Vacunació entre les bales

Als llocs en guerra, els infants no estan reben les vacunes que necessiten per protegir les seves vides.

Qualsevol persona que vegi la televisió o faci servir un smartphone té accés a milers d'imatges que mostren la destrucció que els conflictes armatsprovoquen a tothom. Podem veure els detalls de laguerra i com amenaça la vida de milions d'infants

Tot i axí, els conflictes també tenen un impacte directe en coses menys visibles. Encara que no està tan present a les notícies, la guerra també destrueix els serveis de salut, nutrició, aigua, sanejamenti higiene.

L'accés a la vacunació essencial és una de les conseqüències més habituals de la interrupció dels serveis i infraestructures. El resultat d'això és que, durant els conflictes, milions d'infants no reben lesvacunes que necessiten per mantenir-se sans i tenir una oportunitat justa a la vida.

El acceso a la vacunación esencial es una de las consecuencias más habituales de la interrupción de losservicios e infraestructuras. El resultado de esto es que, durante los conflictos, millones de niñosno reciben las vacunas que necesitan para mantenerse sanos y tener una oportunidad justa en la vida. 

SEtMANA DE LA VACUNACIÓ: 18,7 MIlionS DE BEBèS NO ESTaN VACUNAtS

La Setmana Mundial de la Vacunació, que s'extèn des del 24 fins el 30 d'abril, és l'oportunitat perfecta per parlar de tots aquells infants que viuen en llocs enconflicte i que no estan sentvacunats.

A tot arreu, 18,7 milions de bebès no reben el lot complet de vacunes que els protegiran demalalties molt perilloses. Al voltant d'1,5 milions d'ells moriran abans de fer els 5 anys per malalties que es podrien evitar ambvacunes.

Tots els infants, sense importar on visquin o quines són les seves circumstàncies, tenen dret a sobreviure i prosperar. Els infants en situació de conflicte tenen altes probabilitats de veure com se'ls nega aquest dret. Al voltant de dos terços dels nens sense vacunar al món viuen en zones en les que hi ha guerra.

Entre els casos més greus es troba Sudan del Sud, que té la tasa de vacunació infantil més baixa del món: només el 39% dels nens estan vacunats. Especialment preocupant és la situació a Síria, on després de 5 anys de conflicte, la tasa de vacunació infantil ha caigut del 80% al 43% i hi ha hagut un rebrot de polio.

SEtMANA DE LA VACUNACIÓ: Metges i infermers es juguen la vida

Però els infants en conflicte no s'enfronten només a lamanca de vacunes, sinó que, si cauen malalts, no poden rebre l'atenció que necessiten. En aquestes condicions, els infants tenen més probabilitats de patir complicacions fins i tot de morir a causa de malalties que podrien prevenir-se i tractar-se en unentorn sense guerra.

Per exemple, en alguns camps de refugiats, fins a un 30% dels infants amb xarampió ha mort. En temps de pau, només una petita part dels infants afectats per aquesta malaltia estan en risc de morir.

També hem de recordar als metges i infermersque arrisquen les seves vides per poder vacunar els nens en aques escenari de violència i guerra. Molts d'ells són objectiu deliberat de les parts en coflicte i han arribat aperdre la vida per aquest motiu. Una gran part de la feina que fem a UNICEF és assegurar que podendesenvolupar la seva tasca sense posar en perill la seva integritat física.

SEtMANA DE LA VACUNACIÓ: 3 MILionS DE VIDeS SALVADeS a l' Any

La vacunació és capaç de salvar fins a 3 milions de vides a l'any. Des del 1990, lesvacunes han estat una de les principals causes de la reducció de la mortalitat infantil. Malgrat això, 1 de cada 5 infants al món, normalment els més vulnerabes, no reben les vacunes que necessiten per tal de sobreviure.

Els infants que viuen en països en guerra es veuen empesos a unaespiral de deprivació que els roba lasalut i, per extensió, el seufutur. Les vacunes poden ajudar a trencar aquestcercle viciós i, a més, reforcen els sistemes de salut allà on arribin.

Amb el finançament necessari i elcompromís internacional de protegir elstreballadors sanitaris, els programes de vacunació poden salvar vides en guerres iconflictes, aixó com ajudar a reconstruir els sistemes que protegiran els infants en el futur.

Post per Robin Nandy, cap de vacunació d'UNICEF