UNICEF: dos terços de les víctimes per artefactes sense explotar a Mali són infants

UNICEF adverteix de la creixent amenaça que afecta les comunitats al centre i el nord de Mali a causa de la presència de municions i explosius sense detonar. Des d'abril de 2012, s'han produït 60 víctimes a causa de les restes explosives de la guerra. Dues terceres parts són infants. El nivell de risc és probable que augmenti encara més a mesura que les famílies desplaçades tornin a casa a les àrees que han patit la pitjor part del conflicte.

UNICEF calcula que el desembre de 2012 hi havia almenys 100.000 infants exposats, amb els seus pares, al perill de les municions sense explotar (UXO) al nord de Mali. Aquesta estimació es va fer abans de la intervenció militar que, des de gener, ha inclòs atacs aeris i operacions terrestres. Aproximadament 200.000 infantss de les zones afectades pel conflicte al centre i nord de Mali estan en risc de patir lesions o de morir a causa de les restes explosives de guerra (REG), segons UNICEF.

"Els nens estaven jugant amb un dispositiu al meu pati. Vaig pensar que no hi havia cap perill. El vaig tirar a una pedra i va explotar", va dir Amadou, de 19 anys, supervivent de Mopti que va perdre el dit de la mà esquerra. "Quan em vaig despertar, hi havia sang per tot arreu. Els meus dos germans, de 4 i 16 anys, van resultar ferits. La meva neboda va morir. Ella només tenia 18 mesos. Em sento trist i culpable."

"El perill està ara a cada cantonada de les comunitats del centre i nord de Mali, on van tenir lloc intensos combats", va dir Françoise Ackermans, Representant d'UNICEF a Mali. "Les explosions poden ocórrer en qualsevol lloc i en qualsevol moment: quan els nens estan de camí a l'escola o quan una dona va al mercat. Els nostres equips en el terreny informen que hi ha al terra restes carbonitzades de vehicles de guerra i una gran quantitat de municions abandonades".

"Una mare no portarà els seus fills al centre de salut si creu que els voltants estan contaminats amb artefactes explosius sense detonar. Un mestre no tornarà a l'escola si el pati està ple de municions abandonades", ha afegit Ackermans.

Per tal de protegir millor els civils de l'amenaça dels explosius, els aliats als quals UNICEF dóna suport han realitzat actes públics en els últims cinc mesos en escoles, mercats i llocs de treball per conscienciar unes 27.000 persones.

"No estem sempre amb els adults", va dir Adidiatou, de 13 anys, després d'assistir a una sessió informativa. "Si els infants no ho saben, poden agafar una granada o un altre explosiu com si fos una joguina. Ells no s'adonen que poden patir danys. Si els nens no participen en aquestes activitats informatives, això és un problema."

A través d'emissores de ràdio nacionals i comunitàries s'han difós missatges en cinc idiomes que poden salvar vides, mentre l'agència produeix també cartells i altres materials amb artistes malians.

Els informes preliminars realitzats en el terreny per al Servei d'Acció contra les Mines de les Nacions Unides (UNMAS) suggereixen que grans quantitats de restes explosives de guerra (REG), incloses municions sense esclatar i abandonades, com projectils d'artilleria, morters, coets , granades, bales i bombes de aèries, han quedat abandonades arran dels atacs aeris i les operacions terrestres dutes a terme. És probable que la major concentració d'aquestes municions es trobin a les zones on es van produir els intensos combats com Diabaly, Douentza, Konna i Gao.

"És evident que Mali està afectat per la presència de mines terrestres i artefactes explosius", va dir Gareth Edwin Francis, Oficial del Servei d'Operacions de UNMAS. "Les Nacions Unides tenen el deure d'abordar aquest problema mitjançant el ràpid desplegament d'equips d'investigació i desactivació d'artefactes explosius per tal de garantir l'accés segur a tots els implicats i, sobretot, per respondre a les necessitats de la població maliana. Com a part del seu treball, UNMAS està actualment planificant el desplegament imminent d'un equip a la zona de Konna, al centre de Mali. Això s'ampliarà".

El 2013, UNICEF i el seus aliats tenen previst augmentar les activitats d'informació sobre el risc de les mines i realitzar campanyes de sensibilització per la ràdio, especialment a les regions del nord, amb la finalitat de conscienciar al voltant de 400.000 persones de les zones afectades pel conflicte.

Más información:

Dailo Allí

Cap de Premsa d'UNICEF Espanya, Tel: 609 160 051 / 91 378 95 55

E-mail: [email protected]