Els reptes de la infància a Hondures

 

Per Laia Ruich, responsable de comunicació d’UNICEF Comitè Catalunya

La capital d’Hondures, Tegucigalpa, ens rep amb una calor i una humitat que s’enganxa a la pell i de la qual és difícil desprendre’s.

Tegucigalpa és una capital caòtica. A cada cantonada, nens i adults venen productes, arreglen carros o regenten pulperías (petites botigues de queviures). Un urbanisme desordenat ple de carrers i carrerons fa que calgui mig any fins saber moure’s per la ciutat sense perdre’s. Això em diu Héctor Espinal, especialista de Comunicació d’UNICEF Hondures, que ens acompanya a la visita.

A la Casa de les Nacions Unides, on UNICEF té la seva oficina juntament amb nou agències més com el PNUD, la FAO, l’OIM o ONUSIDA, ens rep amb molt afecte el representant interí de l’oficina, Tad Palac, i la representant adjunta, Mariko Kagoshima. Ens expliquen breument en quina situació es troba la infància en aquest petit país centreamericà.

Diversos factores polítics, econòmics i socials fan d’Hondures un país dèbil. Un país on la criminalitat és molt alta, i on els drets dels nens són vulnerats contínuament. Un país, a la vegada, que té moltes ganes de demostrar la seva vàlua, i UNICEF treballa buscant fórmules per donar una oportunitat als seus nens.

Els representants de l’oficina ens presenten el nou programa de país per als propers cinc anys, signat per UNICEF i el Govern de la República d’Hondures. Es concentra en dues àrees: l’educaciói la protecció de la infància; i el seguimenti l’avaluació dels drets de la infància.

“Entre el 60% i el 70% de la població hondurenya és pobre, la majoria de la població és vulnerable, i a això cal afegir la debilitat institucional”, ens explica Mariko Kagoshima. “La mortalitat infantil, la mortalitat materna, la desnutrició crònica en menors de 5 anys, la mala qualitat de l’educació, l’abandonament escolar a l’adolescència i, sobretot, els alts nivells de delinqüència del país… aquesta és la situació de partida amb la qual treballem”, afegeix la representant adjunta.

UNICEF lluita per canviar la vida d’aquests nens aliant-se amb els socis locals: el govern i les municipalitats. UNICEF i els seus aliats donen suport a projectes com Futbol per la vida, en el qual l’esport s’utilitza com un mitjà per prevenir la violència comunitària, el VIH/la SIDA i els embarassos no desitjats. I precisament aquest és el projecte que visitarem durant les properes hores de la nostra visita a Hondures.