granxa e coidar dos nenos.

 

Un dos seus fillos maiores acaba de volver coa súa familia da veciña Mozambique, onde xa non atopaban alimentos, debido áseca agravada polo fenómeno do Neno. Unha das fillas do seu fillo, Konja, sofre desnutrición aguda grave
 
"A súa nai só ten 15 anos", di Jolita. "Chegaron fai catro meses porquenecesitaban axuda para coidar aKonja".
 
Konja sofrediarrea desde finais do ano pasado. "Cando volveron a casa deime conta de que a diarreadeteriorara moito a súa saúde", conta Jolita. "Estabafráxil e débil e isto impulsoume a levala ao centro de saúde de Dolo para que recibise tratamento médico".
 
No centro de saúde, Konja foi ingresada inmediatamente noprograma de alimentación, onde estivo recibindoalimento terapéutico. Trátase dunha pasta que se pode consumir inmediatamente, sen que sexa necesario mesturala con auga.
 

o NIÑO EN MALAWI: "SOBREVIVIMOS CON NENÚFARES"

A pesar de que o alimento terapéutico está a facer efecto, trátase só dunhasolución a curto prazo e a situación alimentaria no seu fogar é crítica. "Sobrevivimos connenúfares", explica Jolita. "Non podemos comprar millo no mercado todos os días".
 
Como o millo está fóra do alcanceda familia de Jolita, ela levántase ás 4 da mañá e camiña uns 25 quilómetros xunto a outra muller do pobo. Este paseo lévaas a través do río Shire, infestado de crocodilos, onde colleitan nenúfares. Despois volven tarde pola noite e prepáranos para a cea. 
 
"Dá medo. Hai moitoscrocodilos no río, pero non temos elección", conta. "Non podo deixar que os meus fillos e netos morran de fame porque haxa crocodilos. Só teño que ser valente. Os nenúfares escasean este ano e non sabemos que pasará cando se acaben".
 
Jolita lembra cando o seu marido estaba vivo. "Nunca tiveramos un fillo condesnutrición. Adoitabamos producir suficiente comida, pero os últimos dous anos foron malos. Quizais se deba aocambio climático".