Aigua i infància: 5 raons que el cor sí entén

Post de Blanca Carazo, responsable de projectes de cooperació d'UNICEF Comitè Espanyol.

Per a un grup d'escolars a la Xina, l'aiguaés VIDA, i el mateix diu l'Omar, de Jordània. Des d'UNICEF a Uganda diuen que l'aigua és temps lliure, i per a una nena de Ghana l'aigua éstransport. L'Isabelle, de la República Democràtica del Congo, diu que l'aigua és una pedra preciosa, unajoia. I per la Luba, des de Rússia, l'aigua ésRIURE
 
Joc, dignitat, igualtat, transport, necessitat, educació, escassetat, un dret, seguretat, FELICITAT, salut... 
 
Tot això i molt més significa l'aigua, segons les respostes a la iniciativa #WaterIs (# elaguaes), la pregunta que UNICEF llançava la setmana passada a les xarxes socials amb motiu delDia Mundial de l'Aigua 2014
 
Des d'UNICEF tenim molt clar l'importància d'assegurar l'accés a aigua potable a tots els infants del món i les seves famílies, i per això és una de lesprioritats del nostre treball. 
 
Aquí van (només) 5 raons per les quals elsnens i les nenes necessiten imereixen tenir aigua per beure, rentar-se, jugar i ser feliços.
 
  1. Perquè tenir aigua potable per beure i rentar-se les mans és un requisit indispensable per créixer ambsalut i la millor vacuna contra la diarrea i altres malalties que, en ple segle XXI, causen cada dia la mort de 1.400 infants menors de 5 anys.
  2. Perquè comptar amb fonts d'aigua a les escolesaconsegueix que molts infants estiguin accedint a l'educació en lloc d'emprar el seu temps en anar a buscar aigua.
  3. Perquè l'equitat només serà possible siles dones i les nenes disposen de temps per generar ingressos, estudiar i jugar en comptes de, com passa ara, assumir el 71% del treball per aconseguir aigua per a les seves famílies; i si la manca d'aigua segura deixa de suposar un risc i menys oportunitats per als nens que viuen en zones rurals o barris pobres.
  4. Perquè l'accés a l'aigua i al sanejament és un dret humà reconegut per l'ONU l'any 2010. Per tant, és obligació de tots garantir que es compleix per a tots els nens i nenes.
  5. Perquè tots volem veure els nostres nens créixer sans i feliços  i que l'aigua sigui per a ells un motiu de joc i diversió. No ha de ser una feina que els faci caminar 6 km al dia ni un risc de contraure malalties.
A més d'entendre (amb el cap) que l'aigua és vital per als infants, m'agrada connectar amb el plaer
(i potser les protestes) d'un nadó que rep un bany, sigui en un camp de refugiats a Jordània o en un apartament de València; d'uns nens acalorats que, a Etiòpia o a Cadis, es prenen despreocupats un gran got d'aigua després de jugar.
 
M'agrada connectar amb la sorpresa d'una petita que, a l'altiplà de Bolívia o en un llogaret de Mali, veu per primera vegada com accionant una bomba manual brolla un raig d'aigua de la font que s'acaba d'instal·lar a la seva escola.
 
I això està passant, ara, en moltes parts del món.
 
I perquè segueixi passant i puguem portar a zero aquesta xifra, encara massa alta, de 768 milions de persones que encara no disposen d'aigua segura, seguirem treballant. Especialment identificant i atenent els infants i les famílies més vulnerables que viuen en zones més aïllades o que pateixen les conseqüències de conflictes o desastres naturals.
 
Posant el cap i el cor i, per descomptat, comptant ambel suport de tots.