Angola: la història d'en Joel

En Joel té meningitis. Cada pocs segons el seu cos es posa rígid i el dolor es reflecteix en el seu rostre petit. Està greument malalt. Es frega els ulls mentre mira la paret. La ceguesa ha estat la seva última complicació. Fa uns dies, li van diagnosticar xarampió.
 
En Joel és un dels 101.000 nens angolesos sense vacunar a l'any. La meningitis i el xarampió són malalties que es poden prevenir amb la vacunació.
 
"Quan vam arribar a la clínica, en Joel estava tan malalt que ni tan sols plorava. Com a mare, mai vaig pensar que diria això, però el volia veure plorar. Almenys quan plorava, sabia que estava viu", diu la Francisca, la mare.
 
La Francisca diu que la distància de la clínica i el fet que no tingués prou diners per a l'autobús són les raons per les quals el seu fill no va poder participar en les vacunacions rutinàries que podrien haver evitat la malaltia.
 
Ha d'agafar quatre autobusos diferents i el viatge per arribar a l'hospital d'Huambo, on hi ha gran disponibilitat de vacunes, li costa 10 dòlars. A més, perdria un dia de salari. Guanya menys de 2 dòlars al dia venent blat de moro, pastanagues i iuca, que ella mateixa cultiva en una petita parcel·la de terra al davant de casa.
 

"digues a les mares que necessiten vacunar els seus fills"

La Francisca diu que faria qualsevol cosa per aconseguir que el seu fill es recuperi. "No vull que cap dona faci front a una cosa així", diu. "Ningú es pot imaginar el que és això."
 
En Joel crema de febre i està confús perquè ja no pot veure. La Francisca intenta calmar el seu fill recorrent amb els dits el braç del petit i gronxant-lo en els seus braços.
 
La Francisca ha criat en Joel i els seus altres dos fills sola des que el seu marit els va deixar quan en Joel tenia tres mesos d'edat. No ha vacunat cap dels seus tres fills. Mentre ella es queda a l'hospital al costat d'en Joel, la seva filla està amb la seva germana a Luanda i el seu fill amb el seu cunyat, a prop d'Huambo. És una família en situació de crisi.
 
Caldrà temps per veure com el cos debilitat d'en Joel combat els virus. Els metges han suggerit que en Joel podria necessitar cirurgia al cervell perquè recuperi una mica de la seva visió.
 
Quan li preguntem quin consell donaria a altres mares amb fills petits, la Francisca diu simplement: "Digues a les mares que necessiten vacunar els seus fills".
 

Tots els nens han de gaudir dels beneficis de la vacunació

UNICEF creu que tots els infants han de gaudir dels beneficis de la immunització, amb independència del lloc on hagin nascut, qui són o on viuen.
 
Vacunar els nens és una de les formes més eficients, reeixides i rendibles de salvar vides. La campanya 100% està ampliant la vacunació a Angola i en altres 7 països en què les taxes de vacunació rutinària són les més baixes del món.
 
Les petjades de la guerra civil que va acabar el 2002 en aquest país encara són visibles a gran part d'Angola. Els nivells de vida són baixos per a la major part de la població i l'esperança de vida i les taxes de mortalitat infantil estan entre les pitjors del món.
 
A través d'una estratègia anomenada XARXA, UNICEF està treballant amb organitzacions locals, així com amb els líders tradicionals i religiosos per mapejar i assolir aquelles zones amb un nombre elevat de nens sense vacunar. Aquesta estratègia ha aconseguit avenços, però fins ara només ha arribat a 97 de 164 municipis (2010).
 
Els diners aconseguit amb aquesta iniciativa a través de la campanya 100% donarà suport a la difusió i creació d'equips mòbils que es desplaçaran per arribar a molts més nens com en Joel.