La desigualtat infantil: una vulneració de drets que es pot evitar

Creix la desigualtat dels nens i nenes a Catalunya

La desigualtat dels infants a Catalunya ha crescut al 2015 respecte l’any anterior: els nens i nenes que viuen en risc de pobresa, més lluny de la resta.

 

La bretxa del risc de pobresa infantil a Catalunya l’any 2015- l’indicador que ens mostra “com de pobres són els pobres”- era del 44,8%,  6,4 punts percentuals més que al 2014, segons dades de l’Enquesta de Condicions de Vida publicades recentment per l’IDESCAT.

És a dir, la distància que separa el conjunt d’infants en situació de pobresa relativa -aquells que viuen amb uns ingressos per sota del llindar de risc de pobresa- respecte aquest llindar, va augmentar respecte el 2014. O dit d’una altra manera, els infants pobres es troben molt més lluny de poder sortir de la pobresa el 2015 que el 2014, quedant-se encara més al marge del benestar, la seguretat i les oportunitats que gaudeix la resta de la societat. 

Davant d’aquesta situació, UNICEF Comitè Catalunya posa de manifest la seva preocupació pels infants que estem deixant que es quedin enrere.

A més, si comparem la situació de la infància amb la d’altres col·lectius, com la gent gran, veiem com els nens i nenes i els adolescents són el col·lectiu on aquesta bretxa és més gran. De fet, gairebé supera en 10 punts el del conjunt de la població.

Per a UNICEF Comitè Catalunya, només reduint la desigualtat dels nens i les nenes que es troben en pitjor situació, aconseguirem avançar en el compliment de la Convenció sobre els drets de l’Infant. Així doncs, si volem una societat justa on tots i cadascun dels infants tinguin lesmateixes oportunitats, és hora d’abordar les desigualtat socials que afecten la infància, amb una especial mirada cap als més vulnerables. 

“La desigualtat no és inevitable, és unaopció. I es pot revertir amb més compromís polític: més i millor inversió en la infància. I no només això, més i millor inversió en la infància més vulnerable, ja que així es produeixen beneficis immediats i a llarg termini” subratllaQuima Oliver, Coordinadora d’UNICEF Comitè Catalunya.

L'eficàcia de les administracions públiques a Catalunya per reduir la pobresa i la desigualtat en la infància han estat limitades. Per aquest motiu, UNICEF Comitè Catalunya vol fer èmfasi en la urgència d’assolir les següents propostes:

  • Més transferències socials a favor dels infants:prestació autonòmica per fill a càrrec de1.200 euros anuals, començant per les llars ambmenys ingressos.
  • Garantir la igualtat d’oportunitats des de la primera infància, invertint en educació 0-3 anys i fent aquesta més accessible a tots, en especial als infants de famílies amb menys recursos.
  • Avançar en l’equitat del sistema educatiu i la gratuïtat real de l’escolarització.
  • Assegurar una major recopilació ianàlisi de dades sobre la infància per tal de generar coneixement per elaborar i avaluar les polítiques públiques, incloent la pròpia veu dels infants.
  • Implementar a tots els nivells administratius, l’avaluació d’impacte en la infància, prèvia a l’aprovació de normatives, com a eina per determinar el compliment de l’interès superior de l’infant.

Per debatre sobre aquesta situació, UNICEF Comitè Catalunya va celebrar el passat 7 de juliol al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona la jornada: “La desigualtat infantil ara i aquí: una vulneració de drets evitable”. Amb la col·laboració del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, es va debatre sobre la desigualtat infantil i la falta d’equitat que posa en perill el present i el futur dels infants i perpetua els cicles intergeneracionals de desavantatge que afecten tota la societat.

En la jornada, moderada pel periodista Francesc De Dalmases, hi van participar: Alvaro Choi, professor de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona,Xavier Bonal, professor del Departament de Sociologia de la UAB, Luis Rajmil, pediatre i investigador de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, i Carme Montserrat, professora de la facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona.

La coordinadora d'UNICEF Comitè Catalunya, Quima Oliver, i el Reponsable de Polítiques d'Infància,Roger Garcia Rodoreda, van realitzar la presentació. La clausura de la jornada va anar a càrrec d'Antoni Biarnés, director del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, i Anna Folch, presidenta d'UNICEF Comitè Catalunya.

La jornada es va celebrar en el marc del llançament mundial de l’informe “Equitat per als infants”, dins de la sèrie Report Card, sobre benestar dels nens i les nenes als països rics (estudis que periòdicament publica l’oficina d’investigacions d’UNICEF Innocenti i que en aquesta última edició, la 13ª, aborda ladesigualtat en el benestar dels infants de41 països en base a quatre diferents variables:ingressos, educació, salut i satisfacció vital), així com de l’informe Estat Mundial de la Infància 2016.