Crisi de Síria: és hora de dir prou!

Avui es commemora un altre any més de brutal violència a Síria, i per aquesta raó cinc de les organitzacions humanitàries més importants del món asseguren que aquests tres anys de conflicte han devastat les vides de milions de nens i joves, posant en perill a tota una generació de perdre's per sempre.
 
Els responsables d'UNICEF i ACNUR, així com representants d'ONG com Mercy Corps, Save the Children i World Vision International, van realitzar una visita conjunta al Líban, des d'on han volgut cridar l'atenció sobre el impacte terrible que han provocat aquests tres anys de conflicte en les vides dels 5,5 milions d'infants sirians que viuen a Síria o com a refugiats en els països veïns. A més, van destacar el cicle de violència sense fi, el desplaçament forçat, l'empitjorament de la salut, la interrupció de l'educació i l'aprenentatge i el greu impacte psicològic que provoca el conflicte en milions de nens.
 
"Durant tres anys terribles, milions de nens innocents han viscut una infància que ningú hauria de patir. Els nens de Síria no poden, ni han, de patir un altre any més d'horror, ja que la violència i la crueltat han marcat les seves vides durant tres anys llargs" ha dit el director executiu d'UNICEF, l'Anthony Lake.
 
Aquest cap de setmana, les cinc organitzacions han demanat de manera conjunta la fi de la violència, l'aplicació urgent de la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU per permetre l'accés a Síria sense restriccions de les organitzacions humanitàries imparcials, més fons per ajudar els infants a superar les ferides físiques i emocionals, més suport per la seva educació i desenvolupament, així com per disminuir l'impacte econòmic de la crisi en els països d'acollida, especialment al Líban, Jordània, l'Iraq, Egipte i Turquia.
 

Crisi de Síria: uns 37.000 infants han nascut com a refugiats

1,2 milions de nens estan vivint com a refugiats en els països d'acollida, dels quals gairebé mig milió estan al Líban. Des de l'inici de la guerra han nascut 37.000 nens refugiats.
 
"Els sirians representen el major grup de persones desplaçades a la força a tot el món. I hi ha més nens sirians desarrelats que en qualsevol altre país", va dir l'António Guterres, Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats. "Necessiten i mereixen ser protegits, curats i educats."
 
El conflicte ha destruït infraestructures vitals, de les quals depèn la salut dels nens. El 60 % dels centres de salut de Síria han estat destruïts, i un terç de les plantes de tractament d'aigua han estat destrossades, mentre que les taxes de vacunació s'han desplomat, provocant la reaparició de malalties mortals com la poliomielitis.
 
El president executiu de Save the Children, en Justin Forsyth, ha assegurat que "és inimaginable la situació en què es troben els nens i les seves famílies dins de Síria. Els metges ens expliquen que els infants malalts no poden ser tractats per la destrucció dels serveis sanitaris. Sabem que hi ha nens que han estat torturats, que han mort de fam o pels atacs. Més de 2,5 milions de persones han fugit a països veïns. Només al Líban hi ha prop d'un milió de refugiats registrats, incloent uns 200.000 nens menors de quatre anys. Centenars de milers d'infants estan creixent enmig de la guerra, el caos i la incertesa que sacseja les seves vides joves. Això ha de parar."
 
També s'han subratllat les amenaces a llarg termini que posen en perill aconseguir una Síria més estable i pròspera, com el col·lapse educatiu del qual s'haurien de beneficiar els nens sobre els quals recaurà la responsabilitat de dirigir el país en el futur. Gairebé 3 milions d'infants no van a classe de manera regular i una cinquena part de les escoles de Síria han estat destruïdes, han patit danys o són usades per a fins militars.
 
"Els nens estan explicant diàriament al nostre personal en el terreny que ja han tingut prou", va assenyalar la Conny Lenneberg, responsable regional de World Vision per a l'Orient Mitjà i Europa Oriental. "Estan desesperats desitjant que les coses canviïn. Ells són els que s'emporten la pitjor part d'aquest conflicte. Com porten tant de temps fora de l'escola, saben que no tornaran. Saben molt més sobre la violència i la inseguretat que molts adults. Se senten com si haguessin estat oblidats. És hora que tots ens unim per pressionar amb més força per aconseguir una sortida pacífica a aquest conflicte i per garantir que tots els nens afectats siguin protegits i rebin cures en aquests moments."
 

Crisi de Síria: evitar una generació perduda

A principis d'aquest any, les cinc principals organitzacions van donar a conèixer l'estratègia 'No lost generation' (Que no hi hagi una generació perduda) de 1.000 milions de dòlars per millorar les opcions educatives i enfortir la protecció psicològica dels nens afectats pel conflicte, un assumpte que és vital perquè els infants es recuperin de les experiències viscudes i adquireixin les habilitats i coneixements necessaris per contribuir a la reconstrucció de Síria en els propers anys. 
 
"Si el món pogués fer marxa enrere en el temps dos anys o més, i s'hagués sabut la devastació causada pel conflicte, sens dubte s'hauria fet més per acabar amb això", va dir l'Anthony Lake. "Imaginin com serà d'aquí a un any tenint en compte que el cost humà segueix augmentant. És hora de dir 'Ja n'hi ha prou'."