Gotes al llogaret de la Zuliah

Quan les gotes que reunim entre tots els centres escolars arriben al Níger, es converteixen en projectes que permeten que canviïn les vides de moltes persones. La Zuliah i la seva família viuen a un llogaret del Níger on UNICEF treballa amb la comunitat per aconseguir que tots sàpiguen com protegir la salut dels més petits.

Un niño y un hombre caminan con unos cestos en la localidad nigerina de Garin Bawa

Des de fa algun temps, les activitats domèstiques que la Zuliah Bava realitza cada nit a casa seva, a la localitat de Garin Bawa, al Níger, han canviat una mica. Abans de sopar, la Zuliah s'assegura que tota la família s'hagi rentat les mans. L'única que no segueix aquesta rutina és la seva filla més petita, la Haruna, que només té 11 mesos i pren llet materna. Quan arriba l'hora de dormir tots es protegeixen sota una mosquitera. Fins fa poc no sabien que coses com rentar-se les mans, la lactància materna o les mosquiteres eren molt importants per protegir la seva salut. Ara saben aquestes i moltes altres coses gràcies a les reunions setmanals a les quals assisteixen dins del Programa de Pràctiques Familiars Clau, promogut per UNICEF. "En aquestes reunions he après molt sobre la salut dels meus fills. Gràcies a la informació que he rebut els he pogut cuidar millor, de manera que ara he de portar-los menys al centre de salut", afirma la Zuliah.

Zuliah Baba con sus dos hijas más pequeñas, en la localidad de Garin Bawa, en Níger


La Zuliah amb les seves dues filles més petites. En aquestes reunions es decideixen els detalls de l'aplicació de set punts que són fonamentals per a la prevenció de moltes malalties de la infància:

  • Amamantar de manera exclusiva els nadons durant els primers sis mesos de vida.
  • Dormir sota la protecció de mosquiteres.
  • Tractar amb una solució de rehidratació oral els nens i nenes amb diarrea.
  • Rentar-se les mans amb aigua i sabó.
  • A partir dels 6 mesos d'edat, complementar la lactància amb altres aliments adequats per als nadons.
  • Fomentar l'atenció preventiva de la salut.
  • Portar els nens i nenes a un centre d'atenció de salut en observar el primer símptoma de malaltia.
Una educadora de la comunidad expone algunos puntos clave sobre la prevención de la salud en una reunión de vecinos en la localidad de Garin Bawa (Níger)


Una educadora de la comunitat exposa alguns punts clau sobre la prevenció de la salut en una reunió de veïns.

Aquest programa el posen en pràctica UNICEF i el Govern del Níger conjuntament. Un dels seus aspectes clau és que l'impulsen les pròpies comunitats: els veïns d'una localitat debaten entre ells les possibilitats de canvi, com també els obstacles que es presenten i les possibles solucions. Una vegada que s'aconsegueix consens sobre la necessitat d'efectuar canvis, les comunitats arriben a solucions que després apliquen en el plànol local.

D'aquesta manera, les modificacions de les pràctiques individuals i familiars es recolzen en el canvi social i en l'adopció col·lectiva de noves normes i pràctiques. "Des que va començar el programa de pràctiques familiars fonamentals al meu llogaret, vaig començar a notar diferències", diu l'Oumarou Kachallo, cap de Gidan Bawa. "El programa ha tingut efectes positius en l'economia perquè els habitants gasten menys en medicaments. Així mateix, s'han aconseguit avenços en el plànol social perquè els habitants s'ajuden els uns als altres i debaten les noves pràctiques."

Una mujer, con un bebé a la espalda, se lava las manos con agua y jabón en Garin Bawa (Níger)


El rentat de mans és un dels hàbits promoguts pel Programa de Pràctiques Familiars Clau d'UNICEF i el Govern del Níger. __________________________________________ Imatges procedents del vídeo UNICEF works with communities to improve key family practices in Niger, d'UNICEF.

 

Participa al blog

Cada setmana passen coses noves en els centres enredats i aquest és el lloc per compartir les vostres experiències. També trobaràs aquí informació d'última hora sobre novetats relacionades amb l'Educació per al Desenvolupament. Contribueix amb les notícies de les activitats que desenvolupi el teu centre! (Recorda iniciar sessió per poder publicar el teu notícia).

Comparteix