Què és la desnutrició?

Quan pensem en la desnutrició, el primer que ens ve al cap és la manca d'aliments i la fam. Les imatges que probablement ens vinguin a la ment són les d'infants extremedament prims que tot just tenen força per sostenir-se dempeus.

Imatges que solen donar la volta al món quan es produeix una emergència nutricional, com ja va passar aEtiòpia, Somàlia o laBanya d'Àfrica. En l'actualitat, prop de212 milions de nens i nenes a tot el món pateixen algun tipus de desnutrició.

Però la desnutrició, que està darrere de la mort de 8.000 infants cada dia, gairebé 3 milions a l'any, és el resultat d'un procés més complex.

Un nen que pateix desnutrició no només no ha tingut una quantitat suficient d'aliments, sinó que a més el que ha ingerit no tenia els nutrientsnecessaris per al seu desenvolupament. No obstant això, la desnutrició no es redueix exclusivament a una qüestió d'alimentació.

Una atenció poc adequada o l'acumulació demalalties infeccioses són dos elements que sempre són presents en els casos de desnutrició infantil. Així, la manca d'aliments (en quantitat i qualitat), la manca de cures i l'aparició d'infeccions generen un cercle viciós que pot acabar amb la vida d'un infant. I més encara, en l'origen de tot trobem casusas bàsiques, que inclouen factors socials, econòmics i polítics com la pobresa, ladesigualtat o la manca d'educació.

LA DESNUTRICIÓ aguda, la pitjor ENEMIGA DE LA SUPERVIVèNCIA INFANTIL

La desnutrició té un impacte devastador en la vida dels infants a curt i llarg termini. Els efectes en la seva salut són evidents, ja que multiplica les probabilitats de patir malalties com lapneumònia, la diarrea o lamalària. Per això la desnutrició és una de les pitjors enemigues de la supervivència infantil.

Quan hi ha algun desastre natural, es produeix una sequera, una inundació o un conflicte, és quan es generen les majors situacions d'emergència nutricional, com va passar a Etiòpia, Somàlia, el Sahel o la Banya d'Àfrica. És llavors, quan hem atendre les necessitats dels nens de manera urgent i immediata.

Un nen que pateix desnutrició aguda greu té 9 vegades més de possibilitats de morir que un nen l'estat nutricional del qual és normal. Les seves defenses debilitades no poden fer front a les malalties i, quan la desnutrició es complica, el risc de mort és molt alt.

LA DESNUTRICIÓ crònica Pot COMENçAR en l'EMBARàs

Moltes vegades la desnutrició comença fins i tot abans que un nen neixi. L'embaràs és un moment decisiu per prevenir-la. Una mare que pateix problemes crònics de desnutrició té més probabilitats de donar a llum unnadó amb un pes baix i que patirà unretard de creixement durant tota la seva infància.

Aquesta desnutrició crònica no només té conseqüències en el desenvolupament físic i cognitiu del nen, sinó que també té implicacions en la seva educació. La desnutrició impedeix que elsinfants puguin aprendre amb normalitat fet que posa en seriós risc el seu futur, condemnant-los a seguir vivint en la pobresa.

La desnutrició crònica no es pot tractar, però sí prevenir. En els anomenats 1.000 dies crítics per a la vida, que abasten des de l'embaràs fins que compleixen 2 anys, es produeix el desenvolupament bàsic d'un infant. I és aquesta etapa essencial quan cal actuar: fomentant lalactància materna, hàbits d'higiene, creant instal·lacions d'aigua i sanejament, assegurant l'accés de les mares i els nens a una atenció sanitara adequada.

L'HADIZA: 3,5 quILOS amb 7 MESoS

Vam conèixer l'Hadiza en un hospital deNigèria. Tenia 7 mesos, però només pesava 3,5 quilos, quan l'habitual per a la seva edat és pesar més de 6,5 quilos. Aquest és un dels símptomes més clars de la desnutrició.
 
L'Hadiza va arribar a aquest centre gràcies a unsvoluntaris que la van conèixer en unacampanya de vacunació. Quan van saber la sevaedat i van comprovar la sevagrandària, es van adonar que la nena podriapatir desnutrició.
 
Tu pots ajudar-nos a tractar infants com l'Hadiza contra la desnutrició. Col·labora!

Ayúdanos a salvar la vida de miles de niños.

Elige tu aportación mensual.

¿Sabes que puedes recuperar hasta un 80% de tus aportaciones? Más info

Si prefieres, contacta con nosotros en el 900 907 074 de lunes a viernes de 9:00h a 21:00h y sábados de 11:00h a 17:00h | [email protected]

Què és la desnutrició?