Li regalaràs un mòbil al teu fill o a la teva filla?

Et convidem a llegir els 10 consells imprescindibles de la guia que no ve amb el mòbil. Perquè un mòbil és “mésqueunmòbil. No li donem “i ja”.

¿Com utilitzen els infants i adolescents el mòbil?

© UNICEF/UN017601/Ueslei Marcelino

10/11/2022

Abans d’entregar un mòbil als nostres fills i filles cal tenir en compte una sèrie de qüestions clau perquè els infants i adolescents iniciïn un camí segur, conscients dels seus drets en l’entorn digital i coneixedors dels mecanismes de prevenció, protecció i ajuda.

Per aquest motiu des d’UNICEF Espanya hem posat en marxa, juntament amb l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) la campanya Més que un mòbil que ofereix a les famílies uns consells bàsics sobre com poden preparar la infància i joventut l’accés a aquestes tecnologies.

La campanya inclou el decàleg La guia que no ve amb el mòbil que reconeix pautes i recomanacions per fomentar el diàleg i que les famílies participin activament en l’educació dels seus fills i filles, transmetent valors i informació suficient per garantir un ús responsable del telèfon mòbil.

¿Com utilitzen els infants i adolescents el mòbil?

Nens, nenes i adolescents fan ús de la tecnologia des d’una edat molt primerenca, saben moure’s per les aplicacions a la perfecció, descarregar continguts, buscar vídeos, navegar... però aquestes activitats no sempre es duen a terme amb un criteri informat i no sempre són conscients dels riscos als que es poden exposar.

En aquest sentit, la supervisió de les famílies comença a diluir-se quan se’ls regala el seu propi terminal. Segons dades d’UNICEF Espanya Impacte de la tecnologia en l’adolescència. Relacions, riscos i oportunitats, l’edat mitjana per l’accés al primer dispositiu d’ús personal a Espanya té lloc abans dels 11 anys.

A més, l’informe reflecteix que el 92,2% dels i les estudiants de 1r i 2n d’ESO tenen el seu propi smartphone, gairebé el 95% dels adolescents disposa d’un mòbil amb connexió a Internet i 1 de cada 3 adolescents fa un ús problemàti d’Internet i les xarxes socials.

Respecte als riscos que pot comportar l’ús del telèfon mòbil, el 42% dels estudiants enquestat per realitzar l’estudi assegura haver rebut algun missatge de contingut eròtic o sexual, 1 de cada 10 ha rebut una proposició sexual per part d’un adult a través de les xarxes socials, xats, Internet o videojocs, i 1 de cada 5 podria estar patint ciberassetjament.

Els hi donem un telèfon mòbil “i ja”

La nostra campanya, se centra en la idea de que se’ls dona un telèfon mòbil a cada infant.. i “i ja”. Aquest “ ja “ pot ser el punt de partida d’una bona experiència o l’inici d’una sèrie de problemes als quals sovint resulta difícils enfrontar-s’hi a posteriori (enviament de fotos compromeses, ciberassetjament, contactes amb persones adultes que es fan passar per menors d’edat, deixar de fer activitats a la vida real per estar sempre connectat, etc...).

Per això volem llançar aquest missatge a les famílies: des d’abans d’entregar als infants i adolescents un telèfon mòbil d’ús personal es necessita una planificació i després, una guia i acompanyament. No es tan senzill com regalar un mòbil i ja.

Perquè un mòbil és #mésqueunmòbil i com a mares i pares hem de ser partícips d’aquesta experiència.

La campanya compta, a més, amb la col·laboració de Movistar, Orange, Vodafone, Yoigo, Fundació Atresmedia, Mediaset España, RTVE, JC Decaux, Metro de Madrid i EMT Madrid, que la difondran a través dels seus respectius canals.

¿Te gustaría hacer algo extraordinario hoy?

Hazte socio. Elige ahora tu aportación mensual.

¿Sabes que puedes recuperar hasta un 80% de tus aportaciones? Más info

Si prefieres, contacta con nosotros en el 900 907 074 de lunes a viernes de 9:00h a 21:00h y sábados de 11:00h a 17:00h | [email protected]

Li regalaràs un mòbil al teu fill o a la teva filla?