El 89% de la població mundial ja té accés a aigua potable

Reducir a la mitad el porcentaje de personas sin acceso al agua potableL’accés universal a l’aigua està més prop d’aconseguir-se: ja s’ha complit la meta d’aigua potable dels objectius de desenvolupament del mil•lenni. Quina era esta meta?: reduir a la meitat el percentatge de persones sense accés a aigua potable. Encara que és una bona notícia, encara cal  treballar perquè l’11% de la població (783 milions de persones) que encara beu aigua contaminada gaudisca del dret a la salut. L’aigua potable és un bé que necessitem totes les persones, tant per a sobreviure com per a les necessitats higièniques i  les activitats domèstiques. Sense aigua cap persona pot fer una vida sana productiva. Quins perills corren les persones que no tenen accés a aigua potable?:

  • Malalties relacionades amb l’aigua, normalment malalties diarreiques que, en el cas de les persones més vulnerables, com els infants, poden portar a la mort. A més, les malalties diarreiques dificulten l’absorció dels nutrients dels aliments, cosa que sol anar associada a la malnutrició.
  • Pèrdua d’hores productives en el procés de buscar aigua. Estes hores que cada dia milions de persones dediquen a buscar aigua són hores que es lleven a l’estudi, a la faena, al son, a l’atenció de la família o, simplement, al temps lliure. Esta activitat normalment la fan dones i xiquetes, xiquetes que, per tant, no poden fer ús del dret a l’educació.
  • Risc d’exposar-se a riscos físics quan van a buscar aigua, sovint a fonts lluny de casa i d’accés difícil; o risc de ser atacades quan passen per zones poc segures.

L’accés a l’aigua no es va considerar un dret fins a l’any 2002. Si un país no considera que l’aigua és un dret, no reconeix estar obligat a fer que tots els habitants tinguen accés a aigua potable de manera equitativa i sense discriminació. L’aigua és clau per a la supervivència infantil i per això UNICEF mamprén programes d’aigua, d’higiene i de sanejament arreu del món.

Si vols més informació sobre l’èxit de les metes dels objectius de desenvolupament del mil•lenni relacionades amb l’aigua, consulta l’informe Progress on drinking water and sanitation 2012, de l’Organització Mundial de la Salut i UNICEF.

 

 

Participa al blog

Cada setmana passen coses noves en els centres enredats i aquest és el lloc per compartir les vostres experiències. També trobaràs aquí informació d'última hora sobre novetats relacionades amb l'Educació per al Desenvolupament. Contribueix amb les notícies de les activitats que desenvolupi el teu centre! (Recorda iniciar sessió per poder publicar el teu notícia).

Comparteix