10 preguntes infantils sobre la fam al món (III)

10 preguntas infantiles sobre el hambre en el mundo

En els dos post anteriors es resumien preguntes sobre aspectes socials i mèdics de la desnutrició. A continuació oferim orientacions per respondre a preguntes relacionades amb les solucions al problema i sobre el paper de diferents actors en la solució.

 

7.    Per què no els donem el menjar que ens sobra?

 

 

Un niño afgano busca objetos en la basura para poder venderlos

Aquesta pregunta, potser una de les més difícils per les seves implicacions ètiques, és una bona oportunitat per reforçar en els més petits normes bàsiques de convivència i ajudar-los a definir la idea de compartir. Podem recolzar-nos en una història com la següent:"Imagina't que vas a una festa d'aniversari amb un pastís. El pastís es reparteix entre els cinc que primer arriben a la festa i els altres mengen pastís del que sobra dels plats. Et sembla just? Creus que és just que algú s'alimenti sempre així? ".  En el cas de la pobresa i la desnutrició, la idea és la mateixa: lo just és que totes les persones disposin dels mitjans de vida adequats i de les oportunitats per desenvolupar-se. A més a més, existeixen altres raons de caire pràctic:

  • L'enviament d'aliments a llocs remots té dificultats tècniques que el fan insostenible a llarg termini.
  • Algunes formes de desnutrició requereixen d'aliments terapèutics específics, no sent útils els aliments comuns.
  • Les diferències culturals poden fer que el menjar que és apreciat en un lloc del món sigui rebutjat en un altre. Per exemple: aquí no menjaríem llagosta, mentre que en alguns llocs del món seria un aliment acceptable. De la mateixa manera, el que aquí ens sembla comestible a la gent d'altres països pot no semblar-ho.

 

Aquestes qüestions plantegen importants aspectes ètics que es poden compartir amb els nois i noies de més edat: És adequat produir més del que necessitem? És sostenible que comunitats senceres depenguin dels excedents d'altres? És just que vides humanes depenguin de la coincidència d'un excés de producció?A partir d'aquí es pot aprofundir sobre els models d'ajuda humanitària, de cooperació al desenvolupament i de solidaritat, així com sobre la interdependència que existeix entre la riquesa d'unes persones i la pobresa d'altres. Pot ser útil recolzar-se en textos de geografia i història que ajudin a veure les arrels històriques de problemes actuals (el colonialisme és un exemple clar, però també és útil reflexionar sobre temes com l'esclavitud o les causes i conseqüències de les guerres).

 

8.    Per què no venen aquí i els donem de menjar?

 

 

Imagen satélite de uno de los campamentos de refugiados cercanos a la ciudad de Daadab, en Kenia

La televisió i les pel · lícules poden portar sovint a que els nens i nenes es confonguin respecte a la dimensió real dels problemes i la capacitat de solució individual. En les pel · lícules sembla que els rescats espectaculars són normals i eficaços, però la realitat és molt diferent. Segons la FAO, mil milions de persones pateixen desnutrició, un nombre difícil d'imaginar fins i tot per un adult. Aquestes persones tenen dret a poder desenvolupar les seves vides en el lloc on van néixer i viatjar a altres llocs si ho desitgen, no perquè es vegin obligats.Als més grans se'ls pot parlar de la situació en què viuen els milions de refugiats i desplaçats interns que hi ha actualment al món. La llei internacional accepta el dret a demanar asil, però no obliga a cap Estat a concedir-lo, pel que molts d'ells viuen en una situació en la que tenen poques possibilitats de guanyar-se la vida. Per exemple: el camp de refugiats de Daadab, a Kenya, alberga en l'actualitat a uns 400.000 refugiats somalis que fugen de la sequera i el conflicte a Somàlia. Kenya també és un país pobre i amb altes taxes de desnutrició, de manera que no pot oferir a aquests refugiats els mitjans de vida que necessiten per sortir de la seva situació.

 

9.    Per què el seu govern no els dóna comer? ¿Per què no els ajuden els rics?

 

 

Un participante en una manifestación en Nairobi (Kenia) lleva una cuchara como símbolo de los problemas que la subida del precio de los alimentos supone para los más pobres. © Zahra Moloo/IRIN

Per als més petits pot ser difícil assumir que les persones no sempre obtenen dels seus governs i d'altres institucions la protecció a la qual tenen dret. En alguns països la població és molt vulnerable a diferents violacions dels drets humans, inclosa la desnutrició. Una resposta positiva a aquesta pregunta és que no cal ser ric per ajudar-los, ja que hi ha maneres de col · laborar gairebé a l'abast de qualsevol persona. La solidaritat és una responsabilitat de totes les persones però ha de ser exercida lliurement per cada individu.Per a aquesta pregunta torna a ser útil recórrer als coneixements històrics que els més grans ja hagin après a classe. Al llarg de la història tenim molts exemples de governs fallits i de grans injustícies socials que ens mostren que la humanitat ha recorregut un llarg camí fins al reconeixement dels drets humans i dels drets de la infància. Afortunadament podem aprendre d'aquests errors per evitar que segueixin passant injustícies com la pobresa i la fam. Les coses, bones o dolentes, que fem ara són les que apareixeran en els llibres d'història del futur

 

 

Més preguntes infantils sobre desnutrició:

 

 


10 preguntes infantils sobre la fam al món (I): La desnutrició és un problema social

10 preguntes infantils sobre la fam al món (II): La desnutrició i la salut

10 preguntes infantils sobre la fam al món (IV): La pregunta clau


________________________________________________ Referència i crèdits:

  • Foto 1: CC (By-SA-NC) Ciccio Pizzettaro en Flickr
  • Foto 2: AFGANISTÁN, 2007: Un nen busca objectes a les escombraries per poder vendre'ls - © UN Photo/Shehzad Noorani
  • Foto 3: Imatge de satèl·lit d'un dels campaments de refugiats propers a la ciutat de Daadab, a Kenya - Google Maps
  • Foto 4: Kenia, 2011: Un participant en una manifestació a Nairobi (Kenya) porta una cullera com a símbol dels problemes que la pujada del preu dels aliments suposa per als més pobres. © Zahra Moloo/IRIN
 

Participa al blog

Cada setmana passen coses noves en els centres enredats i aquest és el lloc per compartir les vostres experiències. També trobaràs aquí informació d'última hora sobre novetats relacionades amb l'Educació per al Desenvolupament. Contribueix amb les notícies de les activitats que desenvolupi el teu centre! (Recorda iniciar sessió per poder publicar el teu notícia).

Comparteix